måndag 28 december 2020

Svenska invandrare är de största offren för Coronaviruset

 


Svenska invandrare är de största offren för Coronaviruset

Sveriges Expressn-tidning rapporterade att ungefär hälften av de som behandlades på intensivvården i landet var invandrare.


Enligt rapporten, medan invandrare utgör ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning, hade hälften av dem som dog under 65 års ålder utländsk bakgrund, vilket är för mycket.

Cirka hälften av de som behandlades på intensivvården i Sverige var invandrare, rapporterade tidningen Swedish Express.


Enligt rapporten, medan invandrare utgör ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning, hade hälften av dem som dog under 65 års ålder utländsk bakgrund, vilket är för mycket.


Expressen hänvisade till "socioekonomiska faktorer" inklusive inkomst, sysselsättning och brist på information om invandrare. Tidigare i år medgav svenska tjänstemän vid den första attacken av Coronaviruset att de inte kunde kommunicera med invandrarsamhället i rätt tid och släppte försiktighetsinformation på de vanligaste invandrarspråken, inklusive arabiska, dari och somali.


Enligt Dr Mashala Omar, president för den svenska-somaliska medicinska föreningen, när larmklockorna ringde över den höga dödligheten i det somaliska samhället, levde gruppen mest som vanligt. Föreningar och moskéer var fortfarande öppna, många somalier fortsatte att skaka hand och krama varandra, friska människor gick för att se de sjuka och de sjuka gick ut för att träffa bekanta och gå till restauranger.


I november publicerade en rapport från Center for Community Epidemiology and Medicine en rapport om socioekonomiska faktorer, men återigen såg inte bristen på information som ett stort problem. "Helhetsbilden kan tolkas så att Stockholmsborna förstår och vill anpassa sig och skydda sig själva, men av rent materiella skäl kan de inte alltid agera på detta sätt", säger rapporten.


Det faktum att migranter från Mellanöstern (Västasien) och Afrika, som syrier och somalier, är för vanliga bland patienter med kranskärlssjukdom, bekräftades av Folkhälsomyndigheten i våras. Risken för dödsfall från korona är 12 gånger högre bland somalier än bland svenskar.


På grund av det stora antalet invandrare med kranskärlssjukdom i Sverige drog Expressen-redaktionen slutsatsen att den svenska regeringen borde ta hänsyn till det faktum att "Sverige är ett invandrarland."


Andelen personer med utländsk bakgrund har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Enligt svensk statistik har 26% av registrerade invånare i landet utländsk bakgrund, jämfört med 15% år 2000. Bland barn är andelen icke-svenska svenskar ännu högre. Bara under 2016 accepterade Sverige, ett land med 10 miljoner, 163 000 asylsökande. Med hjälp av en räknemetod som nu är föråldrad, där minst en utrikes född förälder betraktas som ett främmande sammanhang, är förhållandet mellan utlänningar och den totala befolkningen 33%.


Nästan 400 000 personer har diagnostiserats med koronavirus i Sverige och cirka 8 300 har dött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar