torsdag 1 augusti 2019

USA inför sanktioner mot Irans utrikesminister




USA inför sanktioner mot Irans utrikesminister
Mullahs utgångsdatum är över och löper ut
USA inför sanktioner mot Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, meddelar Vita huset på onsdagen. Beslutet kommer i ett läge då relationen mellan länderna är mycket ansträngd.


Utrikesministern kommenterar händelsen på Twitter och menar att sanktionerna inte kommer påverka honom särskilt mycket eftersom han inte äger några tillgångar utanför Iran.
”Orsaken till att USA pekar ut mig är på grund av att jag är Irans främsta talesperson runt om i världen”, twittrade utrikesministern Javad Zarif.
USA:s finansminister Steven Mnuchin säger i ett uttalande att Javad Zarif sprider den iranska regimens propaganda, och är landets främsta talesperson
– USA skickar ett tydligt budskap till Irans regimen att senaste tidens agerande är fullständigt oacceptabelt, säger Steven Mnuchin.   
Washington Post skriver att Vita huset redan i juni planerade att frysa Javad Zarifs eventuella tillgångar i samband med att sanktionerna infördes mot Irans högste ledare Ali Khamenei. Utrikesdepartementet ska vid då ha avrått sanktioner mot Irans utrikesminister av skälet att det skulle försvåra möjligheten till diplomatiska samtal mellan länderna.

Iran varnade att gå ifrån avtal

Tonläget mellan USA och Iran är förnärvarande rejält uppskruvat särskilt med tanke på senaste tidens attacker mot oljetankers i Hormuzsundet som USA anklagar Iran för att ligga bakom.
Sanktionerna kommer dessutom samma dag som Zarif varnat för att Iran kommer att fortsätta göra avsteg från sina åtaganden enligt kärnenergiavtalet JCPOA – om inte de europeiska undertecknarna skyddar landet från just amerikanska sanktioner.
Under nuvarande omständigheter, och om européerna inte gör något, kommer vi att ta ytterligare ett steg, sade han till statlig iransk tv.

Ökat anrikningsgraden

Iran har tidigare ökat anrikningsgraden över det gränsvärde som slås fast i JCPOA, som ursprungligen slöts med de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd samt EU och Tyskland.
Zarif var en av nyckelpersonerna i förhandlingarna med USA om kärnenergieavtalet 2015.
Regimen i Teheran har även hotat att, i likhet med USA som drog sig ur överenskommelsen i fjol, lämna avtalet helt.
Frankrike, Tyskland och Storbritannien har uppmanat Iran att fullfölja sina åtaganden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar