lördag 16 mars 2019

Den 16 mars 1988 är för evigt en svart dag i historien. Det är dagen då Halabjas invånare vaknade upp till det som blev en av de värsta attackerna i det fullbordade folkmordet, al-Anfal.



Idag 2019.03.16 samma dag 1988.03.16 saddam Hussien begått för brott mot mänskligheten attackerade kurdiska staden halabja med kemikaliska vapen dödade med än 5000 personer, saddam använde koranens uppfattningar om kriget ayat al anfal 8 i koranen mot kurder
Den 16 mars 1988 vaknade Halabjas invånare upp till det som blev en av de värsta attackerna i det fullbordade folkmordet. det var riktiga folkmordet mot kurdiska nationen på denna tiden, samma sak har hänt i iran mot kurdiska nationen, i turkiet hände det flera gångder folkmordet mot kurdiska folket
Den 16 mars 1988 är för evigt en svart dag i historien. Det är dagen då Halabjas invånare vaknade upp till det som blev en av de värsta attackerna i det fullbordade folkmordet, al-Anfal.


Irakiska trupper hade, under ledning av Baathpartiets Saddam Hussein, inlett en kampanj för etnisk rensning av kurder. Kurdiska byar brändes ner, människor skickades till koncentrationsläger och massavrättades. Tusentals kurder försvann, en stor del hittades aldrig medan andra grävdes fram ur massgravar flera år senare.
De som inte mördades fördrevs från sina hem till andra kurdiska eller irakiska städer. Resultatet blev i vissa fall att historiskt kurddominerade städer och byar tömdes på kurdiska invånare och istället blev bebodda av araber. Det var i sin tur en medveten del av den etniska rensningen – att ersätta kurder med araber.
Man räknar med att al-Anfal tog uppemot 180 000 kurders liv och man uppskattar att drygt en miljon tvingades till landsflykt.
Kulmen nåddes den 16 mars 1988 då Ali Hassan al-Majid, i folkmun »kemiske Ali«, beordrade flygräder mot Halabja med kemiska vapen. Bomber med nerv- och senapsgas släpptes över befolkningen och ledde till att cirka 5 000 kvinnor, män och barn miste sina liv. I kölvattnet av det som kom att bli en av världshistoriens mest vedervärdiga och dödliga gasattacker mot ett civilbebott område, dog tusentals fler av skador och komplikationer.
Roza Khalid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar