måndag 11 mars 2019

Vad som saknas är Regeringens vilja att dra in det svenska medborgarskapet för terroristerna.


Vad som saknas är Regeringens vilja att dra in det svenska medborgarskapet för terroristerna.
Enligt Svensk grundlag gäller EU-lagar över våra nationella lagar. Och EU tillåter länderna att dra in de nationella medborgarskapen även för samröre med terrorister.
Men som vanligt väljer S att endast följa de EU-lagar de gillar och bryta mot de EU-lagar de inte gillar.
........................

"Flera EU-länder drar in IS-terroristers medborgarskap"
Flera EU-länder drar nu in IS-terroristernas medborgarskap, om de också är medborgare i ett annat land. Nederländerna till exempel har gjort detta mot tio personer de två senaste åren.
– Det funkar bra för det visar att du blir av med ditt nederländska medborgarskap om du begår fruktansvärda terrorbrott, säger landets justitieminister Ferdinand Grapperhaus till SVT Nyheter.
(hela artikeln inne i länken)
******************
FAKTA: LÄNDER DÄR INDRAGET MEDBORGARSKAP ÄR AKTUELLT
Exemplen gäller personer som har dubbla medborgarskap, alltså är medborgare i det aktuella landet och ytterligare ett land.
**
Nederländerna:
Med stöd av en lag från 2017 kan justitieministern besluta dra tillbaka medborgarskap för personer som utgör ett hot mot landets säkerhet. Detta har hittills skett mot tio personer med kopplingar till terrorism.
**
Storbritannien:
Möjligheten finns i brittisk lag sedan 1981 och har nyligen använts i ett uppmärksammat fall med en IS-kvinna från , och förra året mot två män som misstänktes ingå i en IS-terrorcell i landet.
**
Belgien:
Domstolar har möjligheten att dra tillbaka medborgarskap. Det mest uppmärksammade fallet är mot terrordömde islamisten Fouad Belkacem som fick sitt belgiska medborgarskap indraget förra året.
**
Finland:
Regeringen utreder en lag som gör det möjligt att dra in medborgarskap för personer som begått terrordåd i Finland.
**
Tyskland:
Regeringspartierna planerar göra det möjligt att dra tillbaka medborgarskapet för personer som ansluter sig till terrororganisationen IS. En sådan lag skulle inte kunna lagföra personer i efterhand som redan idag är med i IS.
**
Frankrike:
Efter terrorattentaten som skakade Frankrike 2015 försökte den dåvarande regeringen att införa en lag som skulle göra det möjligt att dra in medborgarskap. Men lagförslaget väckte starkt motstånd och regeringen tvingades dra tillbaka det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar