torsdag 1 november 2018

Danska polisen: ”Iransk underrättelsetjänst planerade attentat“



Danska säkerhetstjänstens chef Finn Borch Andersen kommenterar insatsen 28 september. Foto: Mikael Nilsson/DR
Danska polisen: ”Iransk underrättelsetjänst planerade attentat“
Publicerad 30 oktober 2018
Dansk polis misstänker att iransk säkerhetstjänst planerat ett attentat i Danmark. En person har gripits i Göteborg, misstänkt för flyktingspionage och förberedelse till mord.



I slutet av september stängde dansk polis Öresundsbron och flera andra förbindelser inom landet. Anledningen var att polisen misstänker att iransk säkerhetstjänst planerat att utföra ett attentat i Danmark mot en person som själv har iranska kopplingar.

– Jag förstår att många upplevde situationen som frustrerande och att vi inte kunde berätta någonting. Men just då handlade allt om att skydda den person som vi övervakade. Nu kan vi berätta lite mer, sade Finn Borch Andersen, chef för dansk säkerhetstjänst (PET) under en presskonferens på tisdagen.

Konkreta hot mot en person
Enligt PET-chefen har de haft bevakning på en person från den iranska gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz som är en självständighetsrörelse från sydvästra Iran) sedan i våras efter att man fått information om konkreta hot mot personen.

Det var ett markant hot som fortfarande är aktuellt och danska säkerhetstjänsten har under en tid samarbetat med svensk och norsk säkerhetstjänst kring ärendet.

– Att en utländsk säkerhetstjänst planerar ett attentat i Danmark är en mycket ovanlig och allvarlig situation, säger Finn Borch Andersen.

En person sitter anhållen
En person som är norsk medborgare med iransk bakgrund har också gripits i Göteborg, den 21 oktober, och sitter nu anhållen i Köpenhamn misstänkt för flyktingspionage och förberedelse till mord. Det bekräftar Säpo för SVT Nyheter.

– På begäran av den danska säkerhetstjänsten PET har vi gripit en person misstänkt för brott som ska ha begåtts i Danmark, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

– Det är resultatet av ett intensivt samarbete under en tid mellan säkerhetstjänsterna i Norge, Danmark och Sverige, säger Karl Melin.

Den gripna personen förnekar brott.

Danska säkerhetstjänsten hade fått upplysningar om att en person hade övervakat en fastighet som tillhörde gruppen ASMLA, kort innan man stängde ner Själland.

– Vi antog att den informationen pekade på att ett attentat på dansk mark var på gång, säger Finn Borch Andersen och tillägger att mannen som sitter anhållen misstänkts för att ha utfört rekognisering inför attentatet, men behöver inte nödvändigtvis vara den som skulle utföra det.

Kallar hem ambassadör

Vid en presskonferens under tisdagskvällen meddelar Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen att man kallar hem landets ambassadör från Irans huvudstad Teheren.

– Det är ett mycket allvarligt diplomatiskt steg, säger Anders Samuelsen.

Utrikesministern beskriver de misstänkta planerna på en attack som ”fullständigt oacceptabla”. Det danska utrikesdepartementet har även haft ett möte med Irans ambassadör i Danmark under tisdagen.
Öresundsbron stängdes av i riktning mot Sverige. Foto: Mikael Nilsson
Detta har hänt: Jätteinsatsen som stängde Danmark
Publicerad 30 oktober 2018
Den 28 september stängde en stor polisinsats alla vägar in och ut ur Danmark. Även Öresundsbron spärrades av.

Den 28 september spärrades stora delar av Danmark av under flera timmar.
Strax innan hade danska säkerhetstjänsten fått upplysningar om att en fastighet som tillhörde en person från den iranska gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) var övervakad.
Ägaren till fastigheten har sedan i våras skyddats av dansk polis efter att man fått information om konkreta hot mot personen.
Sedan september har ytterligare två personer från ASMLA också levt under personbeskydd.
Enligt DR menar iranska myndigheter att gruppen stod bakom ett attentat på en militärparad den 22 september som kostade minst 25 personer livet. De danska, holländska och brittiska ambassadörerna kallades till ett möte i Teheran där de iranska myndigheterna hävdar att medlemmar från gruppen vistas i de tre länderna.
Vid 14-tiden den 28 september stängdes Öresundsbron i riktning mot Sverige på polisens begäran. Även Stora Bältbron mellan de danska öarna Själland och Fyn stängdes. Kort därpå stoppades också färjeavgångarna från Danmark till svenska Helsingborg och tyska Gedser och Puttgarten.
Vid halv fyra-tiden meddelade polisen att man sökte efter en svart, svenskregistrerad Volvo och tre personer i den som kopplas till grov brottslighet. Allmänheten avråddes från att ta kontakt med dem.
Vid klockan 19 meddelade polisen att man har hittat Volvobilen, men berättar inget mer om ärendet.
Vid en hastigt utlyst pressträff i Köpenhamn den 29 oktober berättade polisen att de agerade på ett misstänkt hot mot flera enskilda personers liv. Bilen som söktes visade sig dock inte ha någon direkt koppling till hoten.
21 oktober anhölls en norsk person i med iransk anknytning i Göteborg av SÄPO.  Personen sitter nu häktad i isolering i Köpenhamn och nekar till brott.
Under en presskonferens den 30 oktober berättade danska säkerhetstjänsten (PET) om händelsen och bekräftar att man misstänker att iransk underättelsetjänst planerade ett attentat mot en person som bor i Danmark.
Den danska utrikesministern skriver på sin Facebook att regeringen kommer att reagera och att man samtalar med europeiska kollegor om ytterligare tilltag.
Vid en presskonferens meddelar Danmarks utrikesminister att landets ambassadör i Teheran kallas hem, och att Danmark vill att EU inför ytterligare sanktioner mot Iran. Irans ambassadör i Danmark kallas till ett möte med utrikesdepertamentet.
Iran förnekar alla anklagelser, och avfärdar dem som konspirationsteorier.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/dansk-polis-om-jatteinsatsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar