tisdag 20 november 2018

EU:s utrikesministrar överens mot iranska regimens misslyckade terrorattentat i Frankrike och Danmark🛑


EU:s utrikesministrar överens mot iranska regimens misslyckade terrorattentat i Frankrike och Danmark🛑
France24: BRUSSELS (AFP) - EU: s utrikesministrar beslöt i måndags att undersöka eventuella sanktioner mot Iran över två förhindrade attacker i Europa på grund av iransk underrättelse, eftersom krav växer för hårda åtgärder mot Teheran.
Frankrike har träffat två misstänkta iranska agenter och har fryst deras tillgångar efter en konspiration för att bomba en rally i närheten av Paris, medan Danmark har krävt ett samordnat EU-svar på ett förhindrade mordförsök på sin mark.
Köpenhamn har samrått med EU-partners om ekonomiska sanktioner mot Teheran efter att dansk intelligens anklagat Iran för att planera att döda tre iranska dissidenter i Danmark.
EU: s utrikesministrar hade möte i Bryssel där de diskuterade händelsen och bestämde sig för att fortsätta arbetet med sanktioner.
"Det som hände (i Danmark) var helt oacceptabelt och det var tydligt sagt av oss alla", sade chefen för EU: s utrikespolitik Federica Mogherini till reportrar.
"Rådet kommer att vidarebefordra ett visst arbete för att utforska lämpliga riktade svar mot bakgrund av vad som hänt på danska territorium."
Åtgärderna kan innefatta antagande på EU-nivå av sanktioner som Frankrike införde förra månaden på två misstänkta iranska agenter och andra från Irans underrättelsetjänst och säkerhet.
Frankrikes säkerhetstjänst konstaterade att operatörschefen vid det iranska underrättelsetjänsten hade beställt en konspiration för att bomba en rally av Folkets Mujahedin i Iran (MEK) oppositionsgrupp i en förort i Paris i juni.
Iran har blivit tidigare känt för attacker i länder så långt bort som Argentina, Indien och Thailand. Franska tjänstemän säger att Teheran också misstänks ha utfört "flera" mord på oppositionstal i Europa sedan 2015.
Länken till nyhetskällan: https://www.france24.com/
…/20181119-eu-consider-sanctions-i…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar