tisdag 26 januari 2021

Iranska regimens spionage i väst allt aktivare

 






Iranska regimens spionage i väst allt aktivare


Ett iranska regimen trappar upp sitt spionage i världen är ett faktum. Den här artikeln försöker upplysa om detta rådande hot samt kartlägga delar av de destruktiva verksamheter och påverkansoperationer som underrättelsetjänsten för den omänskliga regimen i Iran bedriver.

Bahareh Letnes och ex fiskeminister Per Sandberg,

Det trots att Norges justitieminister anklagar den iranska regimen för att exportera terrorism utomlands och inte vill utfärda visum till mullor som regimen sänder för att sponsra terrorism och våldshandlingar i Norge. Formellt avgick Per Sandberg för att han hade med sig sin tjänstetelefon, vilket är ett regelbrott för ministrar i Norge. Men det finns också misstankar om att flickvännen, som blev Miss Iran 2013, är en spion för den islamiska regimen. läs mer…


2013 arresterades en grupp av nio iranska prostituerade kvinnor i Turkiet anklagade för att spionera för iranska revolutionsgardet. Kvinnorna hade fått kritisk information och dokument från turkiska militära tjänstemän, poliser och statstjänstemän. läs mer…


Iran använder moskéer och kulturcentrum som plattform för att bedriva underrättelseverksamhet och övervakning.

Norges statliga television NRK rapporterade i november förra året att landets säkerhetspolis PST kommer att utvisa en iransk “imam” på grund av grundläggande nationella intressen. läs mer…


Iran använder sina agenter för att genomföra hemlig övervakning av israeliska och judiska anläggningar i USA samt för att samla in information om amerikaner som stödde den iranska oppositionen, NCRI, som vill störta den nuvarande iranska regimen.


USA åtalade i augusti 2018 två iranska agenter. Ahmadreza Doostdar, 38, en dubbel amerikansk-iransk medborgare född i Long Beach, Kalifornien, och Majid Ghorbani, 59, som bodde och arbetade i Costa Mesa, Kalifornien, sedan han anlände till USA i mitten av 1990-talet, anklagades för att agera som olagliga agenter för Teheran. Ghorbani, som förnekar anklagelserna, hade fått permanent uppehållstillstånd i USA i 2015. läs mer…


Norsk medborgare i Danmark skyldig till spioneri för Iran

I juni 2020 dömde en dansk domstol ​​en norsk medborgare till sju års fängelse. Han dömdes för spioneri för iranska regimens underrättelsetjänst och delaktighet i en misstänk plan för att döda en iransk-arabisk oppositionsledare i Danmark.


Mohammad Davoudzadeh Loloei, en 40-årig norsk med iranskt påbrå, greps i oktober 2018 efter en större polisoperation där Danmark tillfälligt stängde sina internationella gränser. läs mer…


I Sverige 

I början av 90-talet dödades en kurdisk flykting, Karim Mohammedzadeh, i Nynäshamn. Säpo tipsade om att en iransk underrättelseagent kunde vara den skyldige. Men mordet är fortfarande ouppklarat. Den mördade mannen hade tidigare ingått i den kurdiska gerillan i Iran och satt fängslad i landet innan han kom som flykting till Sverige. läs mer…


September 1990 mördades en 54-årig hemspråkslärare Efat Ghazi i Västerås av en brevbomb. Brevbomben var adresserad till kvinnans make Amir Ghazi som fortfarande var politisk aktiv. Både polisen och Efats anhöriga var övertygade att den iranska regimen var den skyldige . läs mer…


1993 åtalades en iransk-svensk man, Jamshid Abedi Lahrodi, för spionage mot sympatisörer till den iranska oppositionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), i Stockholm på uppdrag av regimen. I samband med hans åtal kom det dessutom fram att han hade planerat att utföra ett bombattentat mot NCRI:s kontor i Stockholm. Han dömdes till ett års fängelses.Han arbetar för närvarande vid den iranska ambassaden i Stockholm. Sverige utvisade tre iranska diplomater.


2019 dömdes en 45-årig svensk medborgare till 2.5 års fängelse för att ha spionerat på iranska dissidenter. Den icke namngivna mannen med irakisk bakgrund spionerade på oppositionella iranier i bland annat Sverige, Nederländerna och Belgien, med syfte att förmedla uppgifterna vidare till regimen i Iran. läs mer…





I USA

Förra veckan åtalade USA en iranska författare inom statsvetenskap bosatt i landet för att ha agerat som hemlig agent för iranska regimen. Kaveh Afrasiabi är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i USA. Han arbetade vid Boston universitet och andra amerikanska lärosäten.


Han lobbade amerikanska tjänstemän, kongressledamöter, publicerade böcker och artiklar för att främja Irans ståndpunkter samtidigt som han i hemlighet var anställd av iranska regimens FN-representation. Han arbetade dessutom med journalister som ”Iranexpert” och kommenterade ofta aktuella Iranfrågor i artiklar och intervjuer för amerikanska medier. läs mer…







I Belgien

En iransk diplomat och tre av hans medbrottslingar ställdes inför rätta i december 2020 i Belgien för terrorism. De åtalades för att ha planerat ett bombattentat mot en internationell konferens till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris den 30 juni 2018, organiserad av NCRI. Domen väntas komma i Februari eftersom nya bevis har kommit fram.

Nasimeh Naami arresterades i Belgien den 30 juni 2018 medan de transporterade bomben till Villepinte.

I samband med rättegången kom det fram att den åtalade diplomaten, Assadolah Assadi, som var verksam vid regimens ambassad i Vienna, är i själva verket en av regimens underrättelseofficerare. Det kom även fram att Assadi hade utnyttjat sin diplomatiska immunitet för att ta med sig bomben från Iran till Österrike på ett kommersiellt flyg.


Assadi hade värvat medbrottslingarna (ett belgiskt par och en man, samtliga med iranskt påbrå) sedan flera år tillbaka. Diplomaten betalade de hundratusentals euro för att spionera på och samla in information om NCRI:s sympatisörer under flera års tid samt för att utföra bombattentatet, enligt bevis presenterade under rättegången. läs mer…


Vi Varnar

Irans spionage och underrättelseverksamhet utomlands är verkligt. Målen är inte bara exiliranier utan även utländska medborgare. Det kräver ett gemensamt svar från samtliga myndigheter och EU:s medlemsstater. 


Många asylsökande afghaner i Sverige och andra länder har enligt deras utsagor fallit offer för iranska regimens tvångsåtgärder ämnad att skicka dem till kriget i Syrien. Detta är i många fall deras skäl att söka asyl i Sverige. Med flyktingvågen från Syrien, Afghanistan och Iran följer tyvärr iranska, syriska och arabiska spioner som stödjas av iranska regimen bland de asylsökande till Sverige. läs mer…


Iranska regimen utövar inflytande i Sverige genom flera moskéer och center för islamsk fundamentalism. Några specifika exempel är bland annat Imam Ali-moskén i Stockholm och Balal-moskén i Göteborg. läs mer…



Riksdagen och regeringen måste skärpa sin naiva syn på Iran och överge sin passiva inställning gentemot regimen, vilket också säkerhetspolischefen Klas Friberg påpekade i ett uttalande den 11 januari.


“Sverige måste bli bättre på att möta hotet genom att säkerhet prioriteras högre såväl på den strategiska politiska nivån, hos våra myndigheter och i näringslivet. Vi måste få på plats en samlad nationell ansträngning och inte minst måste säkerhetsskyddet förbättras.

Främmande makt utnyttjar brister i svenskt säkerhetsskydd

2021-01-11

Främmande makt använder allt oftare cyberspionage för att inhämta information och bedriva säkerhetshotande verksamhet i Sverige. Säkerhetspolisen bedömer att metoden kommer att bli allt viktigare framöver. Samtidigt finns brister i säkerhetsskyddet.


- Hotbilden mot Sverige är bredare och mer komplex än tidigare. Angrepp och aktiviteter från främmande makt riktar sig mot grundläggande fri- och rättigheter, vårt ekonomiska välstånd, vårt politiska beslutsfattande och vår territoriella suveränitet. Det är angrepp som pågår här och nu och som påverkar vår demokrati, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.


Digitalisering och teknikutveckling har bidragit till att utveckla främmande makts förmåga inom bland annat cyberspionage. Den kunskap och information som kartläggs och blir stulen från svenska företag och inom världsledande forskning och innovationer i Sverige kan värderas till miljardbelopp varje år.


Samtidigt är sannolikt mörkertalet stort. Eftersom säkerhetsskyddsarbetet inte är prioriterat i tillräckligt hög grad, saknas ofta förmåga att såväl förhindra som att upptäcka intrång från en kvalificerad aktör.


Cyberspionaget handlar också om att stjäla uppgifter av betydelse för Sveriges säkerhet, försöka påverka svenskt beslutsfattande på ett olovligt sätt eller bedriva annan säkerhetshotande verksamhet.


- Säkerhetspolisen bedömer att cyberspionage kommer att bli allt viktigare framöver för främmande makt, både när det gäller informationsinhämtning och förstörande angrepp, säger Klas Friberg.


Ett 15-tal länder bedriver idag olika former av spionage och annan säkerhetshotande verksamhet mot Sverige. Ryssland, Kina och Iran utgör de största hoten. Regimerna i dessa stater har som mål att, förutom att skapa stabilitet för den egna regimen, stärka sitt lands status som ekonomisk, politisk och militär stormakt. Ryssland, Kina och Iran bedriver också underrättelseverksamhet som utgör hot mot enskilda personers liv och hälsa.





- Främmande makt använder hela sina samhällens resurser strukturerat och systematiskt, samordnar olika medel och agerar både på egen hand och via ombud för att nå sina mål. Sverige är i dag inte tillräckligt väl rustat för att möta detta hot, säger Klas Friberg.


Främmande makts ökade förmåga och aktivitet i kombination med de brister som finns inom säkerhetsskyddsarbetet för bland annat med sig att jobb och kunskap försvinner från Sverige, vårt politiska beslutsfattande påverkas och Sveriges territoriella suveränitet utmanas. Dessutom riskerar Sveriges totalförsvarsförmåga att röjas allt eftersom den byggs upp.


- Sverige måste bli bättre på att möta hotet genom att säkerhet prioriteras högre såväl på den strategiska politiska nivån, hos våra myndigheter och i näringslivet. Vi måste få på plats en samlad nationell ansträngning och inte minst måste säkerhetsskyddet förbättras, säger Klas Friberg.

lär här

lär mer här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar