söndag 20 maj 2018

Bedrägeri ökade dramatiska inom utländska affärer i Skåne


Bedrägeri ökade dramatiska inom utländska affärer i Skåne
Jag uppmanar svenskarna  och alla andra som bor här köp inte med bankkort på utländska affärer, en vän till mig köpte  för 20 kronor när han tittade på sin konto då det står att han betalade 820 på en utländska arabiska kiosk i Malmö. om du handlar med bankkort du ska göra vad som står här. 1 spara alltid kvitto titta rakt på personens ögon för att du komma ihåg vilken person har ståt på kassan, 2 titta noggrant på ditt bank konto,  om det finns något som är inte okej kontakt din bank. 3 Har du tillräckligt bevis  då kontakta polisen.

Bedrägeri händer mest på helgerna  på grund av att ibland man brusade och inte vet mycket då handlar med bank kort då dem affärerna dra pengar från deras kontos



Bedrägeri med Bank-ID ökar – så skyddar du dig

Allt fler bedragare lurar privatpersoner genom deras Bank-ID. Nu varnar polise för den nya typen av bedrägerier.
Bedragare som lurar privatpersoner på uppgifterna till deras Bank-ID ökar, det skriver Expressen. Med tillgång till uppgifterna kan en bedragare rensa hela ditt konto.
Polisen har sett fem-sex olika typer av bedrägerier där syftet är lura av personer uppgifter till sitt Bank-ID. Det kan vara en bedragare på Facebook som låtsas vara Skatteverkets kundtjänst eller bedrägerier via sms där någon låtsas vara en bank eller ett inkassobolag och ber om dina uppgifter.
Det kan till och med vara så att en bedragarna kapar någons konto på Facebook och kontaktar vänner till det kapade kontot och ber om uppgifter.
Kapningar av Bank-ID kan vara skadligare än kreditkortsbedrägerier eftersom någon kan ta total kontroll över ditt bankkonto. Kontroll över Bank-ID ger också möjlighet att logga in hos myndigheter, som exempelvis Skatteverket.
– Med kort kan man handla lite kläder och elektronik, men kommer inte åt rena kontanter, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum till Expressen.
Nedan följer fyra tips för hur du kan skydda dig mot bedragare som vill åt dina Bank-ID-uppgifter.
FAKTA


Så skyddar du dig:

• Lämna inte detaljerad information om dig själv på sociala medier. Vill en kompis ha hjälp via en chatt, ring och kolla att stämmer.

• Tappar du bort någon ID-handling. Polisanmäl och spärra den då. Du kan också aktivera notiser på mobilt Bank-ID, det försvårar för bedragaren.

• Använd inte lösenord 1234. Gör det svårare med specialtecken och siffror. Byt även lösenord med jämna mellanrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar