tisdag 18 december 2018

Turkiet har länge hotat den kurdisk-arabiska alliansen, SDF i norra Syrien med en militär offensiv.Talespersonen för alliansen, Rédûr Xelil som Ekot träffade i Norra Syrien kallar de turkiska ambitionerna för galenskaper.



Turkiet har länge hotat den kurdisk-arabiska alliansen, SDF i norra Syrien med en militär offensiv.Talespersonen för alliansen, Rédûr Xelil som Ekot träffade i Norra Syrien kallar de turkiska ambitionerna för galenskaper.Talespersonen för alliansen, Rédûr Xelil som Ekot träffade i Norra Syrien kallar de turkiska ambitionerna för galenskaper.

Vårt främsta syfte är att försvara vårt område från terrorgruppen IS och vi utgör inget hot mot Turkiet. I gränsen mellan oss och Turkiet patrullerar dessutom koalitionsstyrkor, så det vore galet av Turkiet att angripa vårt område.


Vårt främsta syfte är att försvara vårt område från terrorgruppen IS och vi utgör inget hot mot Turkiet. I gränsen mellan oss och Turkiet patrullerar dessutom koalitionsstyrkor, så det vore galet av Turkiet att angripa vårt område.
Senast idag kom det rapporter om att denna kurdisk-arabiska allians hade tagit över den sista staden som IS kontrollerade i Syrien. Och det var samma styrkor som tog över IS huvudfäste Raqqa förra året.
USA har vid ett flertal tillfällen hyllat de kurdiska styrkorna i norra Syrien för att vara de mest effektiva på marken i kampen mot IS. 
Men största oron för de styrande i norra Syrien är inte längre IS, som de länge har varit i ett intensivt krig med. Både den militäre talespersonen Rêdûr Xelil och flera politiker i norra Syrien som vi pratade med på plats berättade att den största orosfaktorn är grannlandet Turkiet. Och Turkiets president Erdogan har varit öppen i sina uttalanden.
I onsdags meddelade president Erdogan att snacket om IS var endast myt, att det inte fanns något IS-hot för dem. Erdogan berättade att turkisk militär var klar med sina förberedelser och inom några dagar skulle de inleda en militär offensiv mot norra Syrien. 
I februari tog Turkiet över den kurdisk-styrda enklaven Afrin i Syrien efter två månaders hårda strider. Enligt Redur Xelil har de turkiska hoten tvingat kurderna att flytta sina styrkor till den turkiska gränsen och det har gett IS ökad livslängd.
Turkiet betraktar de kurdiska styrkorna i norra Syrien vara nära lierade med det förbjudna PKK, som i decennier har varit verksam bland kurderna på den turkiska sidan. 
Efter Erdogans senaste uttalande har kurderna i Syrien kallat till allmän mobilisering, samt vädjat till FN och den internationella anti-IS koalitionen att stoppa den turkiske presidentens planer. 
USA:s försvarshögkvarter Pentagon har varnat för en ensidig offensiv och meddelat att en sådan insats vore oacceptabel. 
Rêdûr Xelil säger att deras styrkor har ett gott militärt samarbete med amerikanerna på plats och hoppas att det ska förhindra en turkisk offensiv. Men om Turkiet ändå gör verklighet av sina hot och går in, ”ja då kommer det att få stora negativa konsekvenser för hela regionen”, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar