fredag 20 mars 2020

Idag, den 20 mars, är även den första dagen i Bahai trons kalenderår.





Idag, den 20 mars, är även den första dagen i Bahai trons kalenderår.
BahaiBahai tron är av världens yngsta religioner. Tron grundades av Bahaullah 1863 i Baghdad. Innan Bahaullah la grunden för religionen hade Bab (1819–1850) uppenbarat sig.


 Inom shia islam tror man på den 12 imamen som ska uppenbara sig och sprida världsfred. Bahai tron anser att Bab (porten) är den 12 imamen. Detta påstående avfärdas dock av shiamuslimska etablissemanget. Shiamuslimer anser att Bahai tron är hädelse då Bahai tron omdefinierar islams lära som inte känns igen av islamiska skrifter.
Den 22 maj 1844 framträdde en ung man vid namn Bab i staden Shiraz i södra Persien med ett nytt gudomligt budskap. Báb lärde att en ny tidsålder av mänsklig enhet och framsteg var nära förestående. Hans huvuduppgift var att bereda vägen för en gudsmanifestation med ett ännu mäktigare budskap, Bahá’u’lláh.
Tiden var 1800-talet och samtidigt pågick olika religiös förnyelse, bl.a. pågick väckaarrörelse inom kristendomen och människors strävan efter jämlikhet. Det Bab grundade i Iran ledde till uppror bland landets samtliga skikt, bönder och en del från religiösa etablissemanget anslöt sig till Bab och följde hans lära. Babs tid vid livet blev kortvarig, genom en fatwa av shiaetablissemanget arkebuserades han i stadens Tabriz. Förutom grundandet av Bahai tron gav Babs lära inspiration till en del frigörelse i Iran, konstitutionell revolution är ett exempel.
En av Bábs lärjungar var Tahirih, en berömd kvinnlig poet, uppskattad för sitt intellekt och sin höga moral. Då hon kastade sin slöja, symbolen för kvinnans underkuvade ställning, blev till och med hennes medtroende bestörta. ”Förbi är fruktans och underkastelsens dagar för Guds varelser”, ljöd hennes ord. Detta skedde i Badasht, Iran, år 1848 - nästan samtidigt som det första Konventet för kvinnors rättigheter hölls i New York. Tahirih led martyrdöden för sin trosskull, år 1852. Innan avrättningen sade hon: ”Ni kan döda mig så snart ni önskar, men ni kan inte stoppa kvinnornas frigörelse.”
Såväl Babs som Bahaullahs kvarlevor är begravda på Karmelberget i Haifa-Israel. Anledningen till detta var att Bahaullah landsförvisades av shiaetablissemanget till Ottomanska riket. Hans sista vila kom att ligga i nuvarande Israel. Staten israel har erbjudit Bahai tron fristad och där finns religions ledning, Universella Rättvisans Hus samt övriga helgon är begravda i Haifa.
Inte minst av den anledningen anser Irans shiaregim att Bahai medlemmar är spioner åt statens Israel vilket är i alla tiders grundlös påhitt
Från advokat 
Nima Rostami

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar