onsdag 24 juli 2019

Kalla det vad man vill men proportionaliteten av häktningen av ASAP Rocksys är under all kritik.


Kalla det vad man vill men proportionaliteten av häktningen av ASAP Rocksys är under all kritik. Man kan faktiskt hitta på en lösning.


Vårt system är enastående enögt. Man utvisar en arbetstagare som har av misstag fått några kronor lägre i lön men stiftar en lag som som beviljar ett par tusen unga män utan asylskäl tillstånd i landet.
Det är nästan samma princip i fallet ASAP Rockys, man kunde ha låtit honom vara på fri fot och genomfört förundersökning ändå. Med tanke på omständigheterna uppväger inte häktningen av ASAP Rocksys det men innebär i fallet så väl för honom som för Sverige, särskild inte förläggningen av häktningstiden.
Förändring i rättsystemet går alltid trögt. Det ska alltid ske konstiga och uppseendeväckande händelser för att politikerna och praxis ska vakna till liv och genomföra förändring. Svenska häktningsregler har länge varit föremål för allvarlig kritik, inte minst av försvarsadvokater.Åklagarsidan har alltid avfärdat kritik och har inte tagit kritiken på allvar. Politiker och domstolar inklusive Högsta domstolen har hittills låtit det ske utan det minsta ödmjukhet, det är helt orimligt. I Sverige förekommer inte fysiskt tortyr av intagna men rättsväsendets, i vissa fall isolering av häktade och misstänkta, kan i många fall jämföras med tortyr och enormt maktutövning som är helt nedbrytande och kan likställas med allvarligt psykisk tortyr. Det finns fördelar med svenska häktningsregler och trots utrymmet i lagstiftning med proportionalitet tillämpas reglerna nästan alltid till åklagarsidans fördel. Men det är klart, inte många har sympati med en kriminell. Denna gång har dock en kriminell häktats som har många miljoner fans.
 Detta att åklagarmyndigheten brukar göra så med utländska medborgare och få ok på det .. men att de saknar sin egen statistik .. Åklagarmyndigheten är en av de svaga länkarna i rättsväsendet är min nuvarande ståndpunkt..

Justitieutskottet: Andra länder har inget i vår lagstiftning att göra

Publicerad 
Artisten ASAP Rockys tid i svenskt häkte har uppmärksammats på högsta politiska nivå. Att andra länder försöker påverka det svenska rättsväsendet är olyckligt, förklarar Fredrik Lundh Sammeli (S), justitieutskottets ordförande.
Både representanter från Vita huset och den tidigare amerikanska ambassadören har kommenterat fallet med ASAP Rocky. Rapparen har suttit häktad sedan den 5 juli, misstänkt för misshandel i centrala Stockholm.
– Den svenska modellen är tydlig. Politiker ska inte kommentera enskilda fall och andra länder har definitivt inget i vår lagstiftning att göra, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), justitieutskottets ordförande, i SVT:s Morgonstudion.
Den amerikanska artistens fall har samtidigt väckt liv i frågan om de långa häktestiderna i Sverige.

”Restriktioner är nödvändiga”

En person som är misstänkt för ett allvarligt brott i Sverige kan i praktiken sitta häktad hur länge som helst, utan någon bortre gräns, något som mött kritik från både Europarådet och FN:s tortyrkommitté.
– Häktning och restriktioner är nödvändiga för att kunna utreda allvarliga brott. Möjligheten till kraftfulla tvångsåtgärder som en del av rättsprocessen är viktig, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).
Regeringen har nyligen utrett ett förslag till hur restriktionerna ska ses över, främst för unga personer.
Hör justitieutskottets ordförande om Asap Rocky och kritiken mot det svenska häktningsförfarandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar