onsdag 9 november 2022

Rasismens rykte han, hon pratar för mycket glömmer rasismen att det finns talkprocents eller talmättnings app som man kan ladda ner i sin mobil och bara starta när man på väg eller sitter med någon, några

 




Rasismen och rykte när rasismen skulle göra något mot någon genom myndigheterna då kallas systematiska rasismen. Rasismens rykte han, hon pratar för mycket glömmer rasismen att det finns talkprocents eller talmättnings app som man kan ladda ner i sin mobil och bara starta  när man på väg eller sitter med någon, några.



 Vad är rasism?

Rasism skapar och upprätthåller ojämlikhet mellan människor. Detta sker genom ideologier, nationaliteter, huvudetfärg.

och diskurser, genom institutionell och vardaglig praxis, och genom olika former av våld.6

Rasism är inte enbart är en föreställning, fördom eller ideologi. Forskningen visar att rasism

förekommer i vardagliga sociala relationer, i de institutionella och sociala kontexter som barn

rör sig i, och den finns i samhället i stort.

Den finns oberoende av de involverade aktörernas intentioner. En vanlig föreställning är att

man är eller inte är rasist. Men det handlar inte bara om tolerans eller enskilda individers

etiska tillkortakommande. Rasism är också praktik, något som utförs, skapas, sprids och

förändras med tid. Det är ett system i ständig förändring. Rasism är ett sätt att upprätta eller

bevara ojämlikhet.7

Olika former av rasism har en historia med förändras med tiden vilket gör det svårare att

känna igen dem.8 Allt för teoretiska definitioner kan bli för krångliga både för barn som

upplever rasism och för vuxna som ska motverka utsattheten.

Här nedan presenteras ett urval av olika definitioner som vi har utgått ifrån i arbetet med

kartläggningen.Vad är rasism?

Det är rasism att bli utsatt för kränkningar och mobbning på grund av sin hudfärg, religion, etnicitet eller kultur. Rasism kan ske genom taskiga kommentarer, men det kan även ske mer subtilt som till exempel om en lärare återkommande bara ger ordet till elever med ljus hy. Här reder vi ut vad rasism betyder och hur det kan ta sig uttryck.

Vad är rasism?

Det är rasism att bli utsatt för kränkningar och mobbning på grund av sin hudfärg, religion, etnicitet eller kultur. Rasism bygger på fördomar och stereotypa tankar om hur vissa människor och grupper är eller bör vara. Dessa idéer har sin grund i rasbiologi, där människor delas upp i raser och tillskrivs olika egenskaper. Vår historia har bidragit till rasistiska strukturer i samhället som leder till att människor behandlas orättvist.

vad gör rasismen?  

rykte med skratt, du pratar för mycket, men glömmer att man kan använda doldkameror eller liknande för att avslöjas deras lögnaktiga. 

Rasism och normer

En norm kan förklaras som en osynlig regel eller förväntning på hur vi ska vara, se ut, tycka eller tänka för att passa in. I Sverige har det länge varit en norm att ha vit eller ljus hudfärg. Personer som har vit hudfärg ses som det ”normala”, vilket kan leda till att personer med annan hudfärg kan bli utsatta för rasism.


Hur tar sig rasism uttryck?

Rasism kan ta sig uttryck på många olika sätt. Ofta sker det i form av taskiga kommentarer, till exempel att använda ”n-ordet”, eller att någon anses vara mindre svensk än andra på grund av sin hudfärg. Det kan även ske mer subtilt som till exempel om en lärare återkommande bara ger ordet till elever med ljus hy.


Det kan också handla om förväntningar på att någon ska vara på ett visst sätt eller ha vissa intressen kopplat till vilket land personen eller hens familj kommer ifrån eller vilken religion de har.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar