söndag 3 mars 2019

FN:s säkerhetsråd i resolution 2178 (2014).


FN:s säkerhetsråd i resolution 2178 (2014). Säkerhetsrådet kräver i 6 § i denna resolution att stater kriminaliserar resor till ett land i syfte att begå terrorhandlingar, eller för att delta terrorist träningsläger, samt finansiering eller organiserande av sådana resor. Säkerhetsrådets resolutioner, antagna i enlighet med kapitel VII i FN-stadgan, är folkrättsligt bindande för alla FN-länder.


FN:s resolutioner är tvingande för medlemsstater. För att implementeraresolutionen beslutade Sveriges nytillträdde socialdemokratiska regering den 18 december 2014 (dir. 2014:155) att tillkalla en särskild utredare med uppdrag bl.a. att se över behovet av lagändringar. Utredningen överlämna delbetänkandet Straffrättsliga åtgärder mot deltagande i en väpnad konflikt till stöd för en terroristorganisation (SOU 2016:40) i juni 2016 till regeringen med några förslag till lagändring. Utredningen har alltså sedan 2,5 år föreslagit kriminalisering av s.k. terrorresor. utredaren föreslår ändring i � i lagen (2010:299) om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Till lagens § 4 föreslås att ” Till fängelse i högst två år döms den som söker förmå någon annan, i annat fall än som anges i 3§, att 1. begå eller annars medverka till särskilt allvarlig brottslighet, eller 2. delta i strids relaterad verksamhet i en väpnad konflikt utom”. Även § 5 förslår att ”Den som, utan att det utgör sjukvård eller själavård, genom att delta i strids relaterad verksamhet i en väpnad konflikt utomlands bidrar till, underlättar eller annars medverkar till att en sam- manslutning av personer som begår särskilt allvarlig brottslighet eller gör sig skyldiga till försök, förberedelse, stämpling eller medverkan till sådan brottslighet kan delta i konflikten döms till fängelse i högst två år.
Vidare och mest relevanta delen handlar om s.k. terrorist resor; ” Till fängelse i högst två år döms den som reser eller påbörjar en resa till ett annat land än det land där han eller hon är medborgare i avsikt att 1.begå, förbereda eller medverka till särskilt allvarlig brottslighet, 2. meddela eller ta emot instruktioner enligt 5 eller 5 a §, eller 3. delta i stridsrelaterad verksamhet i en väpnad konflikt.”
Till dagens datum har detta mycket tydliga förslag till lagändring inte lett till någon skärpning av den befintliga lagen. Detta beror givetvis på den socialdemokratiska regeringens ovilja att hörsamma sin egen utredare.
___________
Det är alltså inte vår Riksåklagares fel att Sverige inte kommer lagföra isis jihadister, utan vår regering--som har vägrat göra de lagändringar som beskrivs ovan!
"Riksåklagare Petra Lundh är inte optimistisk kring att kunna fälla terroristerna:
"– Vi måste ha full bevisning. Annars kan vi inte fälla" "
https://kvartal.se/artiklar/dodsskjutningarna-vart-storsta-problem/?fbclid=IwAR3uNUbf--zA0prw7HNNHtfeZ3HDgeVUs1yqcOgGmPxfr91vyiUDqhkOPG8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar