tisdag 10 juli 2018

Hon straffas av Islamiska staten i Iran Hennes brott: Dansat och publicerat sin dans via Instagram. stoppa islamismen oavsett vart den är!





Hon straffas av Islamiska staten i Iran
Hennes brott:
Dansat och publicerat sin dans via Instagram.
stoppa islamismen oavsett vart den är!
Maed Hojbari fick fyra års f¨ängelse på grund av att hon dansade och publicerade sin dans..



Ett antal aktörer, dvs. representanter för politiska partier, kvinnoförbund (F!, Centerkvinnorna, Miljöpartiet, den feministiska regeringens kvinnliga ministrar) och frivilliga organisationer som Humanisterna, har vid åtskilliga tillfällen försvarat eller tagit på sig hijab. När de får kritik av hijabkritiker, brukar svaret bli: vi stödjer såväl "rätten till hijab" (rätten till självvalt förtryck och tvång?) som rätten från hijab. Hittills har jag inte sett någon av dessa ta personlig eller kollektiv ställning för avhijabiseringsaktivister i den islamhärjade världen. Det återstår att se om handelsminister Ann Linde, som tillsammans med sin kvinnliga delegat tog på sig hijab vid statsbesöket i Iran, kommer att framföra en officiell protest mot det stränga straffet som Shaparak Shajarijadeh har tilldömts pga. deltagande i en avhijabiseringsmanifestation? Ann Linde sa då att de inte bara tagit på sig hijab utan också "snackat mänskliga rättigheter" med mullorna vid statsbesöket. Får se om kvinnors fri- och rättigheter får någon plats i svenska regeringens goda politiska och ekonomiska relationer med en av de mest kvinnofientliga regimerna i vår samtid.
Den amerikanska feministen Kate Millett åkte till Teheran 1979 och deltog i iranskornas protest mot Khomeinis införande av hijabtvång. Kate Millett sa då att hon gjorde det i det internationella systerskapets namn. Hon och Simone de Beauvoir ansåg att kvinnors fri- och rättigheter var en internationell fråga. De var inte bara feminister utan internationalister som ville minska kvinnors ofrihet, helst avskaffa den. Detta till skillnad från somliga av dagens feminister som inte bryr sig särskilt om att minimera kvinnors ofrihet utan maximera sina röster med hjälp av reaktionära och kvinnofientliga krafter.
I den länkade videon tar en representant för Amnesty Internationell ställning mot fängslanden av dansande tonåringar och avhijabiseringsaktivister. Regimens anklagelse mot de fängslade flickorna och kvinnorna att de uppmuntrar till och sprider dekadens och fördärv. Frågan är vem som sprider förfall och fördärv? De anklagade kvinnorna eller de sittabde mullorna som lagstiftat om att 9-åriga flickor är giftasmogna och kan med faderns santycke giftas bort? De anklagade kvinnorna eller IS-grundaren i Iran, Khomeini, som i en av sina böcker skriver i detalj om hur män kan tillfredsställa sig sexuellt utan att penetrera sina hustrur som är yngre än 9 år? De anklagade kvinnorna eller den Koranreciterare som står ärkeayatollan Khamenei, nära som slapp straff även om det var belagt att han hade förgripit sig på flera gossebarn?
Om politiska partier och stater har röster och stålar att tänka på när de inte tar ställning mot hijab vad är det som får frivilliga organisationer som t.ex. "rädda vuxna" inom Rädda Barnen (som journalisten Lars Åberg en gång uttryckte det), Humanisterna mfl. att inte starta en kampanj för iranskors antireligiösa kamp som pågår just nu. För att uttrycka solidaritet med Maedeh Hojabri dansar kvinnor i och vid moskéer dvs. ett direkt angrepp på islam och dess kvinnoförakt. Borde inte så kallade sekulära organisationer inom frivillig sektor stödja en sådan kamp? Sekularism och jämställdhet hänger ihop, är internstionella frågor. Det gäller även kampen för dem. Så länge någon är ofri så är inte världen fri.
Hennes passion? Dans. Hon har 600 000 följare på Instagram där hon brukade lägga ut sina dansklipp. Hon grips, tvingas uppträda i statstelevisionen för att avlägga ett erkännande att hon genom sin dans spridit fördärv och förfall. Vem är hon? Hon heter Maaedeh Hojabari alias Maaedeh Mahi, 19 år gammal. Vem har gjort så mot en glad och livsbejakande 19-åring? Sittande IS i Iran vars president kallas för reformist och moderat av många västerländska politiker och journalister. En shariabaserad regim som bejakar död, sorg och sorgens färg dvs. svart och bestraffar glädje, dans, skratt och liv.
Shariabaserade regimer och grupper tolererar enbart en sorts dans: slavdans av den typen som den feministiska regeringens kvinnliga delegat dansade vid statsbesöket i Iran.
Varför anses dans vara fördärv och dekadens? Hon förväntas vara mor och hustru i "anständig klädsel". Flickor är giftasmogna enligt sharia när de fyller 9 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar