torsdag 14 juni 2018

Celler lär sig från graviditet, för att göra hälsosammare barn nästa gång - studier


Celler lär sig från graviditet, för att göra hälsosammare barn nästa gång - studier
Hebreiska universitetet och Hadassah Medical Center säger att deras cellforskning kan leda till nya droger som förbättrar chanserna för framgångsrika förlossningar, undviker sjukdomar hos högriskkvinnor
En kvinnas kropp lär sig av svårigheter i en första graviditet och anpassar sig för att försöka undanröja sådana svårigheter i efterföljande graviditeter, sa israeliska forskare.



Forskarna på Hadassah Medical Center och Hebrew University of Jerusalem säger att deras sexåriga studie om vissa cellers roll under en kvinnas graviditetstid kan bana vägen för att utveckla nya droger för att minska komplikationer vid förlossning.
Deras forskning om det "utbildade minnet" av de "naturliga mördar" -cellerna som bekämpar virus och tumörer, sa de att de celler som ansvarar för att hjälpa foster implantat i livmodern och undviker sjukdomar som preeklampsi eller intrauterin tillväxtnedgång är mer aktiva under en andra graviditet, eftersom de kommer ihåg den första och är därmed bättre utbildade att göra sitt jobb andra gången runt.

Det är ett känt kliniskt faktum att andra graviditeter är effektivare än först, säger prof Simcha Yagel, chef för divisionen Obstetrics and Gynecology på Hadassah Medical Center, som var på forskargruppen, sade i en telefonintervju med The Times av israel Fetuses generellt implantat bättre under en andra graviditet; barnen är födda större och graviditeten är mindre benägen för sjukdomar som preeklampsi, en komplikation som ökar blodtrycket och orsakar annan skada i modern.
Han sa att den nya studien, publicerad i tidskriften Immunity, ger en cellulär och molekylär förklaring till detta fenomen.

"Om vi ​​vet varför den andra graviditeten är bättre än den första, kanske kanske vi kan göra något för att hjälpa kvinnor med högriskens första graviditeter - som efter in vitro-fertilisering eller som är äldre", beror på denna molekylärforskning.
Studien, som varade mer än sex år och grundades på hundratals prover av slemhinnor, leddes av Moriya Gamliel och genomfördes med Dr Debra Goldman-Wohl, tillsammans med prof Ofer Mandelboim från immunologi- och cancerforskningsavdelningen i Hebreiska universitetet i Jerusalem och Yagel.

För deras arbete studerade forskarna Natural Killer (NK) celler - det här är celler som är närvarande i immunsystemet hos oss alla, män och kvinnor, och som ansvarar för att bekämpa virus och tumörer.


Simcha Yagel (Courtesy)
Det finns emellertid också NK-celler som finns i livmoderns foder vid början av en graviditet. Dessa celler är inte krigare, sa Gamliel. Snarare har de gjort sina "svärd" till "skovlar" och har blivit "sköldar", vars roll är att hjälpa till med utvecklingen av fostret, sade hon i ett uttalande.

Under en graviditet har dessa NK-celler två uppdrag, förklarade Yagel. Deras primära roll är att bidra till att bygga en framgångsrik implantering av fostret, sade han, med den sekundära rollen att stoppa virus och andra sjukdomar. Cirka 70 procent av cellerna i livmodern är NK-celler.

Deras roll i graviditeten är "väldigt viktigt", sa han. De kommer sannolikt från moderns benmärg eller är närvarande i livmoderns endometrium - och utlöses i drift i början av en graviditet och hjälper fostret att överleva.



Forskarna bestämde sig för att studera om det finns skillnader i NK-cellerna i de första graviditeterna jämfört med andra, och ser ut att de slår jackpotten. De fann en "unik population" av NK-celler som är unika för andra och upprepade graviditeter - som präglades av ett högre antal receptorer - NKG2C och LILRB1 - de uttryckte. De kallade dessa celler "Graviditetsutbildade" NK-celler.

"I många år tyckte forskare att NK-celler inte hade ett minne," sa Yagel. "Men vår forskning visade att de har minne." Under studien fann forskarna att i varje återkommande graviditet - det vill säga inte den första graviditeten men i efterföljande - minns NK-cellerna den första graviditetsupplevelsen och förbättra deras funktion de nästa gång. Det fanns ingen skillnad emellan mellan dessa cellers prestanda mellan andra och efterföljande graviditeter, sade Yagel.
NK-cellerna i en andra eller tredje graviditet kommer ihåg den första graviditeten och är "bättre förberedda" för jobbet, sa han. De agerar snabbare och effektivare. De väntar på utlösaren "för att producera godis som behövs för en lyckad graviditet." Detta minne förblir både mellan graviditeter och under graviditeter, sa han.

Den första graviditeten "banar vägen för den andra," sade Yagel. Fynden är något kontraintuitiva, sade han, som man förväntar sig att den första graviditeten skulle få det bästa skottet, banar vägen för de andra. Det är fortfarande inte klart "varför naturen eller Gud byggde oss på detta sätt" undrade han.

Nyckeln är då att gå igenom den första graviditeten, och andra kommer att bli bättre.
Denna insikt kan hjälpa forskare att hitta ett sätt att "hoppa över" svårigheterna med den första graviditeten och hjälpa till att träna NK-cellerna från början, sade han och banade vägen för utvecklingen av nya droger för att behandla sjukdomar med dålig implantering.
https://www.timesofisrael.com/israel-study-paves-way-for-women-to-skip-difficulties-of-first-pregnancies/?utm_source=The+Times+of+Israel+Daily+Edition&utm_campaign=d569f621f1-EMAIL_CAMPAIGN_2018_06_14_08_49&utm_medium=email&utm_term=0_adb46cec92-d569f621f1-55994765

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar