måndag 30 juli 2018

Vilken typ av man är kvinnliga online daters söker? Kvinnor och män har olika pedagogiska preferenser.


Vilken typ av man är kvinnliga online daters söker?
Kvinnor och män har olika pedagogiska preferenser.
Vilken typ av man söker kvinnliga online daters? En man som är snygg, lång, rik ... eller utbildad?

En ny studie visar att kvinnlig, jämfört med manliga, online-datorer föredrar mer utbildade partners, men att denna korrelation modereras efter ålder.1



RachelScottYoga / Pixabay
Källa: RachelScottYoga / Pixabay
Egenskaper hos de 42 000 personer i provet
För den här undersökningen använde Whyte och kollegor data genererade från aktiva medlemmar på en australisk datingsida.

Provet bestod av nästan 27 000 heterosexuella män och 15 000 heterosexuella kvinnor.

Åldrarna av individerna i urvalet varierade från 18 till 80; kvinnor var i genomsnitt 49 år och män var 47 år.

Ungefär 90% av de undersökta personerna var över 30 år. Mindre än en procent var över 65 år och drygt en procent var under 25 år. Den största delen (30%) var mellan 45 och 45 år. och 54.

Några av medlemmarna hade anslutit sig så sent som i april 2016, medan vissa hade anslutit sig så tidigt som 1997 (när webbplatsen lanserades).

Sammantaget hade kvinnorna i provet en högre utbildningsnivå än männen.

Resultaten
Resultaten visade att kvinnor var 11% mer sannolika än män, för att specificera vilken utbildningsnivå de behövde i en potentiell kompis. Detta var särskilt sant för kvinnor med högre utbildning.

Å andra sidan, kvinnor som var mindre benägna att vara sexuellt aktiva, angav inte så ofta en pedagogisk preferens.

Kvinnor mellan 18 och 40 år (deras mest fruktbara år) visade strängare pedagogiska preferenser, även om detta minskade mot slutet av denna period. Förbi 50 års ålder blev kvinnor dock en gång en gång. Män som fyllde 50 år visade också strikta utbildningsprinciper.

Därför visade sig grafiskt kvinnliga daters pedagogiska preferens något U-formad. Se figur 1 nedan.
I alla åldersgrupper var kvinnor mer benägna än män att föredra en partner på samma eller högre utbildningsnivå.

Sammantaget visar resultaten att när det gäller utbildningsbehov hos en potentiell partner är kvinnor mer selektiva än män, särskilt under deras maximala reproduktionsår. Faktum är att även efter att ha kontrollerat kvinnornas egen utbildningsnivå visade fler kvinnor (än män) en preferens för en högre utbildningsnivå i en potentiell partner.

Varför föredrar du högre utbildning?
För att förklara skillnaden i val mellan män och kvinnor hänvisar Whyte och kollegor till en evolutionbaserad teori som kallas föräldrainvesteringsteori.2

Enligt föräldrainvesteringsteorin, som föreslogs av den amerikanska evolutionära biologen Robert Trivers, kan kvinnans brådska förklaras med avseende på deras föräldrainvesteringsbeteende som ökar sannolikheten för avkommaöverlevnad men också till en kostnad för föräldrarna.

Föräldrainvesteringar skiljer sig mellan könen, där kvinnor är mycket mer biologiskt investerade, vilket framgår av deras metaboliska investering vid produktion av ett enda ägg (jämfört med männenes produktion av miljontals spermier), de nio månaderna av graviditeten, den metaboliskt dyrbara amningen etc.
Så, med tanke på att kvinnor investeras kraftigt i föräldraskap, är det naturligt att de skulle vara krävande i kompisvalet och försöka hitta någon som uppskattar sin investeringsnivå och försöker matcha den, i någon form eller form.

Och i många kulturer runt om i världen är kvinnor beroende av utbildning (tillsammans med andra faktorer som hälsa och pålitlighet) som indikatorer på en mans lämplighet som en partner.3

Men varför? För att, som Whyte och kollegor noterar, tidigare forskning har visat att utbildning är positivt förknippad med intelligens och status. Män som är smarta och de som har högre status, är mer benägna att vara mer kapabla partner, åtminstone när det gäller att ha tillgång till resurser som behövs för att försörja för sin kompis och att höja ett barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar