måndag 2 mars 2020

Låg risk för allmän smittspridning av det nya coronaviruset



Låg risk för allmän smittspridning av det nya coronaviruset.


2 mars 2020 kl 10.40: Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.
Sammanlagt har nu sex personer i Västra Götaland fått sjukdomen covid-19. Omfattande smittspårning pågår i samarbete med Folkhälsomyndigheten och andra regionala smittskyddsenheter.

Är du orolig för att du fått det nya coronaviruset?

Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och något av följande stämmer in på dig:
• Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Iran, Sydkorea eller Italien – i regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna eller Veneto.
• Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.
När du ringer telefonnummer 1177 får du information om när och var du ska söka vård. Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du har varit i ett område där personer har blivit sjuka av coronaviruset.

Ring 113 13 om du har allmänna frågor om covid-19

Nu kan den som vill ställa allmänna frågor om covid-19 ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.
Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

Folkhälsomyndighetens ansvar

Det är Folkhälsomyndigheten som ska stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot.
Folkhälsomyndigheten gör återkommande riskbedömningar varje vecka. Nya bedömningar görs utifrån analys av den senaste tidens utveckling i omvärlden och bygger på uppgifter främst från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.
Nedanstående är hämtat från Folkhälsomyndighetens webbsida med frågor och svar om coronavirussjukdomen covid-19.

Vilka är symtomen på smitta med det nya viruset?

Luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Att vi nu har bekräftade fall i Sverige, ökar det risken för smittspridning i landet?

Nej, det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att det pågår en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer Folkhälsomyndigheten för närvarande som låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt.
Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer risken som låg för att smittan ska spridas i Sverige. I samband med importfall kan enstaka fall förekomma innan smittan stoppas.

Hur sjuk blir man av det nya coronaviruset?

De allra flesta som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Kunskapen om viruset utvecklas hela tiden.

Finns det vaccin mot det nya viruset?

Nej. Inget vaccin finns.

Vad kan jag göra för att undvika smitta?

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Hur smittar viruset?

I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.

Vad heter den nya sjukdomen och det nya viruset?

WHO har beslutat att det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset ska vara covid-19. Covid-19 står för coronavirus disease 2019. Viruset som orsakar covid-19 har fått namnet SARS-CoV-2.

Mer information

Smittskydd Västra GötalandInformation till allmänheten

Folkhälsomyndigheten

1177 Vårdguiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar