onsdag 16 oktober 2019

Trump till Erdogan: ”Var inte en idiot”


Trump till Erdogan: ”Var inte en idiot”



"Här bodde 80 000 människor för en vecka sedan, inte många civila kvar nu"
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter trotsa omvärldens kritik.Foto: BURHAN OZBILICI / AP TT NYHETSBYRÅN
Erdogan passar också på att håna Donald Trump.Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA
Rök stiger från Ras al-Ayn i Syrien.Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilden uppges vara inifrån Kobane.Foto: PRIVAT
Syriens president Bashar al-Assad i ett vänskapligt handslag med Rysslands Vladimir Putin.Foto: FARNUM SHAKEIRA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé rapporterar på plats.
Donald Trump.Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA
1 / 8
Donald Trump uppmanade Recep Tayyip Erdogan att gå varsamt fram i invasionen av Syrien.
I ett brev daterat för en vecka sedan, som nu har offentliggjorts, skriver Trump till Erdogan: 
”Du vill inte bli ansvarig för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bli ansvarig för att ha förstört den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra”.
Under onsdagen fortsatte intensiva strider att rasa i norra Syrien.

OFFENSIVEN I SYRIEN

Många oroar sig för att IS-terrorister ska återfå friheten när de kurdiska fångvaktarna vänder sin uppmärksamhet mot den turkiska offensiven. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian sa dock på onsdagen att lägren med IS-fångar i nuläget inte är hotade av Turkiets operation, rapporterar AFP.
Donald Trump meddelade sent i går kväll att han tänkte godkänna sanktioner mot Turkiet.
Ståltullarna höjs till 50 procent och handelssamtalen mellan Turkiet och USA stoppas samtidigt som ekonomiska sanktioner införs mot Turkiets försvarsminister, inrikesminister och energiminister och deras departement.
Men sanktionerna får kritik.
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, menar att presidenten bidragit till ”kaos och osäkerhet” i Syrien – och tycker inte att sanktionerna är nog.
– Hans tillkännagivande om ett paket med sanktioner mot Turkiet räcker inte till att vända den humanitära katastrofen, säger hon enligt Reuters.
Även republikanen Michael McCaul, som sitter i representanthusets utrikespolitiska utskott, säger via en talesperson att sanktionerna inte är tillräckliga för att ”straffa” Turkiet för ”oerhörda överträdelser”.
Det rapporterar Bloomberg.
Här är kort fakta om Turkiets offensiv i norra Syrien:
• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.
• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.
• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.
• Enligt FN har 150 000-160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Enligt AFP har minst 24 civila dödats.
 
På onsdagen ska Donald Trump ha kallat till möte i Vita huset med en grupp kongressledamöter. Presidenten ska ha kallat Demokraternas Nancy Pelosi för en ”tredje klassens politiker”, enligt demokrater på plats. Ledamöterna från partiet ska då ha lämnat Vita huset, enligt al-Jazeera.
 
Mike Pompeo ska träffa den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu i Jerusalem på fredag. Senare samma dag är ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inbokat i Bryssel.
 
Syftet med de amerikanska ministrarnas resa till Ankara är att vädja till den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan om att avbryta offensiven i norra Syrien.
 
Al-Jazeera rapporterar att USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer ta sig vidare till Jerusalem och Bryssel efter torsdagens besök i Turkiets huvudstad Ankara, dit han reser med försvarsminister Mike Pence.
”Var inte en tuff kille. Var inte en idiot!”
Så skriver Donald Trump i ett brev till sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan. 
Brevet är daterat den 9 oktober och publicerades först av Fox News-ankaret Trish Regan på Twitter. 
Trump inleder brevet till Erdogan: 
”Låt oss sluta ett bra avtal! Du vill inte bli ansvarig för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bli ansvarig för att ha förstört den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra”. 
Trump skriver vidare att han har jobbat hårt för att lösa en del av Erdogans problem. Han uppmanar Erdogan ”att inte svika världen” och att genomföra invasionen av Syrien på ett ”rätt och humant sätt”. 
Vita huset har bekräftat för flera amerikanska medier att brevet är autentiskt. 

Trump tillrättavisas av representanthuset 

Det amerikanska representanthuset har antagit en resolution som tillrättavisar Trump för hans tillbakadragande av amerikanska trupper från Syrien, rapporterar Bloomberg.
Resolutionen, som antogs med 354 röster mot 60, har alltså ett stort stöd hos både Demokraterna och Republikanerna.
Den slår fast att tillbakadragandet gynnar USA:s motståndare i regionen, däribland Syrien, Iran och Ryssland.
Den turkiska offensiven i Syrien är nu inne på sin åttonde dag. 
På onsdagen fortsatte intensiva strider att rasa i staden Ras al-Ayn, på gränsen mellan Turkiet och Syrien. 
Hittills har den turkiska armén inte gjort några större framsteg i Ras al-Ayn.
För en vecka sedan bodde cirka 80 000 människor i staden. 
– Det är inte många som är kvar där inne. De flesta är kurdiska eller kurdledda rebeller, säger Kassem Hamadé, Expressens korrespondent vid gränsen mot Syrien

SÅ SER KONFLIKTENS ALLIANSER UT

 Turkiet stöder syriska rebellgrupper som motsätter sig regionens kurdiska grupper.
 Efter att USA lämnat regionen har kurderna allierat sig med den syriska regeringen med president Bashar al-Assad i spetsen. De syriska regeringsstyrkorna stöds av Ryssland och har nu tagit kontroll över en rad städer nära gränsen mot Turkiet.
På onsdagskvällen svensk tid uppger det Londonbaserade syriska människorättsobservatoriet att syriska regeringens styrkor har gått in i staden Kobane.
Tidigare under onsdagen rapporterade Kassem Hamadé att mycket hårda strider har ägt rum i Kobane. 
– Det har kommit uppgifter från Kobane om att USA har förstört sin bas på väg ut från staden. Det utbröt direkt hårda strider mellan kurdiska rebellgrupper och Syriens oppositionella grupper tillsammans med den turkiska armén. 
På onsdagskvällen rapporterar AFP att kurdiskledda SDF pausar alla krigsaktiviteter mot IS.

Staden Manbij ny front 

Den syriska staden Manbij drabbas också av konflikten. Under måndagen förra veckan, dagen efter att USA meddelat att man drar tillbaka sina styrkor från området, började turkledda grupper mobilisera i stadens utkanter. På tisdagen gick syriska regeringsstyrkor in i staden, understödda av rysk militär.
Både ryska och syriska flaggor har setts vaja på en byggnad i Manbijs utkanter, samt på en militärkonvoj.
Det rapporterar al-Jazeera.
Enligt uppgifter från Rysslands försvarsdepartement kontrollerar syriska regeringsstyrkor nu ett 1 000 kvadratkilometer stort område runt Manbij, skriver Reuters.
Donald Trump: "Försöker tvinga Turkiet att göra rätt"
USA:s president Donald Trump om senaste i Syrienkonflikten: ”Försöker tvinga Turkiet att göra rätt”.

VARFÖR SKER TURKIETS OFFENSIV NU?

 I Turkiet befinner sig i dag många syriska flyktingar. Enligt Turkiet själva vill man genom att nu gå in i norra Syrien skapa en säkerhetszon där man kan placera flyktingar.
 Turkiet vill inte heller se ett kurdiskt självstyre längs sina gränser. Kurdiska styrkor i Syrien är en del av PKK, en grupp som terrorstämplats av bland annat EU. PKK har stridit mot Turkiet i decennier.
 Att Turkiet skulle inleda att en offensiv var väntat, men att den inleddes just på onsdagen förra veckan beror på att Donald Trump söndagen 6 oktober tog ett beslut som överraskade många.
 Han drog då tillbaka USA:s soldater i området vilket många tolkade som grönt ljus för Turkiet att gå in i området.
Från omvärlden har det kommit starka påtryckningar från västvärlden om att Turkiet genast bör avbryta operationen i norra Syrien. Det tycks dock inte ha någon begränsande effekt på Turkiets president Recep Tayyip Erdogans visioner.
På onsdagsförmiddagen sa den turkiska presidenten att operationen i norra Syrien inte kommer avslutas förrän upprättandet av ”säkerhetszonen” är fullbordad – från den syriska staden Manbij till gränsen mot Irak.
– Vi informerade USA, EU och Ryssland innan operationen inleddes. Vi vill få bort den här terrororganisationen från våra gränser, sa Erdogan och refererade till YPG.
Samtidigt kommer nya uppgifter från Syriens regering. En säkerhetsdelegation från regimen i Damaskus ska åka till den ryska staden Sotji, uppger en rådgivare till president al-Assad. Där ska de träffa en turkisk säkerhetsdelegation för att diskutera säkerhetsläget längs gränsen.
– Det är första gången sedan upproret i Syrien bröt ut för åtta år sedan som delegationer från Damaskus och Ankara möts på så hög nivå som det väntas bli nu, säger Kassem Hamadé.

Erdogan avslöjar detaljerna i telefonsamtalet

Donald Trump fortsätter att försvara sitt beslut att dra tillbaka de amerikanska styrkorna i området. På onsdagen säger han till reportrar att ”konflikten har inget att göra med oss”. Han sa också att ”kurderna är mycket säkrare nu”.
Beskedet att USA drar tillbaka sina trupper har fått hård kritik både bland demokrater och republikaner i USA. 
Trump förnekar att han har gett Erdogan grönt ljus att gå in i Syrien och säger att kurdiska PKK ”förmodligen är ett större terroristhot” än IS, skriver AFP.
På onsdagen säger Donald Trump också enligt New York Times: 
– Kurderna vet hur man krigar, och som jag sa, de är inga änglar. 
Den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu meddelar att man kommer hämnas de amerikanska sanktionerna mot Turkiet, som man menar är ”oacceptabla”. Tidigare på onsdagen sa Erdogan dock att han inte oroar sig för de ekonomiska bestraffningarna från amerikanskt håll.
Shirin från Göteborg är fast i Syrien och hamnade mitt i ett bombanfall, berättar hon för Expressen.
– Vi fick känslan att vi skulle dö. Barn gråter, alla är oroliga och rädda. Vi visste inte om vi skulle dö. Vem skulle dö och vem skulle leva? Vem skulle bli skadad och vem skulle bli handikappad?, säger Shirin som har tre barn i Göteborg.
Kassem Hamadé: ”Bakom mig brinner det för fullt”
Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé befinner sig på gränsen mellan Turiket och Syrien: ”Bakom mig brinner det för fullt”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar