fredag 18 december 2020

UD i kontakt med Iran om kidnappad svensk

 

Detta läkemedel tillverkas i Tyskland. Flera andra europeiska länder gör redan det, vilket kallas läkemedlet för oönskade bekännelser.





UD i kontakt med Iran om kidnappad svensk.

Sverige får inte träffa svensk-iranske Habib Chaab, som enligt Turkiet kidnappades av iranska agenter i Istanbul i oktober. Han riskerar nu dödsstraff i Iran.

– Vi har framfört vår oro över hans situation, säger Erik Karlsson vid utrikesdepartementet till TT.

Turkiet har gripit elva personer som anklagas för inblandning i kidnappningen av den svenske medborgaren Habib Chaab i Turkiet i oktober. Chaab anklagas i Iran för att vara en ledargestalt inom separatiströrelsen ASMLA, som stämplas som en terrororganisation av Teheran.

– I omedelbar anslutning till att vi fick uppgifterna om bortförandet av en svensk medborgare följde vi upp dem via våra utlandsmyndigheter i Turkiet och i Iran. Och vi har även tagit upp fallet med Turkiets och Irans ambassadörer här i Stockholm, säger Erik Karlsson vid utrikesdepartementets pressavdelning.

TT: Har Irans ambassadör kallats upp?

– Jag har ingen uppgift om att han kallats upp. Men vi har hållit en dialog och framfört våra synpunkter.

Känt till fallet

UD fick kännedom om fallet redan i oktober men har inte fått träffa Habib Chaab genom ett så kallat konsulärt tillträde.

Iransk statlig tv har visat ett inslag där Chaab erkänt flera brott. Erkännandet tros enligt bedömare ha varit framtvingat. Det är ett vanligt förfarande i Iran, enligt människorättsorganisationer.

– Vi tycker att de här uppgifterna är oroande. Det pågår ett intensivt arbete, såväl i Stockholm som i våra utlandsmyndigheter i de berörda länderna, säger Karlsson.

Misstänkt för terrorism

Chaab påstås av Iran ha varit delaktig i ett terrordåd 2018 i Ahvaz, i provinsen Khuzestan, då 25 personer dödades. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde.

Separatiströrelsen ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

UD följer parallellt fallet med den svensk-iranske forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali, som dömts till döden och där uppgifter gjort gällande att en avrättning kan vara förestående. I det fallet har utrikesminister Ann Linde (S), och även EU, uttalat sig skarpt mot Iran.

– Vi har krävt att dödsstraffet inte ska genomföras, sade hon i november.

TT har sökt Linde angående fallet Habib Chaab, men hon avböjer att kommentera det ärendet.

TT har även sökt Irans ambassad i Stockholm.

https://www.aftonbladet.se

Turkiet griper elva för bortrövande av svensk

PUBLICERAD 

Turkiet har gripit elva personer som misstänks ha varit inblandande i kidnappningen av Habib Chaab. Den svenske medborgaren fördes från Turkiet till Iran där han riskerar att avrättas.

Turkiska myndigheter bekräftar att elva personer greps för två veckor sedan, anklagade för inblandning i kidnappningen av Chaab som troligen genomfördes i oktober, skriver AFP.

Chaab anklagas i Iran för att vara en ledargestalt i separatiströrelsen ASMLA, som stämplas som en terrororganisation i Iran.

Lockats till Turkiet

Chaab ska ha lockats till Turkiet av personer som ska ha arbetat för iransk underrättelsetjänst, enligt turkiska uppgifter. Vid mötet drogades Chaab, och ska sedan ha förts till Iran där han överlämnats till den iranska säkerhetstjänsten. Medieuppgifter gör gällande att gärningsmännen samarbetade med en misstänkt narkotikasmugglare, rapporterar både AFP och Reuters.

Iran har inte bekräftat uppgifterna, som först publicerades av The Washington Post.

Chaab påstås av Iran ha varit delaktig i ett dåd 2018 i Ahvaz, i provinsen Khuzestan, då 25 personer dödades. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde.

Separatiströrelsen ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

UD bekräftar

Svenska UD har bekräftat att Chaab sitter fängslad. Iransk tv ska ha visat ett inslag där han framför ett erkännande av brott. Erkännandet tros ha varit framtvingat, enligt bedömare.

UD följer parallellt fallet med den svensk-iranske KI-forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali, som dömts till döden och där uppgifter gjort gällande att en avrättning kan vara förestående.

Det turkiska beslutet att gripa flera personer som också anklagas för spioneri kommer samtidigt som läget förvärrats mellan Iran och Turkiet. Den försämrade relationen rör bland annat den indirekta maktkampen i den azeriska utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach, där Turkiet aktivt stöder Azerbajdzjan.

Iran har väckt internationellt raseri efter avrättningen av den oppositionelle journalisten Ruhollah Zam i lördags, som också han kidnappats och förts till Iran. Zam levde i exil i Frankrike, men fördes bort under en resa till Irak i fjol.

https://www.svt.se

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svt-avslojar-annu-en-svensk-medborgare-riskerar-avrattning-i-iran-ud-bekraftar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar