tisdag 2 februari 2021

allt om Nipah virus

 




allt om *Nipah virus

Nipah-virusinfektion hos människor orsakar en rad kliniska presentationer, från asymptomatisk infektion (subklinisk) till akut luftvägsinfektion och dödlig encefalit.


Fallet av dödsfall uppskattas till 40-75%. Denna takt kan variera beroende på utbrott beroende på lokala möjligheter för epidemiologisk övervakning och klinisk hantering.

Nipah-virus kan överföras till människor från djur (såsom fladdermöss eller grisar) eller förorenade livsmedel och kan också överföras direkt från människa till människa.

Fruktfladder av Pteropodidae-familjen är den naturliga värden för Nipah-viruset.

Det finns ingen behandling eller vaccin tillgängligt för varken människor eller djur. Den primära behandlingen för människor är stödjande vård.

Årsöversynen 2018 av WHO: s FoU-lista över prioriterade sjukdomar visar att det finns ett akut behov av påskyndad forskning och utveckling av Nipah-viruset.

 


 om iipah virus på engelska


Nipah-virus (NiV) är ett zoonotiskt virus (det överförs från djur till människor) och kan också överföras genom förorenad mat eller direkt mellan människor. Hos infekterade människor orsakar det en rad sjukdomar från asymptomatisk (subklinisk) infektion till akut andningsbesvär och dödlig encefalit. Viruset kan också orsaka allvarliga sjukdomar hos djur som grisar, vilket leder till betydande ekonomiska förluster för jordbrukare.


Även om Nipah-viruset bara orsakat några få kända utbrott i Asien, smittar det ett brett spektrum av djur och orsakar allvarlig sjukdom och död hos människor, vilket gör det till ett folkhälsoproblem.

video om nipah virus

Tidigare utbrott

Nipah-viruset upptäcktes först 1999 under ett utbrott bland grisodlare i Malaysia. Inga nya utbrott har rapporterats i Malaysia sedan 1999.


Det erkändes också i Bangladesh 2001 och nästan årliga utbrott har inträffat i det landet sedan dess. Sjukdomen har också identifierats regelbundet i östra Indien.


Andra regioner kan vara i riskzonen för infektion, eftersom bevis på viruset har hittats i den kända naturliga reservoaren (Pteropus bat arter) och flera andra batarter i ett antal länder, inklusive Kambodja, Ghana, Indonesien, Madagaskar, Filippinerna, och Thailand.


Överföring

Under det första erkända utbrottet i Malaysia, som också drabbade Singapore, berodde de flesta mänskliga infektioner på direktkontakt med sjuka grisar eller deras kontaminerade vävnader. Överföring antas ha skett via oskyddad exponering för utsöndringar från grisarna, eller oskyddad kontakt med vävnaden hos ett sjukt djur.


Vid efterföljande utbrott i Bangladesh och Indien var konsumtionen av frukt eller fruktprodukter (såsom rå dadelpalmjuice) förorenad med urin eller saliv från infekterade fruktfladder den mest sannolika infektionskällan.


Det finns för närvarande inga studier om viral uthållighet i kroppsvätskor eller miljön inklusive frukt.


Överföring av människa till människa av Nipah-virus har också rapporterats bland familj och vårdgivare av infekterade patienter.


Under de senare utbrotten i Bangladesh och Indien sprids Nipah-viruset direkt från människa till människa genom nära kontakt med människors utsöndringar och utsöndringar. I Siliguri, Indien 2001, rapporterades också överföring av viruset inom en vårdmiljö, där 75% av fallen inträffade bland sjukhuspersonal eller besökare. Mellan 2001 och 2008 berodde ungefär hälften av de rapporterade fallen i Bangladesh på överföring mellan människor genom att ge vård till smittade patienter.


tecken och symtom

Mänskliga infektioner sträcker sig från asymptomatisk infektion till akut luftvägsinfektion (mild, svår) och dödlig encefalit.


Infekterade utvecklar initialt symtom inklusive feber, huvudvärk, myalgi (muskelsmärta), kräkningar och ont i halsen. Detta kan följas av yrsel, sömnighet, förändrat medvetande och neurologiska tecken som indikerar akut encefalit. Vissa människor kan också uppleva atypisk lunginflammation och allvarliga andningsbesvär, inklusive akut andningsbesvär. Encefalit och kramper uppträder i svåra fall och utvecklas till koma inom 24 till 48 timmar.


Inkubationsperioden (intervall från infektion till symtom) antas sträcka sig från 4 till 14 dagar. Emellertid har en inkubationsperiod så länge som 45 dagar rapporterats.


De flesta som överlever akut encefalit återhämtar sig helt, men långvariga neurologiska tillstånd har rapporterats hos överlevande. Cirka 20% av patienterna har kvar neurologiska konsekvenser som krampanfall och personlighetsförändringar. Ett litet antal personer som återhämtar sig sedan återfall eller utvecklar försenad encefalit.


Fallet av dödsfall uppskattas till 40-75%. Denna takt kan variera beroende på utbrott beroende på lokala möjligheter för epidemiologisk övervakning och klinisk hantering.


Diagnos

De första tecknen och symtomen på Nipah-virusinfektion är ospecifika och diagnosen misstänks ofta inte vid presentationen. Detta kan hindra noggrann diagnos och skapar utmaningar när det gäller upptäckt av utbrott, effektiva och snabba åtgärder för infektionskontroll och ut

Diagnos

De första tecknen och symtomen på Nipah-virusinfektion är ospecifika och diagnosen misstänks ofta inte vid presentationen. Detta kan hindra noggrann diagnos och skapar utmaningar vid upptäckt av utbrott, effektiva och snabba åtgärder för infektionskontroll och utbrottsaktiviteter.


Dessutom kan kvalitet, kvantitet, typ, tidpunkt för insamling av kliniska prover och den tid som krävs för att överföra prover till laboratoriet påverka noggrannheten i laboratorieresultat.


Nipah-virusinfektion kan diagnostiseras med klinisk historia under den akuta och konvalescerande fasen av sjukdomen. De huvudsakliga test som används är realtids polymeraskedjereaktion (RT-PCR) från kroppsvätskor och detektion av antikroppar via enzymbunden immunosorbentanalys (ELISA).


Andra test som används inkluderar polymeraskedjereaktion (PCR) -analys och virusisolering genom cellodling.


Behandling

Det finns för närvarande inga läkemedel eller vacciner som är specifika för Nipah-virusinfektion, även om WHO har identifierat Nipah som en prioriterad sjukdom för WHO: s forsknings- och utvecklingsplan. Intensiv stödjande vård rekommenderas för att behandla allvarliga andnings- och neurologiska komplikationer.


Naturlig värd: fruktfladdermöss

Fruktfladdermöss av familjen Pteropodidae - särskilt arter som tillhör Pteropus-släktet - är de naturliga värdarna för Nipah-viruset. Det finns ingen uppenbar sjukdom i fruktfladdermöss.


Det antas att den geografiska fördelningen av Henipavirus överlappar den i Pteropus-kategorin. Denna hypotes förstärktes med bevisen på Henipavirusinfektion i Pteropus-fladdermöss från Australien, Bangladesh, Kambodja, Kina, Indien, Indonesien, Madagaskar, Malaysia, Papua Nya Guinea, Thailand och Östtimor.


Afrikanska fruktfladdermöss av släktet Eidolon, familjen Pteropodidae, befanns vara positiva för antikroppar mot Nipah- och Hendra-virus, vilket tyder på att dessa virus kan förekomma inom den geografiska fördelningen av Pteropodidae-fladdermöss i Afrika.


Nipah-virus hos husdjur

Utbrott av Nipah-viruset hos grisar och andra husdjur som hästar, getter, får, katter och hundar rapporterades först under det första malaysiska utbrottet 1999.


Viruset är mycket smittsamt hos grisar. Grisar är smittsamma under inkubationsperioden, som varar från 4 till 14 dagar.


En infekterad gris kan inte uppvisa några symtom, men vissa utvecklar akut febersjukdom, ansträngd andning och neurologiska symtom som darrningar, ryckningar och muskelspasmer. I allmänhet är dödligheten låg utom hos unga smågrisar. Dessa symtom skiljer sig inte dramatiskt från andra respiratoriska och neurologiska sjukdomar hos grisar. Nipah-virus bör misstänks om grisar också har en ovanlig skällande hosta eller om mänskliga fall av encefalit förekommer.


För mer information om Nipah hos djur, se Food and Agriculture Organization på FN: s webbsida om Nipah och World Organization for Animal Health (OIE) webbsida om Nipah.


Förebyggande

Kontroll av Nipah-virus hos grisar


För närvarande finns det inga vacciner tillgängliga mot Nipah-viruset. Baserat på erfarenheterna från utbrottet av Nipah med grisodlingar 1999 kan rutinmässig och grundlig rengöring och desinfektion av grisodlingar med lämpliga rengöringsmedel vara effektiva för att förhindra infektion.


Om det misstänks ett utbrott bör djurlokalerna omedelbart sättas i karantän. Avlivning av infekterade djur - med noggrann övervakning av begravning eller förbränning av slaktkroppar - kan vara nödvändigt för att minska risken för överföring till människor. Att begränsa eller förbjuda förflyttning av djur från smittade gårdar till andra områden kan minska spridningen av sjukdomen.


Eftersom utbrott av Nipah-virus har involverat grisar och / eller fruktfladder, är det viktigt att inrätta ett övervakningssystem för djurhälsa / djurliv med hjälp av One Health-metoden för att upptäcka Nipah-fall för att ge tidiga varningar för veterinära och mänskliga folkhälsovårdsmyndigheter.


Minska risken för infektion hos människor

I avsaknad av ett vaccin är det enda sättet att minska eller förhindra infektion hos människor genom att öka medvetenheten om riskfaktorerna och utbilda människor om de åtgärder de kan vidta för att minska exponeringen för Nipah-viruset.


Utbildningsbudskap för folkhälsa bör fokusera på:


Minskar risken för överföring från fladdermöss till människa.

Ansträngningar för att förhindra överföring bör först fokusera på att minska fladdermössens tillgång till dadelpalmsaft och andra färska livsmedelsprodukter. Att hålla fladdermöss borta från saftuppsamlingsplatser med skyddande täckningar (som bambusaftkjolar) kan vara till hjälp. Nyplockad dadelpalmjuice ska kokas och frukt tvättas ordentligt och skalas före konsumtion. Frukt med tecken på batbett ska kasseras.

Minskar risken för överföring från djur till människa.

Handskar och andra skyddskläder bör bäras vid hantering av sjuka djur eller deras vävnader och under slakt- och avlivningsprocedurer. Så mycket som möjligt bör människor undvika att komma i kontakt med smittade grisar. I endemiska områden bör man överväga när det gäller fruktfladdermöss i området vid etablering av nya grisodlingar och i allmänhet bör grisfoder och grisskydd skyddas mot fladdermöss när det är möjligt.

Minska risken för överföring från människa till människa.

Nära oskyddad fysisk kontakt med Nipah-virusinfekterade personer bör undvikas. Regelbunden handtvätt ska utföras efter vård eller besök av sjuka personer.

Kontroll av infektion i hälsovårdsinställningar

Hälso- och sjukvårdspersonal som tar hand om patienter med misstänkt eller bekräftad infektion, eller hanterar prover från dem, bör alltid vidta standardåtgärder för infektionskontroll


Eftersom överföring mellan människa till människa har rapporterats, särskilt i hälso- och sjukvårdsinställningar, bör försiktighetsåtgärder för kontakt och droppar användas utöver standardförsiktighetsåtgärder. Luftburna försiktighetsåtgärder kan krävas under vissa omständigheter.


Prover som tagits från människor och djur med misstänkt Nipah-virusinfektion bör hanteras av utbildad personal som arbetar i lämpligt utrustade laboratorier.


VEM: s svar

WHO stöder drabbade länder och i riskzonen med teknisk vägledning om hur man hanterar utbrott av Nipah-virus och hur man kan förhindra att de uppträder.


Risken för internationell överföring via frukt eller fruktprodukter (såsom rå dadelpalmjuice) förorenad med urin eller saliv från infekterade fruktfladdermöss kan förhindras genom att tvätta dem noggrant och skala dem före konsumtion. Frukt med tecken på batbett ska kasseras.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/nipah-virus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar