Omicron-Variant: Vad Är Det Och Vilka Är Symptomen På Infektionen?
Omicron-variant – vad är det? Den 26 november 2021 utsåg Världshälsoorganisationen varianten B.1.1.529, kallad Omicron, som en ny variant av oro (VOC) av SARS-CoV-2-viruset
Som vi vet är SARS-CoV-2-viruset särskilt benäget för mutationer, precis som Coronavirus-familjen som det tillhör.
Mutationer måste dock studeras och övervakas eftersom de ibland – som i fallet med Delta-varianten – kan påverka virusets egenskaper, vilket till exempel ger det större överföringsförmåga, större aggressivitet, en större förmåga att orsaka allvarliga former av covid. -19 eller för att övervinna den immunitet som en individ förvärvat genom vaccination eller tidigare infektion.
Lite är känt om Omicron-varianten, men åtgärderna för att bekämpa pandemin förblir effektiva och oförändrade.
Vad är Omicron-varianten?
Omicron-varianten upptäcktes första gången den 11 november 2021 i Botswana och den 14 november 2021 i Sydafrika.
Från och med den 26 november har varianten även upptäckts i andra länder, inklusive Italien.
I Italien identifierades och bekräftades det första fallet av Omicron den 28 november 2021.
Variantanalyser utförs – under samordning av National Institute of Health, Istituto Superiore di Sanità – av laboratorierna i de enskilda regionerna, enligt exakta kvalitetsstandarder.
Sedan den 29 april 2021 har plattformen för genomisk övervakning av SARS-CoV-2-varianter (I-Co-Gen) varit aktiv, vilket möjliggör insamling och analys av de sekvenser som identifierats i Italien och "dialog" med internationella plattformar.
Plattformen gör det möjligt att på ett tidigt stadium indikera sekvenser av särskilt intresse, vilket var fallet med Omicron.
Omicron-varianten har ett 30-tal mutationer i spikeproteinet, den så kallade "nyckeln" som gör att SARS-CoV-2-viruset kan komma in i celler, släppa sin virala genetiska kod (RNA) och tvinga celler att producera virala proteiner som skapar nya coronavirus: dessa binder i sin tur till andra celler och för vidare infektionen.
Det stora antalet mutationer i spikproteinet och den betydande avvikelsen mellan denna variant och det ursprungliga viruset är en anledning till oro eftersom man befarar att detta kan innebära större överföringsförmåga, på grund av snabbare och lättare spridning från en person till en annan, större svårighetsgrad av infektion eller större undvikande av immunsvaret.
För tillfället finns dock inga uppgifter tillgängliga och forskning om den nya varianten pågår, med forskare runt om i världen som koordineras av Världshälsoorganisationen.
Är Omicron-varianten mer smittsam?
Bland de frågor som ska klargöras är överföringsbarhet: det är ännu inte klart om Omicron-varianten sprider sig lättare från person till person än de andra varianterna, inklusive Delta.
Preliminära data från Sydafrika – där varianten har identifierats – tyder på att Omicron kan ha en större förmåga att sprida sig från person till person och en betydande tillväxtfördel jämfört med Delta-varianten.
Om Omicron-varianten är ansvarig för allvarligare former av covid-19 återstår att se, men för närvarande verkar symptomen vara desamma som för de andra varianterna.
Det finns för närvarande 352 bekräftade fall av Omicron-variant, rapporterade från 27 länder (den 1 december)
Alla fall för vilka vi har information om svårighetsgrad är asymtomatiska eller lätt symtomatiska, och inga allvarliga fall eller dödsfall har rapporterats.
Ett annat viktigt inslag som forskningen fokuserar på är den ökade möjligheten att en individ som botats från covid-19 skulle kunna återinfektera med Omicron-varianten.
Återigen behövs ytterligare studier för att förstå om och hur Omicron kringgår immuniteten som härrör från vaccinet eller från att ha haft covid-19.
COVID-19: symtom som inte ska underskattas
Symtom på covid-19 varierar beroende på sjukdomens svårighetsgrad: vissa personer är asymtomatiska (men fortfarande smittsamma), medan andra kan uppleva symtom som feber, hosta, förkylning, halsont, svaghet och muskelsmärtor.
Mer allvarliga fall ger lunginflammation, andningssvårigheter och andra komplikationer.
Som vi vet har plötslig förlust av luktsinne (anosmi) eller minskat luktsinne (hyposmi), förlust av smak (ageusi) eller smakförändring (dysgeusi) också erkänts som symptom på covid-19.
Mindre specifika symtom är huvudvärk, frossa, myalgi, kräkningar och/eller diarré.
I detta skede av pandemin, när ett stort antal människor vaccineras, är det ändå viktigt att inte underskatta några symtom – även milda sådana – som kan spåras tillbaka till covid-19.
Vid infektion utvecklar faktiskt vaccinerade lindriga former av sjukdomen (som hittills har observerats med Omicron-varianten) med lindriga symtom som ofta lätt kan förväxlas med säsongsbetonade besvär (förkylningar, hosta, halsont).
Det är värt att komma ihåg att vacciner är mycket effektiva när det gäller att minska risken för infektion, men de kan inte eliminera den eftersom det finns många variabler inblandade (från själva vaccinets effektivitet till ens egna hälsotillstånd, från de försiktighetsåtgärder man vidtar till de sammanhang man vidtar. ofta).
Vad som bekräftas är deras betydelse för att förebygga allvarlig sjukdom och dödsfall.
Är vacciner effektiva mot Omicron-varianten?
Alla tillgängliga vacciner erbjuder ett betydande skydd mot allvarlig covid-19, och minskad cirkulation av viruset begränsar också sannolikheten för att det muterar och producerar oroande varianter, som Delta och Omicron.
Världshälsoorganisationen studerar dock Omicrons potentiella inverkan på pandemiåtgärder, inklusive vacciner..emergency
Omicron-variant: vaccin, masker och mellanrum för skydd
De mest effektiva skyddsåtgärderna är fortfarande de kända:
- Vaccinera (starta/slutföra den primära vaccinationscykeln) och ta boosterdosen när det är din tur.
- Bär en mask som täcker näsa och mun i slutna utrymmen och utomhus i trånga områden, i enlighet med gällande bestämmelser.
- Tvätta händerna väl och ofta eller desinficera dem.
- Håll ett avstånd på minst en meter från andra människor.
- Cirkulera luft i slutna utrymmen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar