Nu ska det bli kriminellt att delta i en terrorgrupp.
Det tog 16 år för en S-regering att ändra sig på den punkten.
Vändningen kommer tyvärr för sent eftersom lagen inte kan användas mot terrorister som nu återvänder till Sverige."
terrorlagen skärps – 16 år efter att Bodström vägrade.
Nu ska det bli kriminellt att delta i en terrorgrupp.
Det tog 16 år för en S-regering att ändra sig på den punkten.
Vändningen kommer tyvärr för sent eftersom lagen inte kan användas mot terrorister som nu återvänder till Sverige.
Den nya terrorlagen som ska göra det möjligt att straffa den som deltar i en terroristorganisation är ännu ett exempel på en lag som är på plats för sent – och ett exempel på att det krävdes två terrordåd i Stockholms city för att regeringen skulle vakna.
Det räckte inte med terrordåden i USA den 11 september 2001 – när det ställdes krav på skärpt terrorbekämpning efter de attackerna viftade Göran Persson och Thomas Bodström bort kravet på den lag som nu blir verklighet. De gjorde det efter att S-regeringen gjort upp med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
EU ställde krav på medlemsländerna att kriminalisera deltagande i terrorgrupper men Sveriges dåvarande justitieminister Thomas Bodström fick till ett svenskt undantag. Andra medlemsländer krävde inte samma undantag och har använt lagstiftningen i terrorbekämpningen.
Regeringen menade att andra skärpta terrorlagar skulle räcka men i en riksdagsdebatt om propositionen om terrorbekämpning 2003 fick Bodström skarp kritik av bland andra Moderaternas förra justitieminister Beatrice Ask som ville se en kriminalisering av deltagande i en terrorgrupp.
Bodström och S-regeringen var satt under press av V och MP och i samhällsdebatten anklagades han för att ha tagit fram en ”paniklagstiftning” i spåren av 11 september-attentaten.
I riksdagsdebatten konstaterade därför Thomas Bodström ”vi har alltså åstadkommit en snäv lagstiftning vilket är bra” och tackade V och MP.
Kraven på kriminalisering av terrordeltagande har senare avfärdats gång på gång i riksdagen men nu vill justitieminister Morgan Johansson inte kännas vid att det tagit för lång tid att få lagstiftningen på plats.
De IS-terrorister som nu återvänder till Sverige välkomnas hem av en tandlös lagstiftning. Om Säpo inte hittar bevis, exempelvis filmer eller vittnesmål, som visar att de deltagit i avrättningar, bombdåd eller andra våldsdåd terrorns namn kan de inte dömas för terrorbrott.
Tidigare har flera terrorister från Sverige lagt upp bilder i sociala medier med vapen, IS-flaggor och annan propaganda. Det hade sannolikt räckt för att de skulle kunna dömas med den nya lagen om deltagande i en terrorgrupp och riskera sex års fängelse – nu kan inte lagen tyvärr inte användes retroaktivt.
Men bättre sent än aldrig såklart.
Andra terrorlagar som regeringen infört på senare har också visat sig vara i princip värdelösa i domstol. Kriminalisering av terrorismresor lyfte justitieministern på nytt fram som exempel på att ”ingen annan regering har gjort mer” inom terrorbekämpning – men det är en lag som till och med Säpo kallar för ”tandlös”.
Men lagar har såklart en avskräckande effekt och det är bra att Säpo får ökade möjligheter till övervakning av fler misstänkta terrorister eftersom terrorlagarna utvidgas.
Det är också bra att justitieminister Morgan Johansson när han presenterade den nya lagen påminde om att terrorhotet också kan komma från extremister som Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson.
https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/terrorlagen-skarps-16-ar-efter-att-bodstroms-vagrade/?fbclid=IwAR2_1E-Vp4bhqXDeD1C_ggOz9A3tTUZtnucrEGpnFSlyhC4cECgJoN2K3mo
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar