lördag 11 maj 2019

läsvärd inlägg Hur får jag mina barn att göra hemläxan?


läsvärd inlägg Hur får jag mina barn att göra hemläxan?


Varje eftermiddag efter skolan så är det samma ”tragedi”: dags att göra läxorna. Det påminner inte alls om den bild som ges i reklamen, utan det är för det mesta en tid som är full av konflikter. Den mesta av tiden så tycker barnen inte om att göra hemläxan och man måste ha tålamod för att få dem att sätta sig ner, koncentrera sig och göra den.
De stampar med fötterna och säger nej. De bråkar och försöker låta bli att göra läxorna. Därefter tappar mamma och pappa tålamodet och blir arga.
Så vi har en fråga: finns det något som man kan göra för att göra denna situation enklare? Det finns ingen magisk trollformel, men det viss vissa saker du kan använda för att det ska bli mer hanterbart… Fortsätt läsa!
”Genialitet är början på alla stora framsteg, men det enda sättet att slutföra dem är genom hårt arbete.”
-Piet Joubert-

Vad har barnen för plats för att göra hemläxan?

Det första steget för att få barnen att komma in i rutinen med att göra sina läxor är att välja ut en plats i hemmet där de kan göra det. Detta kanske inte verkar så viktigt, men barnen kommer vänja sig lättare om de alltid gör det på samma plats.
Så vad är det bästa rummet i hemmet för dem att göra sina läxor? Det beror på själva barnet, men vi rekommenderar att det är en lugn plats. Det kan vara barnets eget rum eller vardagsrummet. Valet kommer bero på en sak: vad hade kunnat distrahera barnet på dessa platser.
En annan sak att tänka på är att vissa barn tycker om att studera själva, medan andra vill att föräldrarna är där ifall de skulle ha några frågor. Det är därför viktigt att barnen och föräldrarna är överens om detta. Tänk på detta då du ska välja ut en plats där barnet kan studera.
”Vi är de handlingar som vi upprepar. Framgång är därför inte en handling, utan en vana.”
-Aristoteles-

Pojke som skriver.

Hur är läxplatsen?

Men du behöver inte bara tänka på var barnen gör sina läxor. Du behöver också tänka på hur den platsen är. Om du vill hjälpa barnen med läxrutinen så kommer de behöva ett bord där de kan sitta och studera.
Du kommer och vilja ta fram allt material som dina barn kan komma att behöva under läxläsningen. Om det är ett utrymme som även används av andra så är det en bra idé att använda en låda där barnen kan lägga alla sina pennor, linjaler och papper som de använder för läxläsningen varje dag.
Om ditt barn har ett skrivbord i sitt rum och det fungerar bra med läxläsningen vid detta bord så kan man lägga alla sakerna i bordets lådor. Och det kan även göra barnet mer motiverat om man låter det dekorera sitt lilla utrymme.
Vi pratade förr och distraktioner och det är viktigt att se till att dessa platser inte har för många stimulanser som kommer distrahera barnet under läxläsningen.

Penna och pennvässare.

När gör barnet sina läxor?

Det är nuförtiden vanligt att barn har många aktiviteter under veckan. Det kan därför hända att de vissa dagar måste välja att göra hemläxan lite senare. Kom dock ihåg att ju senare de startar, desto svårare kommer det bli för dem att göra läxan.
Så börja så snart som möjligt. Det innebär inte att han eller hon måste börja direkt efter skolan. Det finns vissa barn som tycker bättre om detta, men det finns såklart andra barn som behöver vila och äta lite innan de börjar. Det viktiga är dock att dina barn har ett konsekvent schema för läxläsningen.
Det är bra om barnet tänker igenom vad det är för uppgifter som måste göras och hur lång tid det kommer ta att utföra dem. Man kan då se om barnet vet vad som måste göras och om det har allt som det behöver. Det är också bra att barnet tar pauser då och då.
Det finns också en teknik som kommer hjälpa dina barn att vänja sig snabbare vid att göra hemläxan: stöd. Detta kan innebära att man leker tillsammans efter att läxorna har gjorts. Det kan också innebär att man ger barnet någon form av belöning. Det viktigare är att det hårda arbetet får sin belöning och att barnen ser läxorna som något positivt.
”Inget är svårt om du delar upp det i mindre arbeten.”

-Henry Ford-

 https://utforskasinnet.se/hur-far-jag-mina-barn-att-gora-hemlaxan/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar