lördag 9 mars 2019

Med anledning av Internationella kvinnodagen



Med anledning av Internationella kvinnodagen.

Mitt bidrag till internationella kvinnodagen 8 mars
Irans nationella motstĂ„ndsrĂ„dets valda president ,Maryam Rajavi anser att ”kvinnor Ă€r drivkraften för förĂ€ndringen ,och friheten i Iran”.


dessutom”friheten i Iran gĂ„r igenom kampen mot islamisk fundamentalism.”
AlltsĂ„ ”fundamentalismen kan inte besegras om inte vi siktar mot dess  hjĂ€rta nĂ€mligen mullornas regim i Iran.”
                                    Guldnyckeln till ”Det förbjudna rummet”
I sagan om Riddar BlĂ„skĂ€gg, en kĂ€nd saga berĂ€ttas om ”det förbjudna rummet” som kvinnorna inte fĂ„r öppna dörren utan att offra sitt liv. 
En rik man med blÄtt skÀgg som varit gift flera gÄnger. NÀr han reser bort nÄgra dagar lÀmnar han nyckelringen till sin fru. Bland nycklarna finns en förtrollad guldnyckel som frun inte fÄr anvÀnda.
DÄ han reser bort öppnar hon med sina systrar alla husets rums dörrar. De kommer sist till det förbjudna rummet och fÄr se de tidigare hustrurnas lik ligga i en blodpöl.
Hon tappar dÄ BlÄskÀggs förtrollade guldnyckel som blir blodig och ej kan rengöras. BlÄskÀgg ,ser var hon hade varit, och ska just döda henne, dÄ hennes bröder anlÀnder och dödar BlÄskÀgg samt befriar systern.
Det naturliga rovdjuret i psyket hos kvinnor stoppas av BlĂ„skĂ€gg liksom kvinnornas kreativitet och vitalitet i Iran av islamisk fundamentalism baserad pĂ„ idĂ©n om ”Velayat-e faqhih” som grundades av Khomeini.
Khomeini anger i sin bok ”Islamiska staten” att ”den högste ledaren, Ă€r som en förmyndare för barnen.” och ”det finns ingen skillnad mellan en vĂ„rdnadshavare för nation eller minderĂ„rig nĂ€r det gĂ€ller ansvar eller position.”
För att kvinnor ska uppnÄ sin vilda natur mÄste dörren till det förbjudna rummet öppnas och hon ge sig in i mörkret .
För att kvinnor skall fÄ behÄlla alla sina instinktiva resurser skall det naturliga rovdjuret hÄllas under kontroll.
Islamiska fundamentalismen pressar kvinnorna sÄ att hennes kreativitet och krafter och tidlös visdom förkvÀvs.
De instinktiva resurserna intuition, uthÄllighet, trofast kÀrlek, skÀrpta sinnen, klarsyn, förmÄga att sjunga över de döda, att Ästadkomma intuitiv helande och att hÄlla sin skaparglöd vid liv, tar henne till friheten.
Iranska kvinnor anvĂ€nder sina instinktiva resurser och kĂ€mpar varje dag mot de bestĂ€mda reglerna av ”BlĂ„skĂ€gg”.
De har redan öppnat dörren, till det förbjudna rummet ,frÄn första dagen och, betalat det högsta priset ,med sina liv.
Den guldnyckeln de anvĂ€nder Ă€r Maryam Rajavis slogan ”Vi Kan och Vi mĂ„ste ”.                                                                                 
Könsdiskriminering, en hörnsten i islamisk fundamentalistisk stat eller budskap
KönsgrÀnser utgör viktiga grÀnsfaktorer för Khomeinis och hans anhÀngare i relationer mellan mÀnniskor. liksom en hörnsten i Hitlers fascism nÀmligen rasöverlÀgsenhet.
Khomeinis fundamentalistiska ideologin bygger pÄ könsdiskriminering.
Om en dag könsdiskrimineringen upphÀvs dÄ regimen i grunden Àndrar sin natur och kan inte ha detta politiska styre.
Khomeini etablerade en medeltida regim i Iran med Velayat faghih- teori som snart blev den drivande kraften för den islamiska fundamentalism som vi idag bevittnar i mÄnga muslimska lÀnder.
Idag visar den islamiska fundamentalismen sitt riktiga ansikte med stigande vÄg av terrorism mord och förstörelse men hotet mot kvinnor och jÀmstÀlldhetsrörelsen har fÄtt mycket allvarligare konsekvenser och det kommer att medföra förödande budskap för hela det mÀnskliga samhÀllet eftersom fundamentalismens framgÄng ligger i kvinnofientligheten.
Den islamiska fundamentalismens ideologiska grund ligger pÄ kvinnohat som Velayat-e fagih-regimen försöker spridda över hela vÀrlden.
Könsapartheid och diskriminering mot kvinnor har varit systematisk sedan prÀsterskapet tog över makten i Iran.
Tillbaka till sagan kommer inte en passerande man eller mÀn att hjÀlpa och rÀdda henne utan hennes bröder. De som har samma tankesÀtt som systrarna och tror pÄ samma vÀrderingar om mÀn och kvinnor som en mÀnniska.
För att kvinnor uppnÄr jÀmstÀlldhet behöver de alltsÄ sina bröder som stödjer deras kamp och tror pÄ jÀmstÀlldheten mellan mÀn och kvinnor liksom bröderna i sagan Riddar BlÄskÀgg.
                              

Afsaneh Oskouei, Iransk konstnÀr
Afsaneh Oskouei, Iransk konstnÀr
AfsanehOskouei, IranskkonstnĂ€r 2019 03 08

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar