tisdag 5 april 2022

Natos generalsekreterare: Vi välkomnar Finlands och Sveriges begäran att gå med i Nato

 


Natos generalsekreterare: Vi välkomnar Finlands och Sveriges begäran att gå med i Nato

 Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sa på tisdagen (16 april) att medlemmar i alliansen välkomnar Finlands och Sveriges begäran om att gå med, men att ett sådant beslut ligger hos de två länderna.


– Naturligtvis är det upp till dessa länder att bestämma om de ska ansöka om att gå med i Nato, men de 30 medlemsländerna kommer att välkomna deras anslutning, säger Jens Stoltenberg.


"NATO kommer att hitta lösningar på de två ländernas eventuella problem under övergångsperioden, mellan att lämna in en medlemskapsansökan och godkänna den", tillade han.


Stoltenberg hänvisar till eventuella vedergällningsaktioner från Ryssland innan det slutgiltiga godkännandet av Finland och Sveriges medlemskap i Nato.


I en annan del av sin presskonferens på tisdagen förutspådde Natos generalsekreterare att när Ryssland fortsätter att dra sig tillbaka från området kring Kiev kommer fler brott att upptäckas av dess styrkor mot civila.


"Vi har inte sett alla incidenter som har ägt rum eftersom större delen av området runt huvudstaden fortfarande är under kontroll av ryska styrkor", sade han. "Men tyvärr måste jag säga att efter de ryska styrkornas tillbakadragande och Ukrainas återerövring av dessa områden kommer fler fall av massgravar och krigsförbrytelser att upptäckas."


Stoltenberg avfärdade Rysslands påstående att "Ukraina iscensatte brotten" och sa att brotten ägde rum när områdena var under rysk ockupation och att information som samlats in från olika källor bekräftade brotten.


Natos generalsekreterare tillade att ett möte med medlemsländernas utrikesministrar på onsdag och torsdag kommer att överväga att skicka fler vapen till Ukraina.


"Vi menar avancerade vapensystem som spjut och andra pansarvärnsvapen," sa Stoltenberg.


Han tillade att mötet också skulle diskutera leverans av "mycket avancerad" ammunition, medicinsk utrustning och förnödenheter och vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar