tisdag 16 oktober 2018

Sätt stopp för salafisternas hjärntvätt av svenska ungdomar! Ta islamismen på allvar!



Sätt stopp för salafisternas hjärntvätt av svenska ungdomar!
Ta islamismen på allvar!


Terrorforskaren Magnus Ranstorp törs prata om det svåra.
Resultatet av att salafismen växer i Sverige kan bli allvarligt för demokratin och jämställdheten. Det är därför dags att vi bestämt ser herrarna i ögonen och säger STOPP.
Killar ska inte titta tjejer i ögonen. Tjejer ska inte sminka sig, använd nagellack eller plocka ögonbrynen. Det meddelar en av de främsta predikanterna inom salafistmiljön via sociala medier. I Sverige 2018.
Flera tusen följer honom och hans fundamentalistiska inriktning inom islam, där han kategoriserar allt i ”rent och orent”, ”haram och halal”. Svenska Dagbladet fann i sin granskning nyligen uttalanden som att killar ska undvika att umgås med tjejer innan giftermål, att djävulen kan vara närvarande om en man är ensam med en tjej. Mensblod är orent, och en kvinna ska naturligtvis täcka sig (9/10).
Man skulle som tolerant svensk kunna hänvisa till yttrandefrihet, religionsfrihet, åsiktsfrihet och till att många faktiskt frivilligt väljer att lyda och följa. Det handlar ju inte om lagar mot att måla naglarna, så vad är problemet, tänker en del. Mångkultur är ju faktiskt en konsekvens av friheten att själv välja livsstil – är inte det bra, undrar de?
Jo, visserligen. Om frihet för en liberal enbart är att en människa är fri från stat och lag bör man rycka på axlarna och lämna dessa unga åt sitt öde. Men jag kan inte. Även om ofriheten är subtil och inte ryms i Sveriges rikes lag begränsar den människor, och det reagerar jag emot.
Dessutom blir religionen och åsikterna större än en privatsak om de sprids till andra. Om värderingar som går på tvärs mot det liberala, öppna samhälle – som Sverige har blivit efter generationer av kämpande – får fäste i befolkningen, då riskerar de att spridas till fler. I en demokrati där alla har rösträtt kan intoleransen komma att omfatta även den som inte har valt den.
I en rapport från Försvarshögskolans som släpptes i somras varnades det för att salafismen har vuxit sig starkare i Sverige. Radikala praktikanter skrämmer till lydnad, moralpoliser bevakar kvinnor och barn hindras från att leka med barn av annan tro, skrev forskarna (TT 28/6).
Terrorismforskaren Magnus Ranstorp sa: ”Politiken och hela samhället bör förstå hur de här miljöerna påverkar den svenska samhällsutvecklingen”.
Salafismen riskerar även att bli en inkörsport för jihadism, det vill säga våldsbejakande islamism. Forskarna framhåller att både salafismen och salafism-jihadismen utgör en minoritet inom sunniislam och inte representerar muslimer som grupp: ”Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister”. Men de menar samtidigt att ”den salafistiska verksamheten riskerar att bidra till en fientlig inställning till demokrati, liksom till intolerans, diskriminering och hatbudskap”.
Tro inte att den inställningen kommer att hålla sig inom moskéns väggar.
Enligt rapporten kan flera salafistiska predikanter runtom i Sverige förmedla icke-demokratiska budskap, via moskéer, föreläsningar eller internet. ”Det finns inslag av antidemokratiska åsikter i relation till nedsättande budskap om kvinnor, homosexuella, judar och icketroende, säger Magnus Ranstorp. ”Det är en väldigt svartvit ideologi. De begränsar andra människors fri- och rättigheter.” Bland annat har en moské i Hässleholm pekats ut.
För oss som tror på tolerans och öppenhet gäller det att inte bli för naiva. Saudiarabien har under lång tid byggt moskéer och utbildat imamer i syfte att sprida sin extremt konservativa tolkning av islam, wahabismen. Bland annat har Saudiarabien sponsrat mer än var fjärde moské i Sverige, enligt en granskning av Dagens ETC (8/11). Politiker ska inte säga grattis och klippa band, som Malmös S-kommunalråd gjorde vid invigningen av en Qatar-finansierad moské.
Myndigheter ska inte sponsra verksamhet som sprider värderingar som begränsar; ändå fortsatte Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, att ge statsbidrag till en moské i Halmstad trots att de visste att en imam verksam där sagt att homosexualitet är ett virus.
En kvinna aktiv i Centerpartiet fick fortsätta sin politiska karriär och få makt i svensk domstol – trots att hon förordat sharialag i ett tv-inslag.
Och i veckan avslöjade SR:s Kaliber att en skola – som har fått kritik av Skolinspektionen men ändå går runt med skolpeng som stöd – har drivits enligt islamsk lag.
Den hårdhänta typen av islam är inget vi frihetsvänner ska vifta bort med att säga att det bara handlar om nagellack och tygstycken på huvudet, med argument som ”låt dem hålla på”. Liberaler som kämpar för att människor ska vara fria att leva ut sina drömmar kan inte bara bry sig om ofrihet från politiker, utan bör även bry sig om dem som hålls tillbaka i språnget av präster och predikanter. Jag står i varje fall på individens sida gentemot både politik och påtryckningar. Det hoppas jag att du gör också.
Matte, geografi, svenska och biologi har fått en konkurrent i form av Koranen och dess budskap. Vetenskapen tävlar mot religionen, fakta mot tro. Hur hjälper vi barnen att bli självständiga och fria när de på sin fritid lär sig något annat?
Försvarshögskolan är ett internationellt framstående lärosäte inom försvar, krishantering och säkerhet. Vi erbjuder en unik akademisk miljö där civilt möter militärt. Vi utbildar civila och militära chefer, experter och forskare som ska analysera och hantera dagens och framtida krissituationer och säkerhetsproblem.
Människor som bor i Sverige ska lyda under svensk lag och inga andra rättssystem. Att en av våra tingsrätter tycks ha dömt enligt ett parallellt ger rysningar. Nu måste vi kämpa för ett samhälle byggt på individuella rättigheter.
SvD I BORÅS | Den islamistiska propagandan har bytt skepnad. Istället för att resa till islamiska staten uppmanas muslimer att separera sig från det svenska samhället. Salafisterna – som förkastar demokrati och vill leva enligt sharialagar – har blivit fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar