lördag 21 mars 2020

Kina hårda kritik mot *Sverige


Kina hårda kritik mot *Sverige  på grund av att svenska myndigheten bryr sig inte om vad skulle hända när Corona viruset sprider sig snabbt i Sverige.


Men tänk om Kina har rätt, därför att svenska experter har varnat svenska folk för att snart snart coronoviruset kommer slå hårt, men myndigheterna brydde sig inte, fortfarande finns inte spritt, munskydd, handskar, dem vet att coronoviruset ska snart slå hård ändå skolan stänger inte, vi ser att corocoviruset har slutade att sprida i ( Ohan) staden, men här och där coronoviruset sprider snabbt.
Kinas ambassad har återigen attackerat Sverige och svenska debattörer – efter kritik mot regimens hantering av coronaviruset.
Den här gången pekar man ut Patrik Oksanen och Gunnar Hökmark från tankesmedjan Frivärld som ”kallblodiga”.
– Det är ett försök att trigga och avleda debatten, säger Oksanen.
Expressen har tidigare rapporterat hur Kina har pekat ut Sverige som ”särskilt omdömeslöst” i hanteringen av coronaviruset. Det är inte första gången Sverige är måltavla för landets propagandaapparat, och enligt experter är konflikten kring den fängslade förläggaren Gui Minhai är en av förklaringarna till det.
Patrik Oksanen på tankesmedjan Frivärld, som skriver en rapport om desinformation under coronakrisen, har tidigare sagt till Expressen:
– Kina vill inte stå till svars inför resten av världen för att ha orsakat den här pandemin.

Kinas nya attack mot Sverige

Efter att den förre M-politikern Gunnar Hökmark, i en debattartikel i Expressen, lyft fram Kinas tystnadskultur och djurhållning som faktorer bakom coronavirusets spridning, har Kinas ambassadör Gui Congyou dessutom krävt en ursäkt.
På fredagen fortsatte Kinas ambassad att kritisera den ”bekymmersamma” situationen i Sverige, och riktade attacken särskilt mot Hökmark och Oksanen. De benämns bland annat som ”självupptagna och kallblodiga” i sina försök att stigmatisera Kina. 
Ambassaden hävdar också att Kina varit öppet och ansvarstagande sedan virusutbrottets början.
– Det här är en del av Kinas informationskampanj, där ambassaden de senaste åren drivit en linje som går ut på att peka ut misshagliga röster, säger Patrik Oksanen.
– Det är ett försök att trigga och avleda debatten. De vill att vi ska titta åt ett annat håll. Om vi pratar om huruvida jag och Gunnar Hökmark är kallblodiga, är det bättre för Kina än om vi pratar om att den kinesiska diktaturen har visat sin svaghet, i hur de hanterade bakgrundsfaktorer runt virusets utbrott, och läkare som försökte varna att det var på gång.

Risk att propagandan får fäste

Gunnar Hökmark, som också tillhör tankesmedjan Frivärld, anser att Kina borde hjälpa till i det internationella samarbetet, snarare än att attackera omvärlden. Om ambassadens nya utspel säger han:
– Det är en spegelbild av förtryckets logik. Man demoniserar var och en som kritiserar eller har en annan uppfattning. De hot och attacker som de nu utsätter människor för i andra länder är den vardag som kineser lever under.
Finns det en risk att Kinas propaganda får fäste i Sverige?
– Den risken finns ju. Det är många som säger att man inte ska utmana och provocera. Går man den vägen har kommunistpartiet vunnit. Om vi inte vågar vara långt framme kommer vi steg för steg tvingas backa. Den svagheten kommer diktaturen utnyttja. Sverige och andra länder måste vänja den kinesiska regimen vid att vi inte accepterar intrång mot yttrandefriheten, säger Gunnar Hökmark.
Han understryker att debattartikeln, som har rubriken ”Kina borde be världen om ursäkt för corona”, inte kritiserar den kinesiska befolkningen.
 – Det är diktaturen som vill få det att framstå som det. Kritiken är mot de som förtrycker det kinesiska folket.

”Grälsjuk ambassadör”

Ann Linde (S) har flera gånger tidigare kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou till möten, bland annat efter påhopp mot svenska medier. Utrikesministern har i nuläget avböjt att kommentera Kinas nya utspel, men sade i en intervju med Expressen på torsdagen:
– Vissa länder med ett auktoritärt styrelseskick säger att de är bättre på att hantera coronaspridningen, än vi som har ett demokratiskt styrelseskick. Det förekommer kritik för att försöka försvaga EU. Man vill peka ut vinnare och förlorare i hur vi bekämpar corona. Vi måste stå emot.
Patrik Oksanen anser att Sverige har varit tydlig i markeringar när Kina har gått över gränsen. 
– Man har kallat upp ambassadören på UD fler gånger än jag kan räkna. Det finns ingen poäng att utrikesministern tjafsar fram och tillbaka med en grälsjuk ambassadör varenda gång i offentligheten, säger han.

TV: Här visar hon vad som kan hända om du smittas av corona

Här visar hon vad som kan hända om du smittas av corona
01:59
Taras uppmaning: ”Ta inga risker, för då hamnar ni här”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar