torsdag 24 december 2020

REDAKTION Varför Irans regim vägrar att köpa COVID-19-vaccin

 




REDAKTION Varför Irans regim vägrar att köpa COVID-19-vaccin

Inför det nya året har länder runt om i världen mobiliserat alla sina resurser för offentlig vaccination av människor. Politiska personer och höga tjänstemän får vaccin framför kameror för att uppmuntra människor. Parlamenten godkänner stora distributionskostnader för vaccinet.


Regeringsorgan inrättar brådskande program för att underlätta import och distribution av vaccinet runt sina länder, och hela världen arbetar för offentlig vaccination och utrotning av det dödliga Covid-19-viruset.


”Cirka 80 länder har köpt 7 miljarder doser av Pfizer-vaccinet för att göra det tillgängligt för allmänheten gratis. Listan innehåller till och med namnen på fattiga och krislåsta länder som Ecuador, Panama, Kazakstan, Irak och Venezuela. Iran är det enda namnet som inte finns på den här listan över länder som beställer vaccinet, skrev Irans statliga Jahan-e Sanat på tisdag.


De fattiga i Iran bevittnar denna motsägelsefulla och tragiska situation. Som de statliga medierna har understrukit, "Att skaffa ett utländskt coronavirusvaccin har blivit en nationell efterfrågan och rätt."


Coronavirustragedin härskar Iran, och den kontorsregimens politik har resulterat i 190 000 iraners död.


Situationen är så kritisk att även regimens insiders slår larm. Det stora sociala trycket har tvingat regimens tjänstemän, experter och statliga medier att erkänna den kritiska och farliga situationen med att skaffa vaccinet. Irans statliga medier är fyllda med dessa varningar.


I en sådan situation är frågan varför vägrar regimens högsta ledare Ali Khamenei och president Hassan Rouhani att skaffa ett trovärdigt vaccin och förhindra fler dödsfall?


En anledning är politiskt exploatering. Rouhani och hans talesman hävdade att sanktioner hindrar regimen från att köpa vaccinet. Talsmannen för COVAX avvisade officiellt detta påstående och sa att USA: s finansdepartement har utfärdat en licens så att regimen kan få vaccinet och att det inte finns några problem i detta avseende.

Därefter hävdade tjänstemän i Rouhanis regering att "vi hade problem med transport och underhåll" av vaccinet. Andra relevanta tjänstemän i regimen avvisade också detta påstående.


Det visade sig att Rouhani har tagit det iranska folket som gisslan för att få eftergifter. Han leker således med folks liv för att uppnå sitt politiska mål.


En annan anledning är att import av vaccin från trovärdiga internationella företag hindrar regimens mafia som kontrollerar medicin för att få en enorm vinst. Denna mafia är under kontroll av Revolutionary Guards (IRGC) och en plyndringsinstitution som kallas Imams ordens verkställande högkvarter.


Å andra sidan finns det en omfattande kampanj på sociala nätverk som säger att vaccinet är det iranska folkets rätt, och trycket från den allmänna opinionen ökar varje dag. Denna kampanj har också orsakat oro i de statliga medierna, och de erkänner en del av detta faktum.


“Food and Drug Administration är under hårt tryck för att godkänna inhemskt producerade vacciner och antikoronvirusläkemedel. Eftersom att få godkännande från hälsovårdsministeriet innebär en enorm vinst för läkemedelsägaren ”, skrev den statliga Jahan-e Sanat den 14 december.

Khamenei, institutionerna under hans kontroll, regeringsorgan och de statligt anslutna maffiorna letar efter vad det iranska folket behöver i sina hårda liv, så att de kan använda det för att ytterligare plundra människor och dra nytta av det.


Nu när det brådskande kravet från det iranska folket, liksom alla människor i världen, är gratis och offentlig vaccination, har tjuvaregeringen börjat använda vaccinet som ett sätt att plundra miljarder dollar mer.


Men det här är inte hela historien. Baksidan av detta mynt är det iranska folkets ilska, som enligt regimens media sannolikt kommer att explodera när som helst.


Den statliga Sharq dagligen den 22 december skrev: "Människor är frustrerade och har tappat tålamod", och den farliga frågan är "hur länge kommer människors tålamod att fortsätta?"

http://samuelkub.blogspot.com/2020/12/editorial-why-irans-regime-refuses-to.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar