söndag 10 november 2019

Det hände igen i malmö på Möllevångstorget två skjutningar två personen livshotande skador en avliden



Det hände igen i malmö på Möllevångstorget två skjutningar två personen livshotande skador en avliden

Tonåring död efter skottlossning i Malmö i natt – skjutning på pizzeria bara minuter efter ny explosion


Två tonåringar fick livshotande skador vid skjutningen på en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i natt. En av dem avled under natten.

Svenska Yle är på plats vid Möllevångstorget efter skjutningen. Polistejp och flera polisbilar avspärrar gatan utanför pizzerian. En vapenhund genomsöker området och på marken läggs gula små koner ut för att visa var hylsorna legat, minst fjorton stycken.

Förbipasserande stannar för att fråga vad som hänt, men vid resten av Möllevångstorget är det vanlig lördag kväll. Restaurangerna och också de uppvärmda uteserveringarna är fulla med folk.

Polistejp avspärrar gata i Malmö, polis och vapenhund genomsöker området.
Polisen spärrade av området utanför pizzerian och genomsökte det med bland annat med vapenhund. Bild: Marianne Sundholm
Under lördagskvällen uppger polisen att det är två personer som fått livshotande skador i skjutningen på pizzerian. Söndag morgon klarnar det att en av dem avlidit. Den andra har livshotande skador. De är båda tonåringar, mellan 15 och 18 år gamla.

Explosion och ytterligare ett våldsdåd samma natt
Skjutningen på pizzerian äger rum bara minuter efter en explosion längre västerut i centrala Malmö. Nationella bombskyddet tillkallas för att undersöka platsen. Två bilar och en trappuppgång skadades.

Vid närmare ett på natten kallas polisen till en busshållplats på Lönngatan i Malmö där en kvinna i 25-årsåldern misshandlats och har allvarliga skador. Senare under natten grips och anhålls en man i 20-års åldern, misstänkt för mordförsök.

Polisen utreder om det finns något samband mellan skottlossningen och explosionen.

Polisen spärrade i natt av ett flertal platser i Malmö i samband med utredningen kring skottlossningen, bland annat en lekplats i närheten av Möllevångstorget. Polisen förhör vittnen och genomför dörrknackning i området.

Avspärrad gata med flera polisbilar.
Flera områden spärrades av i Malmö lördag natt. Bild: Marianne Sundholm
Polisen fanns också på plats på sjukhuset i natt, där de två skottskadade vårdades, och akuten var initialt delvis avspärrad för att säkra arbetsmiljön för vårdpersonalen, uppger polisen.

Möllevångstorget är kameraövervakat och övervakningsfilmen kommer att analyseras. Polisen kommer i större grad att synas på Malmös gator under en tid framöver.

Både dödsskjutningar och sprängningar har minskat i Malmö
Malmö syns ofta i både svenska och internationella rubriker för våldsdåd i staden. Förra helgen smällde det på tre olika ställen i Malmö.

Antalet brott har minskat kraftigt i Malmö i år. Smällen i natt är nummer 29 i år, så sprängningarna har minskat jämfört med år 2018 då de var 45 stycken.

För bara några dagar sedan meddelade polisregion Syd att allt färre utsätts för brott i regionen, och att trygghetsmätningen dessutom visar att allt färre oroar sig för att utsättas för brott.

Också antalet skjutningar och dödsskjutningar i Malmö har minskat kraftigt under de två senaste åren.

Mördade pojkens vän: Fick reda på det på Snapchat

Boende i Malmö: "Något måste hända"
Polis, ambulans och räddningstjänst skickades till platsen.Foto: MIKAEL NILSSON
Gärningsmännen sköt genom pizzerians fönster.Foto: MIKAEL NILSSON
Polisen undersökte platsen under lördagskvällen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Larsson och Agneta Hamberg har tröttnat på skottdåden i Malmö "Det räcker nu. Nu är det nog. Vi kan inte vänta det måste hända något n; säger Agneta.Foto: FRITZ SCHIBLI
Platsen spärrades av och undersöktes av polisen.Foto: FRITZ SCHIBLI
En vapenhund söker igenom platsen på Ystadgatan i Malmö där skottdådet skedde på lördagskvällenFoto: FRITZ SCHIBLI
Polisen vid platsen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10
En pojke i 15-årsåldern har dött och en annan pojke vårdas för livshotande skador efter skjutningen på Ystadsgatan i Malmö på lördagskvällen. Mördarna slog till framför flera vittnen och flydde sedan på cykel.
Efteråt är sorgen stor. Trottoaren utanför pizzerian har täckts av levande ljus och blommor till minne av offret.
– Han var alltid glad, säger vännen Maja, 19. 
Mordet skedde vid 21-tiden på Ystadsgatan, i stadsdelen Möllevången. Enligt uppgifter till Kvällsposten inträffade skottlossningen utanför pizzerian, varpå ett av offren sprang in. De två tonåringarna besköts med flera skott, varpå minst ett träffade fönstret till pizzerian.
På förmiddagen kom personer och la blommor och tände ljus på Ystadsgatan där de två tonåringarna sköts.Foto: FRITZ SCHIBLI
En av tonåringarna fick första hjälpen av polispatruller som kom till platsen innan ambulanspersonal hann fram. Han bars ut på bår och fördes därefter till sjukhus med ambulans.
Den andre tonåringen togs till sjukhus i en privatbil, han låg enligt vittnen först skadad på marken utanför restaurangen innan han placerades i bilen och kördes till sjukhus.

DETTA HAR HÄNT

Klockan 20.57 på lördagskvällen larmades polisen om flera höga smällar i området Hästhagen i Slottsstaden i Malmö. Kort därefter påträffades en söndersprängd bil.
Några minuter senare, klockan 21.03, sköts två tonåringar utanför en pizzeria på Ystadsgatan, Möllevången. En av dem, en pojke i 15-årsåldern, avled. Den andre vårdas för livshotande skador.
Två misstänkta gärningsmän jagas för mordet. De flydde på cykel.
Båda två beskrevs inledningsvis ha fått livshotande skador men på söndagsmorgonen meddelade Region Skånes presstjänst att en av dem avlidit av sina skador.
Den andre pojken vårdas ännu på söndagsförmiddagen för sina skador. Malmöpolisen har upprättat en särskild stab och har extrainkallat ett stort antal poliser och utredare.
Polisen är på plats under söndagsmorgonen vid brottsplatsen.Foto: FRITZ SCHIBLI
– Vi sparar inte på resurserna, säger Patric Fors men vill inte gå in på hur många som arbetar med sprängningen och skjutningen.
Den som avlidit är i 15-årsåldern enligt polisen. Den skadade uppges vara 15 år.

Vännen: ”Jag skrek nej rakt ut”

Under söndagen har mordplatsen blivit en samlingsplats för personer som sörjer. Det syns skotthål i fasaden, och på marken står blommor och levande ljus utplacerade till minne av det unga offret.
En av de som kände honom, 19-åriga Maja, gråter. Hon kramar sina vänner och hålls om av andra ungdomar.
– Jag tänker på honom hela tiden. Jag tänker att jag aldrig kommer att se honom igen.
Hon berättar att hon hörde skottlossningen och blev orolig. När hon senare gick in på Snapchat såg hon vem som hade dött, berättar hon.
– Jag bara storgrät, jag skrek nej rakt ut.
– Jag har inte kunnat sova i natt. Jag stack hit så fort jag kunde i morse och har varit här hela dagen. Det är sorgligt.
Hur skulle du beskriva offret?
– Han var alltid glad. Man såg aldrig att han var arg eller på dåligt humör. Han ställde alltid upp för en.

Mördarna kan ha flytt på cykel

Skottlossningen inträffade på en gata där flera restauranger ligger och många människor befann sig ute när skotten avlossades.
Ett vittne som befann sig på en restaurang i närheten berättar för Sydsvenskan om hur de lade sig under bordet för att ta skydd. De hörde fem, sex skott.
– Sen kom polisen, men det kändes som att de vara sena, säger de till tidningen.
Två misstänkta gärningsmän sågs sedan lämna platsen på cykel, skriver Sydsvenskan.
Knappt en kilometer därifrån, på Klaragatan, beslagtog polisen under kvällen en cykel som slängts på marken. 
Akuten i Malmö spärrades av.Foto: FRITZ SCHIBLI
Poliser är på plats på akuten och säkerställer att arbetsmiljön för vårdpersonalen hålls trygg.Foto: FRITZ SCHIBLI
Parallellt som mördarjakten inleddes spärrades ett stort område kring Ystadsgatan av. Polisens tekniker genomsökte platsen och vittnen förhördes.
I området finns flera övervakningskameror. Filmerna därifrån kommer nu att granskas mycket noga i jakt på bevis mot mördarna.
– Det är något man givetvis kommer utreda, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i region Syd angående kamerorna.

Polisen kraftsamlar - mer personal sätts in

En vapenhund sattes också in under lördagskvällen för att söka igenom området efter hylsor och andra bevis.
Vittnen som har sett eller hört något som kan sättas i samband med mordet uppmanas att höra av sig till polisen på telefon 114 14.
På hemsidan uppger polisen att man lägger ”mycket kraft” på att utreda skottlossningen och framöver kommer flera poliser patrullera Malmös gator, som en trygghetsskapande åtgärd.
Även en lekplats i närheten av den misstänkta skottlossningen var under lördagsnatten avspärrad.Foto: FRITZ SCHIBLI
Övriga omständigheter är fortfarande oklara. Men polisen i Malmö har kännedom om ett flertal konflikter mellan flera grupperingar. Det finns också farhågor inom polisen att flera utpekade personer riskerar att bli skjutna som hämnd för några av de mord som inträffat under senare år i Malmö.

Kriminellt nätverk slogs ut

Malmöpolisen har i veckan dessutom slagit ut en tung gruppering. Tre personer har begärts häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.
Minuter innan skjutningen skedde en explosion i Malmö. En bil förstördes, och flyttades flera meter.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På söndagsmorgonen ser det ut såhär på platsen där bilen exploderade.Foto: MIKAEL ÖLANDER
Glassplitter på marken.Foto: MIKAEL ÖLANDER
På söndagsmorgonen ser det ut såhär på platsen där bilen exploderade.Foto: MIKAEL ÖLANDER

Utreder samband med explosion

Bara några minuter innan skottlossningen kom ett larm om en kraftig explosion i de västra delarna av centrala Malmö. Ett område spärrades av vid Edward Lindahlsgatan.
Två bilar – varav en ska ha flyttats flera meter – skadades i explosionen, samt en port till en trappuppgång. Men ingen person ska ha skadats.
Polisen utreder sprängdådet som allmänfarlig ödeläggelse.
Enligt Katarina Rusin vid polisen tittar man på ett eventuellt samband mellan händelserna.
Dessa tre händelser inträffade under lördagskvällen och natten mot söndagen i Malmö.
Hittills i år har 29 sprängdåd skett i Malmö – här har 23 av de mest uppmärksammade händelserna skett.

VET DU MER? KONTAKTA OSS!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717
Våldsam natt i Malmö: Skjutning, explosion och våldsdåd
Tonåring sköts till döds vid en pizzeria på Möllevången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar