lördag 28 april 2018

Vad är egentligen en kyss? En kyss börjar efter att två personer har bestämt sig att leva tillsammans eller starta en djup kärleks väg


Vad är egentligen en kyss?
En kyss börjar efter att två personer har bestämt sig att leva tillsammans eller starta en djup kärleks väg .


En kyss må vara en vardaglig sak, men den är fortfarande ett stort mysterium. Vi vet inte säkert vilket syfte en kyss tjänar. Inte heller är vi överens om huruvida det är ett lärt eller instinktivt beteende.
Vetenskapen har försökt komma till botten av det. Målet är att ta reda på vad en kyss egentligen är och vilka effekter den har.
Charles Darwin, evolutionsteorins fader, skrev om kyssens natur i sitt arbete. Han beskrev det som ett uttryck av människan och djuren och noterade att gesten var, mer än något, en sällskaplighet.
Han sa att en kyss är ett resultat av en medfödd önskan att bli erkänd och att etablera relationer. Det är ett sätt att ”få glädje från en nära kontakt med en älskad.” Ändå finns det data som ifrågasätter just detta. Vi vet till exempel att 10% av kulturerna i världen inte inkluderar kyssar som en del av sitt beteende.
Det finns också samhällen som gav en annan mening åt kyssar. Det verkar sålunda att vi inte kan reducera kyssens natur till att bara vara ett uttryck av kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar