tisdag 22 oktober 2019

Turkiska imamer spionerar på svenskturkar och skickar skattefinansierade föreningsbidrag till Erdogan Saxat ur länkad artike






Turkiska imamer spionerar på svenskturkar och skickar skattefinansierade föreningsbidrag till Erdogan
Saxat ur länkad artike: "Malmömoskéns imam har rätt att spionera åt Turkiet, Så lät det när församlingens ledning diskuterade turkiska religionsmyndighetens krav om att en ordförande i moskén skulle tvingas bort - för att han ansågs vara regimkritiker.
 Om Imamen har rätt att spionera åt en politisk makthavare, då kallas inte imam utan det kallas " Agent 007". När politiken lägger sig i religion eller vice versa då religionen ägnar inte sig åt privat utan att den räknas som säkerhetsrisk för landet(Sverige) . Man ägnar sig inte religion utan någonting annat.

– Det är horribelt, säger Ewa Bertz (L), kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter.
Turkiets kontroll över åtta svenska moskéer har uppmärksammats de sista åren.
Regimkritiker vågar inte längre gå till församlingarna, som finansieras av svenska staten men kontrolleras av president Recep Tayyip Erdogans regim i Turkiet.
De svensk-turkiska regimkritikerna hamnar på listor över landsförrädare, som skickas av moskéernas imamer till maktapparaten i Turkiet, har Ekot rapporterat.
Moskéernas företrädare har hittills nekat och hävdat att verksamheten är opolitisk.
Men i en inspelning inifrån moskén i Malmö som Kvällsposten nu kan publicera säger en styrelsemedlem att imamen har rätt att spionera åt Turkiet.
”Han har ju rätt till det”
I inspelningen från 29 oktober 2016 hörs ledningen diskutera ett krav som kommit in från turkiska religionsmyndigheten.
Turkiet krävde Malmöordförandens avgång.
Kravet var att dåvarande ordföranden skulle avsättas, för att han ansågs vara regimkritiker.
– Någon måste ha spionerat, säger ordföranden.
– Kanske är det imamen som uppgett. Man kan ju inte hindra honom, säger en styrelsemedlem.
– I slutändan är det religionsdirektören som avlönar imamen, fortsätter styrelsemedlemmen och uttrycker att imamen har rätt att spionera och ange.
– Han har ju rätt till det. Vilka är vi att lägga oss i det, säger han.
Kvällsposten har talat med mannen och mejlat honom ljudinspelningen men han har inte kommenterat den.
Kommunalråd: ”Inte klokt”
Tidigare i veckan avslöjade Kvällsposten att Malmö muslimska församling fick 77 704 kronor av Malmö stad förra året.
Detta samtidigt som moskén har en paragraf i stadgan som säger att man vid en eventuell upplösning ska skänka tillgångarna till Turkiets religionsmyndighet.
Sedan 2002 har moskén fått närmare två miljoner kronor i statliga bidrag som ska gå till församlingarnas säkerhet.
Kommunalrådet Ewa Bertz (L), kommunalråd i Malmö för demokrati och mänskliga rättigheter, säger att moskéledningens uttalanden är ”horribla”.
– Det är inte klokt.
Kan bli helt förtvivlade
– Jag förstår att Malmöbor kan bli helt förtvivlade att man ger pengar till församlingar som sedan skänker sina tillgångar till andra länder och deras regimer. Det får inte hända, säger hon.
Dödshotades
Moskén i Malmö var tidigare en moské öppen för alla muslimer oavsett nationalitet.
Men efter statskuppsförsöket i Turkiet förändrades allt.
Religionsdirektören i Stockholm utpekade ordföranden som regimkritiker och krävde hans avgång. Under ett möte hotade en av deltagarna, som sade sig ha militär bakgrund i Turkiet, ordföranden med döden, vilket SVT rapporterat om.
Jag skjuter i mannens huvud
– Jag har jobbat inom väpnade styrkor. Om han fortfarande stödjer dem är han slut. Jag skjuter i mannens huvud, säger mannen innan han försvinner ut ur lokalen.
Religionsdirektörens krav gick igenom, ordföranden avsattes och den nya styrelsens första beslut blev att skänka moskéns lokaler, som församlingen köpt för 8,4 miljoner kronor, till den turkiska religionsmyndigheten.
– Jag är trygg med att vi nu går igenom alla som får bidrag av oss. Vi ska inte ge mer pengar till några trossamfund, säger kommunalrådet Ewa Bertz
3,5 miljoner svenska kronor till Erdogan-moskéer
Ekot har tidigare rapporterat att anställda vid moskéerna registrerar regimkritiker bosatta i Sverige och deras namn hamnar på listor över landsförrädare som skickas vidare till maktapparaten i Turkiet. Något som moskéerna nekade till.
Sammanlagt har de svenska moskéerna med koppling till turkiska staten fått 3 583 350 kronor i bidrag av svenska staten sedan 2015, enligt siffror från Sveriges muslimska förbund.
Bara i år har de nämnda moskéerna mottagit 800 000 kronor.
”Det finns redan idag ett kriterium om att upprätthålla samhällets värderingar i lagen om stöd till trossamfund och regeringen bereder just nu förslag om ett skärpt demokratikriterium”, skriver Helene Öberg (MP), statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind, angående avslöjandet att statligt och kommunalt finansierade församlingar kan skänka sina tillgångar till Turkiet.
Kvällsposten har sökt församlingens imam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar