söndag 27 december 2020

Baluchis politiska fånge Abdolhamid Mir-Baluchzehi hängde i fängelset i Zahedan

 





Baluchis politiska fånge Abdolhamid Mir-Baluchzehi hängde i fängelset i Zahedan


Politisk fånge hängd i Iran


Den iranska regimen avrättade Baluchis politiska fånge Abdol-Hamid Mir-Baluch Zehi i Zahedans fängelse i sydöstra Iran lördagen den 26 december.




Abdol-Hamid Mir-Baluch Zehi anklagades för att ha dödat två medlemmar av regimens paramilitära styrka, Revolutionärvakterna 2015. Detta rapporterades av den officiella nyhetssidan för regimens så kallade rättsväsende, Mizan.






Regimens rättsväsende sa att Mir Baluchzehi var en principmedlem i den sunnimuslimska gruppen Jaish al-Adl, eller justitiearmén, och anklagades för "väpnad aktion mot landet och medlemskap i anti-regimgrupper."




"Bortsett från att dödsstraffet är en grym och omänsklig bestraffning, tyder allt bevis på att Abdol-Mamid Mir-Balouch Zehi nekades rätten till en rättvis rättegång och rätten att ompröva enligt iransk lag", sa Mojtaba Ghotbi i ett kommentera till




"De anklagade som anklagas för" säkerhetsrisker "utsätts systematiskt för fysisk och mental tortyr för att tvinga fram falska bekännelser, som sedan används som bevis av revolutionära domstolar för att införa dödsstraff bakom stängda dörrar," tillade han.




Avrättningarna används som ett hot från Islamiska republiken för att förhindra växande folkliga protester i landet.


Baluchis politiska fånge Abdolhamid Mir-Baluchzehi hängdes lördag morgon den 26 december 2020 i fängelset i Zahedan.


Hans advokat, Mostafa Neili, meddelade nyheten om sitt avrättande i sitt twitterkonto.


En informerad källa sa: ”Myndigheterna i det centrala fängelset i Zahedan kontaktade Hamids familj torsdagen den 24 december för ett sista besök hos honom. Efter att ha haft sitt senaste besök sa Hamids familj att hans verkställande dom skulle genomföras lördag 26 december och i morse genomfördes hans avrättning.


Samtidigt twittrade Mostafa Neili: ”Överklagande för revidering av Abdolhamid Mir-Baluchzehis ärende har registrerats på webbplatsen för rättsväsendet och vi väntar på att ärendet ska hänvisas till en gren (för revision). Men hans familj meddelade mig idag att han har flyttats från generalavdelningen i fängelset i Zahedan och de fruktade att han skulle bli avrättad. Jag uppmanar de rättsliga myndigheterna att stoppa genomförandet av denna dom, om nyheterna är sanna. ”


Nyhetsutloppet från rättsväsendet publicerade nyheterna om avrättningen av denna politiska fånge och hävdade att han hade varit inblandad i att skjuta mot revolutionens vaktstyrkor 2015 i berget Birak.


Abdolhamid Mir-Baluchzehi arresterades den 29 november 2015. Den 30 maj 2017 dömdes han till 15 års fängelse. Men högsta domstolen ogiltigförklarade denna dom och han dömdes till döden efter omprövning av sitt fall. Han anklagades för att "agera mot nationell säkerhet och utkämpa krig mot Gud" för påstått mord på två IRGC-vakter.


Dessa fångar har upprepade gånger förnekat sina anklagelser. De sa att de torterades allvarligt efter att ha arresterats. Till exempel tvingades de nakna, piskades, förödmjukades och förolämpades.


Den 19 december 2020 avrättades Behnam Rigi och Shoaib Rigi också i Zahedans centrala fängelse. De hade kolliderat med agenter från anti-narkotikastyrkan där flera av styrkorna dödades.



Namnet på Hamed Rigi nämns också i detta fall, men hans avrättning har försenats för tillfället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar