Säpo: Främmande makt vill försvaga Sverige i krisen
Säkerhetspolisen har under veckan gått ut med en varning till säkerhetschefer på svenska myndigheter med känslig verksamhet om att främmande makt utnyttjar coronakrisen för att försvaga Sverige, rapporterar Aftonbladet.
Säpo varnar i brevet för att främmande makt kan försöka skada, bland annat genom att bryta sig in i upphandlingar. Det varnas också för spionage mot videokonferenser som används när folk jobbar från sina hem. Man uppger inte vilka länder man tror ligger bakom.
Enligt säkerhetspolisen har samhället blivit mer sårbart efter utbrottet av corona, och som ett resultat ökade risken för fientliga handlingar av utländska makter.
Institutioner som betraktas som säkerhetskänsliga och finns i hela landet löper större risk. Exempel inkluderar livsmedelsförsörjningar och centra, transport, domstolsväsendet, energicentraler och finansiella system. Under de senaste åren har säkerhetspolisen övervakat de hot som utländska makter skapar för landet och noterat att vissa makter försöker försvaga och påverka genom cyberattacker, felinformation eller strategiska investeringar.
Enligt säkerhetspolisen har den nuvarande situationen ökat landets sårbarhet i vissa känsliga säkerhetsområden på grund av Corona-pandemin och har till och med skapat nya sårbarheter. "I den sociala krisen som orsakats av Corona-pandemin har många institutioner tvingats ändra sin administrativa ordning," sa Linda Iskar, biträdande chef för Sepo säkerhetsavdelning. I grunden är sådana förändringar väsentliga och nödvändiga, men problemet vi refererar till är att en sådan utveckling har stärkt nya sårbarhetsområden. Det har skapat nya kryphål som alla skadliga personer kan utnyttja.
Enligt Linda Iscar är det mycket viktigt att veta vilken information vi har med. "Vi kanske inte kan ringa via ett vanligt mobilnummer," sade han. Öppna ett e-postmeddelande eller delta i onlinevideosessioner kan kräva viss omsorg.
Ett annat fall är att i den nuvarande situationen fattas vissa beslut omedelbart och snabbt, och alla aspekter av dess säkerhet granskas inte och övervägs.
Enligt säkerhetspolisens tjänsteman finns det för närvarande 15 länder som genomför destruktiva aktiviteter mot Sverige. "Vi vet att vi löper större risk för fientligheter i tider av social kris och när det finns oro", sa Linda Iscar. Det är därför det är så viktigt att påpeka denna fråga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar