onsdag 17 oktober 2018

Demokratiska federationen av Norra Syrien, ofta kallat Rojava, är en de autonom region i nordöstra Syrien, delar av den här regionen är ockuperad av Turkiet - Afrin.



Demokratiska federationen av Norra Syrien, ofta kallat Rojava, är en de autonom region i nordöstra Syrien, delar av den här regionen är ockuperad av Turkiet - Afrin.

Nu är Idlib så gott som över. De sk rebeller (jihadister) har överlämna sina vapen till Turkiet, och Assad har kontroll på läget.



Muslimska brödraskapet (Turkiet och Qatar) har börjat pompa ut propaganda om att USA ockuperar Rojava - och man behöver befria området från den vita mannens imperialism. Att man behöver bekämpa rasisten Trump ondska i Syrien.
Sanningen är dock att PYD har makten här, även om de är i behov av amerikansk stöd för att överleva - då Turkiet utgör ett stort hot.
PYD följer Abdullah Öcalans teori om demokratisk konfederalism, och kan därmed betraktas som frihetliga socialister. Det ska bli ytterst intressant att se vilken sida den svenska vänstern kommer att ställa sig på, Turkiet och panarabiska aktivister - eller PYD, sistnämda borde vara de som står svenska vänstern närmast - och tex Jonas Sjöstedt har använt sig av dessa under sin valkampanj, trots han stödjer Turkiet i andra frågor som tex kampen mot Israel, har haft personliga möten med människor med kopplingar till det turkiska riksförbundet.
Jag hoppas jag har fel, men jag är väldig rädd för att svenska vänstern kommer att köpa propagandan rakt av, och på så sätt ställa sig på Turkiets sida. Hoppas att så inte blir fallet.

PYD har sedan tidigare tillsammans med några andra demokratiska grupperingar (både kurder och icke-kurder) i Syrien utropat en autonomi som kallas för Rojava, autonomin sträcker sig från Qamishlo till Efrin. I Rojava bor kurder, syrianer, armenier och araber sida vid sida.

Saxat från Wikipedia:
"Norra Syrien har sedan tiden innan korstågen haft en kurdisk befolkning. Under det osmanska väldet, som styrde regionen mellan 1516 och 1922, ökade emellertid kurder i regionen både på grund av frivillig migration och tvångsförflyttningar från Anatolien. Ett stort antal assyrier bosatte sig även i området efter att ha flytt från det osmanska riket efter det armeniska/assyriska folkmodet 1915 och från Irak efter Simelemassakern.

När Syrien blev självständigt 1945 var dess norra delar ett multietniskt område befolkat av araber såväl som kurder, assyrier, araber, turkmener och yazidier. De nationalistiska regeringarna efter självständigheten implementerade emellertid ett flertal åtgärder för att arabisera kurderna, varav inte minst märks ett förbud mot undervisning på det kurdiska språket.
------
Norra Syrien är en multietnisk region och de tre största etniska grupperna är kurder, araber och kristna assyrier/syrianer, men det finns även andra etniska och religiösa minoriteter såsom armenier, turkmener, tjerkesser, tjetjener och yazidier. De största språken är kurdiska, arabiska, nysyriska och turkiska. Huvudorter är Al-Hasakah, Qamishli, Manbij, Kobane, Ra's al-'Ayn, al-Malikiyya, Tall Abyaḑ och tills nyligen, Afrin."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar