söndag 24 mars 2019

Det är inte kvinnor som från början bestämt att de skulle beslöjas utan det var manliga religiösa ledare.


Det är inte kvinnor som från början bestämt att de skulle beslöjas utan det var manliga religiösa ledare. Så länge kvinnor världen över kämpar för att bli av med hijab/niqab/burka, så länge kvinnor i länder som Saudiarabien och Iran inte är fria ska vi aldrig någonsin bejaka slöjan (det vill säga hijab) som något positivt, långt mindre som något feministiskt.


1958 skrattade Egyptens president Nasser gott åt Muslimska brödraskapets dröm att få alla egyptiska kvinnor att bära hijab. Muslimska brödraskapet grundades i Egypten 1928 av Hassan al-Banna. På några år spred sig rörelsen över Egypten mycket tack vare Hassan al-Bannas aktiva resande där han grundade underavdelningar på flertal orter. Brödraskapet spred sig snabbt från Egypten till Sudan, Syrien, Palestina, Libanon och Nordafrika. Detta är inte vilken organisation som helst. Under 1940 talet hade de täta samarbeten med Nazityskland vilket ledde till att Nazityskland gav dem det ekonomiska stöd brödraskapet behövde för att sprida sin ideologi. Brödraskapets ideologi leder till ett auktoritärt och totalitärt samhällssystem; ett samhällssystem som bygger på sharia.
Genom att systematisk indoktrinera flickebarn, genom systematiskt kvinnoförtryck i årtionden åstadkom brödraskapet sin dröm under slutet av 1980 talet. Idag, 2019, går till och med icke muslimska kvinnor med hijab i Egypten- för att släppa bli sexuellt trakasserade av män med islamistisk livsåskådning. De lyckades få så gott som alla egyptiska kvinnor bära hijab men inte genom en feministisk jämställd ideologi! Konsekvensen av dylika ideologier har vi till exempel skådat i Iran där ingen människa med sina sinnens fulla bruk kan påstå att iranska regimen är en feministisk regim.
Den kvinna som väljer att ta på sig en slöja självmant gör det oftast för att försöka blidka gud och framstå som en god “ren” muslim; en ren muslim jämfört med de muslimska kvinnor utan slöja. Det finns inte en organisation eller regim som främjar hijab, niqab eller burka som är feministisk. Samtliga länder med sharia är länder med lagstadgat kvinnoförtryck. Att självmant då välja hijab är att välja förtryck och inte frihet. Eller som Devin Rexvid från GAPF uttryckte det: “Den (slöjan) förstärker och normaliserar snarare än utmanar kvinnans underordning i islampräglade miljöer. Kvinnor måste täcka sin kropp för att bevisa sin kyskhet och renhet, vilket visar att syftet med hijab är att begränsa deras sexuella frihet.”
Mona Eltahawy från EXMNA förklarar det genom att säga ” detta (hijab) är vår version av den slags renlighetskultur som främjas av den religiösa högern, med dess besatthet av kvinnors kroppar, dess begrepp av blygsamhet som orättvist belastar tjejer och kvinnor med förhärligandet av kvinnlig oskuld!”
Önskar vi att bekämpa islamistisk hederskultur måste vi också bekämpa det främsta islamistiska symbolen - nämligen hijab. Oberoende om kvinnan ifråga har självmant valt att ta på den i sin iver att framstå som en “ren” och “kysk”. Det ska dock vara en ideologisk och politisk kamp. Vi ska aldrig ta oss rätten att kränka människor, bete oss rasistiska eller främlingsfientliga. Men vi måste ta oss rätten att kämpa för sann feminism där kvinnas rättigheter verkligen står i fokus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar