torsdag 18 juni 2020

Iran, Turkiet koordinerar sannolikt attacker mot kurdiska områden, säger experter, borgmästare



Iran, Turkiet koordinerar sannolikt attacker mot kurdiska områden, säger experter, borgmästare
Iran och Turkiet samarbetar sannolikt i sina senaste attacker mot kurdiska områden i Irak och Iran, enligt experter.



Dr. Sarbist Nebi, en professor i politisk filosofi och analytiker, sa till Al Arabiya English att den militära operationen i Kurdistan var ett resultat av ett avtal mellan Iran, Turkiet och Iraks före detta premiärminister Haider al-Abadi.

Med al-Abadi utan makten genomför Turkiet och Iran nu planen att attackera kurdiska grupper i irakiska Kurdistan, sade Nebi och tillade att Ankara genomför ett "förintelsekrig" mot den kurdiska närvaron vid sina gränser.

För alla de senaste rubrikerna följer vår Google News-kanal online eller via appen.

En kurdisk irakisk borgmästare föreslog också att Turkiet och Iran har samordnat de senaste attackerna.

"Vi misstänker att de två sidorna [Turkiet och Iran] är i samordning, eftersom det är första gången som Turkiet bombar detta område," sa Haji Omaran-distriktsordföranden, Farzang Ahmed, till den kurdiska nyhetsbyrån Rudaw.

Attackerna följer ett möte tidigare den här veckan mellan den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif träffade sin turkiska motsvarighet Mevlüt Çavuşoğlu i Ankara.




Läs också: Saudiarabien fördömer turkiska-iranska övergrepp i norra Irak

Iranska styrkor genomförde artilleriattacker två dagar i rad mot det iranska Kurdistan och det demokratiska partiet i Iranian Kurdistan (PDKI) - en icke-statlig militant grupp - i norra Irak. Turkiet startade tidigare denna vecka en serie strejker mot kurdiska grupper i norra Irak.

Det lokala medierna Rudaw rapporterade att lokalbefolkningen hade flytt åtta byar i området eftersom flygattacker har fortsatt mot Kurdistan Workers 'Party (PKK).

Ingen av grupperna är anslutna till Kurdistans regionala regering i Irak, men verkar i avlägsna områden nära regionen, säger Jessica Leyland, Senior Intelligence Analyst - Mellanöstern och Nordafrika på AKE International.

Turkiskt-iranskt samarbete
"Jag kunde inte säga er om Iran och Turkiet samordnar sig eftersom ingenting uttrycks tydligt men de kanske måste vara, med tanke på att båda har genomfört luftattacker i relativt nära närhet," sa Leyland till Al Arabiya English.

Iran har mycket specifikt riktat ett område i Choman vid gränsen mellan Iran och KRG, tillade hon.

”Turkiets land- och luftverksamhet med titeln Tiger Claw och Eagle Claw riktar sig till PKK-platser längden av den turkiska - KRG-gränsen,” sade hon.

Läs också: Förenade Arabemiraten säger att turkiska och iranska militära ingripanden bryter mot irakens suveränitet

Medan de senaste attackerna inte är nya är de en upptrappning i operationerna. Turkiet och Iran har i årtionden betraktat sin kurdiska befolkning som ett potentiellt hot mot deras suveränitet.

På torsdagen berättade en turkisk tjänsteman till Reuters att Ankara planerar att inrätta mer tillfälliga militära baser i regionen.

"Planen är att etablera tillfälliga basområden (att) förhindra att de rensade regionerna används för samma ändamål igen. Det finns redan mer än 10 tillfälliga baser där. Nya kommer att upprättas," sa tjänstemannen, som talade om villkor för anonymitet.
https://english.alarabiya.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar