måndag 30 december 2019

Här är nya lagar och regler som börjar gälla 2020



Här är nya lagar och regler som börjar gälla 2020.

Dyrare att köra bil, lättare att få livstidsstraff och ändrade regler kring rut och rot. Här är ett urval av nya regler och lagar som börjar gälla 2020.



I South Dakota, USA, finns det en lag som gör det förbjudet att somna i en ostfabrik. Så konstiga lagar har vi inte här i Sverige. Däremot har vi en hel del nya lagar som tas i bruk under 2020. Här är några av dem.

Nya körkortsregler

Ny lag införs som främst handlar om att kunskapsprovet ska vara godkänt innan körprov får göras.

Blåljussabotage

1 januari 2020 skärps straffet till fängelse i högst fyra år för att attackera och hota blåljuspersonal. För grovt blåljussabotage, till exempel att att detonera en sprängladdning vid en polisstation eller blåljusfordon, föreslås bli fängelse upp till 18 år.

Äldre pensionärer

Ålderspension höjs med ett år och kan tas ut tidigast från 62 år. Man har även rätt att vara kvar i anställning till 68 år (i dag 67 år).

Slopad värnskatt

Värnskatten, den statliga extraskatten på fem procent för personer som i dag tjänar över 689 300 kronor efter grundavdrag, tas bort. Skatten infördes 1995 av Socialdemokraterna. Att den nu försvinner beräknas kosta staten drygt sex miljarder kronor per år i minskade skatteintäkter.

Nya regler för rot och rut

För att få rätt till att göra rot och rut-avdrag krävs det att betalningen sker elektroniskt. Det går alltså inte längre att betala kontant. Ändringen görs för att kunna bekämpa den ekonomiska brottsligheten och fusket.

Lägre kapitalkrav för privata aktiebolag

Det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

Ny trängselskatt i Stockholm

Förändringen gör att trängselskatten utökas i tid (från klockan 06 på morgonen) och det blir en höjning av vissa belopp. Det görs även en uppdelning mellan hög- och lågsäsong och skatt tas ut under första veckan i juli.

Nya uppehållstillståndsregler

Nya regler införs för utländska forskare och studenter inom högre utbildning i Sverige. Det ska beviljas uppehållstillstånd för minst ett år (som kan förlängas). De kan också stanna i Sverige i upp till ett år efter avslutad forskning eller studier för att söka arbete eller starta näringsverksamhet.

Lättare att få livstidsstraff

Straffet för mord ska skärpas. Syftet med lagändringen är att livstidsstraffet ska kunna komma i fråga i betydligt större utsträckning än tidigare.
https://nyheter24.se/nyheter/politik/937808-har-ar-lagarna-som-borjar-galla-1-januari-2020
Den första januari 2020 träder en hel rad med nya lagar i kraft. Här listar vi några av de du bör hålla koll på!
På onsdag nästa vecka, det vill säga den första januari 2020, så träder en hel del nya lagar i kraft. Till exempel försvinner nu värnskatten, FN:s barnkonvention blir till lag och mycket mer.
Här är några av de nya lagarna som kan påverka dig i framtiden.

Här är några av de nya lagarna 2020. Bildkälla: Naina Helén Jåma TT/TT

BANKER BLIR SKYLDIGA ATT TILLHANDAHÅLLA BANKOMATER

Under 2020 kan du komma att se fler bankomater runt om i ladet. Bankerna blir nu skyldiga att tillhandahålla bankomater. 
Detta på grund av att man vill att det ska vara möjligt att betala med kontanter på så många platser som möjligt i landet.

SKÄRPT STRAFF FÖR MORD

Nu skärper man straff för mord och det kommer nu ses som skäl för livtids fängelse om ett mord begåtts med:
”noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös”. 
Syftet är att fler livstidsstraff ska utdömas vid mord.

VÄRNSKATTEN TAS BORT

Värnskatten slopas och tas bort den första januari 2020. Det handlar alltså om den skatt på fem procent som man tidigare krävt av människor med inkomster över 59 000 kronor i månaden.

STÄRKT SKYDD FÖR BLÅLJUSPERSONAL

Nu stärker man skyddet för blåljuspersonal, alltså poliser och brandmän med mera. 
Från och med den första januari införs brottet sabotage mot blåljusverksamhet, vilket innebär att det är förbjudet att angripa eller störa blåljuspersonalens arbete.

BARNKONVENTIONEN

FN:s barnkonvention blir svensk lag från och med den den 1 januari 2020. Domstolar och myndigheter får en större skyldighet att sätta barnets rättigheter i fokus.

KOLDIOXID- OCH ENERGISKATTEN PÅ BENSIN OCH DIESEL SÄNKS

Från och med den första januari 2020 så sänker man alltså koldioxid- och energiskatten på bensin och diesel. 
Man sänker koldioxidskatten på bensin med 8 öre per liter och på diesel med tre öre per liter. Energiskatten sänks samtidigt med fem öre per liter för bensin och 6,3 öre per liter för diesel.
Men i takt med sänkningen så justeras andra drivmedelsskatter som i sin tur gör att bensinen i slutändan kommer att vara dyrare vid pumpen.

KAMERABEVAKNING UTAN TILLSTÅND

Polisen, Säpo, Kustbevakningen och Tullverket får efter årsskiftet bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen.
Myndigheterna kommer nu själva få bedöma om intresset av bevakningen väger tyngre än allmänhetens intresse av att inte bli bevakad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar