Trump kastar kurderna till vargarna – vi måste agera
Med Trumps beslut riskerar kurderna att kastas till vargarna. De mest lojala i kampen mot världens värsta terrorister IS behandlas som slit-och-släng.
Sverige måste lyfta frågan i FN:s säkerhetsråd innan vårt mandat där tar slut, skriver Liberalernas Jan Björklund och Fredrik Malm.
Dela artikel
DEBATT. USA:s president Donald Trump har helt plötsligt beordrat tillbakadragande av amerikanska styrkor från Syrien öster om floden Eufrat. Detta lär innebära stora strategiska bekymmer för USA och flera av dess allierade, och det riskerar leda till en katastrof för kurderna.
Med Trumps beslut riskerar nu kurderna att ännu en gång kastas till vargarna. De mest lojala i kampen mot världens värsta terrorister behandlas som slit-och-släng.
President Trump har kört över alla runtomkring sig, såväl politiker, rådgivare som högt uppsatta militärer. Försvarsministern Jim Mattis har avgått, liksom sändebudet för koalitionen mot IS, Brett McGurk. De enda som tycks välkomna beslutet är Ryssland, Turkiet, Iran och IS.
Kurderna har oskadliggjort jihadisterna
Det område USA ska lämna kontrolleras i dag till största delen av kurdiskledda styrkor i alliansen SDF. Dessa har varit västmakternas mest lojala markstyrkor mot IS. Man har by för by, kvarter för kvarter, letat upp jihadisterna och oskadliggjort dem. Kurderna har varit USA och Europas frontsoldater för att göra världen kvitt IS. Man har stridit med lätta vapen, både män och kvinnor, på sekulär grund. Detta hade varit omöjligt utan USA:s närvaro och flygunderstöd.Med Trumps beslut riskerar nu kurderna att ännu en gång kastas till vargarna. De mest lojala i kampen mot världens värsta terrorister behandlas som slit-och-släng.
Dessutom är inte kriget mot IS helt avslutat. Det finns åtskilliga terrorister kvar i Syrien och Irak.
Fienden Turkiet kan invadera Syrien
Oron är nu stor för en turkisk invasion i norra Syrien, och miljoner civila riskerar att återigen belägras, skadas eller tvingas fly. I Turkiet är kurderna förföljda sedan många årtionden.
Landets president Erdogan styr med järnhand och fängslar journalister och kurdiska politiker. Han hotar nu att invadera norra Syrien, för att slå sönder möjligheterna till ett kurdiskt självstyre där.
Orsaken är att de kurdiska styrkorna som bekämpar IS anses vara en del av den kurdiska PKK-gerillan. Sådana kopplingar finns, men de syriska kurderna utgör inte något hot mot Turkiet och en militär offensiv riskerar snarare att kraftigt destabilisera både Syrien och Turkiet.
Problemet är inte att kurderna i Syrien försöker bygga upp ett lokalt självstyre, utan snarare att kurderna i Turkiet förvägrats att göra just detta i årtionden.
Sekulära styren måste stödjas
Omvärlden kan inte stillatigande se på om Turkiet genomför en invasion.
Det vore en kapitulation för det som USA och Europa säger sig eftersträva i Mellanöstern, alltså mer sekulära och pragmatiska styren.
Givetvis ska inte USA stanna i Syrien för evigt. Men tillbakadragandet sker på ett sätt, utan någon heads up, till synes impulsivt och i strid med den information USA:s armé lämnat till SDF på marken.
Kurderna i Syrien lär nu tvingas förhandla med syriska regeringen för att försöka stoppa ett förmodat turkiskt angrepp. Men det är svårt att se någon utveckling i området om syriska regeringen får kontrollen. Hittills har Bashar al-Assad dragit elände, blod och förödelse över Syrien, och fördrivit flera miljoner invånare.
Man överger inte en allierad
Europa och USA har ett stort ansvar, både politiskt, säkerhetsmässigt och moraliskt, att inte överge sina sekulära och pragmatiska allierade i kampen mot terrorismen i Mellanöstern. Väljer USA att abrupt bryta sådana allianser så måste EU och FN omgående föra upp frågan på sina dagordningar och se hur man kan agera för att undvika en eventuell ny katastrof.
Sverige måste lyfta denna fråga i FN:s säkerhetsråd innan vårt mandat där tar slut, liksom i EU:s högsta organ.
Vi måste tillsammans med andra sätta hård press på Trump att omvärdera sitt beslut. EU måste också analysera och dra slutsatser vad ett amerikanskt tillbakadragande ställer för krav på unionen och medlemsstaterna.
Av Jan Björklund
Partiledare Liberalerna
Fredrik Malm
Utrikespolitisk talesperson (L)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar