torsdag 24 december 2020

Iransk terrordiplomat, tre andra står inför rättegång i Belgien på grund av misstänkt bombplan

 








Iransk terrordiplomat, tre andra står inför rättegång i Belgien på grund av misstänkt bombplan

En iransk diplomat och tre andra iranier går till rättegång i Antwerpen, Belgien på fredag ​​för att planera att bomba ett möte 2018 i Frankrike av en förvisad oppositionsgrupp, första gången ett EU-land sätter en iransk tjänsteman inför rätta för terrorism.



För alla de senaste rubrikerna, följ vår Google News-kanal online eller via appen.


Belgiska åklagare anklagade den Wien-baserade diplomaten Assadolah Assadi och de tre andra för att ha planerat en attack mot en sammankomst i det parisbaserade National Council of Resistance of Iran (NCRI). Rallyens huvudtala hölls av USA: s president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.


Assadi var tredje rådgivare vid Irans ambassad i Wien. Franska tjänstemän har sagt att han var ansvarig för underrättelsetjänsten i södra Europa och agerade på order från Teheran.


Teheran har upprepade gånger avfärdat anklagelserna och kallat attacken anklagelserna för en "falsk flagga" -stunt av NCRI, som den anser vara en terroristgrupp.


Assadi har inte kommenterat anklagelserna. Hans advokat har sagt att Assadi skulle förklara sig vid sin rättegång. Assadi varnade myndigheterna i mars för eventuella vedergällning från oidentifierade grupper om han blir skyldig, enligt ett polisdokument som Reuters erhållit.


Myndigheterna säger att attacken motverkades av en samordnad operation mellan franska, tyska och belgiska säkerhetstjänster.


Assadi arresterades när han var på semester i Tyskland och överlämnades till Belgien, där två av hans misstänkta medbrottslingar hade arresterats med ett halvt kilo explosiv TATP och en detonator.


Enligt dokument som granskats av Reuters tror de belgiska myndigheterna att Assadi förde sprängämnena från Teheran till Wien på en kommersiell flygning.


”Attackplanen utformades i Irans namn och under dess ledning. Det var inte ett personligt initiativ av Assadi, ”sade Jaak Raes, chef för den belgiska statliga säkerhetstjänsten (VSSE) i ett brev till åklagaren av den 2 februari 2020.


Frankrike sa att Irans underrättelsedepartement stod bakom planen och utvisade en iransk diplomat. EU frös tillgångarna hos en iransk underrättelseenhet och tjänstemän.


Europeiska länder har skyltat Iran på andra misstänkta planer mot dissidenter, inklusive två mord i Nederländerna 2015 och 2017 och ett förödat mördande i Danmark. Iran har förnekat inblandning och sagt att anklagelserna var avsedda att skada förbindelserna mellan EU och Iran.

vad som hände mellan 2019 och 2020 så en iransk diplomatisk terrorist arresterad i Tyskland stod under rättegång i år och fick 20 års fängelse med sin personal en parastu och två män


Det iranska folket efterlyser rättegången mot en diplomat från terroristregimen (Asadullah Asadi) som väntar

De är en rättvis rättegång för denna terrorist och rättsväsendet



Assadi-filen: En terroristplott som kan ha orsakat en katastrof


Rättegången mot en iransk diplomat som anklagats för planering av en bombattack i Frankrike började den 27 november i Belgien.


Assadollah Assadi var operativ befälhavare för den folierade terroristplottet.


Han riktade sig mot den årliga Free-Iran årliga samlingen av den iranska oppositionen i Villepinte, norr om Paris.


De obestridliga bevisen i ärendet pekar fingret på de högsta iranska tjänstemännens roll i handlingen.


Assadi var också en agent för den iranska underrättelsetjänsten.


Han ackrediterades som tredje rådgivare vid Irans ambassad i Wien.


Han arbetade under diplomatisk skydd som MOIS-chef i Europa.


Den 28 juni levererade Assadi personligen en bomb laddad med 500 gr. TATP-sprängämnen till två andra terrorister.


De två terroristerna arresterades av den belgiska säkerhetstjänsten på väg till Villepinte.


En annan terrorist greps i Villepinte av den franska polisen.


De 4 terroristerna prövas i Belgien på anklagelsen för "terroristmordförsök" och "deltagande i en terroristorganisations aktiviteter."


Den belgiska åklagaren drog slutsatsen att handlingen inte var ett personligt initiativ och motiverat av den iranska regimen.


I åtalet krävde belgiska åklagare 20 års fängelsestraff för Assadi.

Belgiens domstol anklagar iransk diplomat för 20 års fängelse på grund av terrorism


En iransk diplomat som misstänks för att bemästra en statligt sponsrad bombattack mot en förvisad iransk oppositionsgrupp i Frankrike anklagades för ett 20-årigt fängelsestraff av Belgiens åtal.


”För de iranska diplomaterna misstänker i detta fall en 20-årig fängelse. För paret som funnits i besittning av bomben, en 18-årig fängelse, och för den fjärde misstänkta, en 15-årig fängelsestraff. För dessa tre sistnämnda misstänkte begärde den federala åklagaren också att deras belgiska nationalitet skulle dras tillbaka. ”, Sade Belgiens taleskvinnor.

http://samuelkub

https://english.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar