söndag 15 april 2018

Prata med sig själva. Baserat på vardaglig analys och analys som du försöker hantera Om du pratar med dig själv så är du inte konstig, du är faktiskt ett geni.


Prata med sig själva.
Baserat på vardaglig analys och analys som du försöker hantera
Om du pratar med dig själv så är du inte konstig, du är faktiskt ett geni.
Enligt en artikel från Shareably har studier visat på att människor som pratar med sig själva lär sig snabbare, tänker mer effektivt, samtidigt som de boostar sitt långtidsminne!


När jag hör människor prata med sig själva på tunnelbanan eller på gatan tänker jag ofta att hen måste allt vara lite galen. Sen gör jag det själv. ”Glöm inte stänga av kaffebryggaren”, ”Var parkerade jag bilen?” ”Vad skulle köpa nu igen?”, säger jag ofta högt så att andra hör. Men nu är det bevisat. Att prata med sig själv är ett tecken på att man är ett geni. Albert Einstein pratade med sig själv till exempel. Einstein.org skriver att han brukade repetera meningarna för sig själv. Här är 5 bevis på varför man bör prata mer med sig själv.

1. Din hjärna jobbar effektivare om du pratar med dig själv.
Psykologerna Daniel Swigley och Gary Lupyans studie som publicerades i Quarterly Journal of Exprimental Psychology visar att prata med sig själv faktiskt är positivt.

Swigley och Lupya gör ett experiment på 20 personer. De ger dem ett namn på ett objekt som de ska hitta i en mataffär. Under första delen av experimentet fick deltagarna inte prata, men under andra delen av experimentet fick de upprepa namnet på objektet medan de letade efter det.

Enligt Live Science hittade deltagarna objektet lättare när de pratade med sig själva. Att prata med sig själv hjälper minnet. Det gör målet mer konkret.

2. Prata med dig själv hjälper bara när du vet vad du vill.
Att säga objektets namn högt hjälper bara om du vet hur objektet ser ut. Om du inte vet vad du söker efter blir du bara förvirrad. Enligt Gary Lupyan:

”Om du inte vet vad du söker hjälper det inte att säga det högt, det kan i stället göra dig disträ. Men om du vet att bananer är gula och har en speciell form kan du genom att säga ”banan” högt aktivera hjärnans visuella funktioner och få hjälp att hitta bananerna”.

3. Som barn lär du dig mer om du pratar med dig själv.
Barn lär sig att prata genom att lyssna på vuxna och härma vad de säger. Vi behöver höra vår egen röst för att lära oss att använda den.

Enligt Live Science kan ett barn guida sig själv i olika beteenden genom att prata högt, till exempel när de knyter sina skosnören, och påminna om att fokusera på uppgiften.

Tänk på alla småbarn du känner. Visst har du sett dem prata med sig själva när de leker med bilar eller med sitt favoritgosedjur?

Ett barn kan fokusera genom att prata om sitt problem. Om till exempel en pojke säger ”Den lilla bilen får plats i garaget men den stora bilen är för stor”, kommer pojken då testa vilken bil som får plats i garaget.

Ett barn lär genom att utöva det de tänker, det får dem att komma ihåg hur de löste problemet nästa gång. Att prata högt hjälper dem få grepp om världen.

4. Att prata med dig själv hjälper dig få ordning på tankarna.
Att prata med dig själv kan enligt psykologen Linda Sapadin hjälpa dig att fatta viktiga beslut. ”Det hjälper dig att samla tankarna och besluta om vad som är viktigt”.

Alla vet ju att det bästa sättet att lösa ett problem är att prata om det, så varför inte prata med dig själv eftersom det är ditt eget problem?

5. Att prata med dig själv hjälper dig uppnå dina mål.
Att göra listor på hur man ska uppnå sina mål kan vara överväldigande. Att istället prata dig igenom målen är mycket mer effektivt och ett bättre sätt att uppnå dem. Om du går igenom dem steg för steg kommer varje steg kännas enklare och mer konkret.
Saker kommer plötsligt kännas möjliga och du kommer bli mindre orolig för kommande problem.

Som Sapadin säger; ”Genom att säga ditt mål högt fångar du din uppmärksamhet, förstärker budskapet, styr dina känslor och skärmar av sådant som distraherar.”

Du blir mer självständig genom att prata med dig själv. Som till exempel Albert Einstein som var oerhört begåvad och som tidigt utnyttjade sina talanger. Människor som pratar med sig själva är mycket skickliga och litar bara på sig själva när det gäller att ta reda på vad de vill.

Så fortsätt babbla på i offentliga rum, det bevisar bara att du är ett geni!
Så fortsätt att hålla långa dialoger med personen som känner dig bäst – du själv!
Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.
.newsner.
  • Här är fyra starka anledningar till att fortsätta prata med sig själv:
  • 1. Din hjärna arbetar mer effektivt

    In an experiment done by Live Science, test subjects that repeated objects not only found them more easily, but had a better memory and enhanced memorization abilities.
    I ett experiment som Life Science gjorde, kunde man se att minnet förbättrades hos försökspersoner som pratade med sig själva. Om du säger något högt kommer du ihåg det bättre, vilket bidrar till att ny kunskap snabbare fäster sig och att du lär dig mer.
  • 2. Det hjälper dig att organisera dina tankar



    När du säger saker högt blir det lättare att utvärdera viktiga beslut. I alla fall enligt psykologen Lina Sapadin. Att berätta för dig själv om vilka uppgifter du behöver utföra, får dig att automatiskt prioritera dem. Samtidigt rensas ditt huvud på tunga tankar.
    • 3. Det gör dig mindre stressad



      Att sätta ord på problem som oroar dig fungerar ofta avlastande för psyket.
    • 4. Du når dina mål



      Att upprepa dina mål högt för dig själv gör dig mer uppmärksam. Samtidigt flyttar du fokus från distraktioner som snurrar runt i dina tankar. 
    • Pratar du med dig själv? Du kan du faktiskt vara klokare än de flesta
    • Det sägs att det är bra att prata med sig själv om saker- och du har faktiskt ingen bättre att prata med än dig själv.
    • Ibland kan man ha korta eller långa samtal med sig själv.
      Och på gatan kan folk tro att du har en eller flera skruvar lösa på översta våningen om de hör en av dina monologer i förbifarten.
      Små barn lör sig att behärska språket när de babblar på om de mest obegripliga sakerna.
      Ja, till och med Albert Einstein talar för sig själv- och han var verkligen inte dum.
      I själva verket är envägskommunikation ett tecken på intelligens, om man tror de flesta forskarna.
      Det skriver Elite Daily, som har identifierat flera fördelar med att tala med sig själv.
      Din hjärna blir effektiv
      Din hjärna fungerar mer effektivt när du pratar med dig själv.

      Detta är resultatet av en studie som publiceras i Quarterly Journal of Experimental Psychology.
    • Psykologerna Daniel Swigley och Gary Lupya har gjort ett experiment där 20 personer skulle hitta specifika objekt i en stormarknad.
      Forskarna bad de första deltagarna att hitta päron och bananer i affären, men dom fick inte säga något under uppgiften.
      Efteråt upprepade psykologerna försöket men denna gången fick deltagarna prata- de deltagarna var snabbare att hitta föremålen när det kunde tala för sig själv.
      Att säga saker högt stärker minne och sinne påtagligt.
      Om du letar efter en viss sak, men har glömt namnet på objektet, då kan du proffsigt starta en monolog.
      Genom att prata med dig själv och säga ”ja den är gul och ha en avlång form” kommer du troligen på att frukten du glömt namnet på är en banan.
      Barnen lär sig genom språk
      Barn lär sig saker genom att prata för dig själva- och de lyssnar och härmar vuxna när de talar.
      Enligt live science behöver ett litet barn höra sin egen röst för att utveckla nya färdigheter.
      Ett barn kan bättre upprätthålla koncentrationen genom att prata med sig själv om de problem som måste lösas.
      Och vuxna kan bättre organisera sina tankar när de pratar för sig själva.
      Enligt psykologen Linda Sapadin kan enkelriktad kommunikation hjälpa människor att göra viktiga och svåra beslut i livet.
      Ja, det måste vara sant...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar