onsdag 10 april 2024

Ideologi konservatism länder vill skaffa nära relationer med islamister:

 


 Ideologi konservatism länder   vill skaffa nära relationer med islamister: 

Socialism kan inte befinna sig i det parantsen som konservatismen, men just nu efter kalla kriget socialismen vänd sig till konservatismen, om man går tillbaka  svenska politiker som reste till iran då man kan veta det  svenska politker sartade en riktigt konservatism politiska  i mellanöstern  speciellt med ayatollahs.


Sverige efter koran bränningar och omvärldens reaktioner mot Sverige, har undersökt och   svenska politiker har vänt  sig till  den brittiska äldre konservatism politiska roll spel.

Och just n svenskarna har ändrat helt sina politiska  roll spel som hade emot  islamisterna och extremisterna, just nu Sverige vill skaffa vänliga relatiner  med islamister som  isis , al qaeda,  hezbullah och andra shiia musliska radikala.

 Vad är konservatism?

Det finns tre stora politiska ideologier: konservatismen, liberalismen och socialismen.

 Namnet konservatism betyder ungefär att den är ”bevarandets politiska ideologi”. Det är samma ord som konservburk. Men att konservatismen vill bevara betyder inte att den är emot förändring. Konservativa tror i allra högsta grad på utveckling – men de anser att utveckling måste bygga på det som funkat bra tidigare. Att bara ändra för ändrandets skull är inte samma sak som att bygga vidare. Konservatismen vill köra framåt med blicken då och då i backspegeln.

Brittiska konservatism i mellanöstern och samarbete med islamister och organiserade islamiska radikala för sina  politiska intresse i området.

Konservatismen uppstod i motstånd mot franska revolutionen 1789 och de efterföljande Napoleonkrigen i Europa. Konservatismens grundare heter Edmund Burke. Men Burke hittade inte på konservatismen själv, utan pusslade ihop filosofi från både medeltiden och de gamla grekerna. Det har förmodligen alltid funnits konservativa – även om de inte själva alltid vet om att de är konservativa, eller för den delen har hört talas om Edmund Burke. Det konservativa förhållningssätt och den slags konservativa åskådning som Burke gav uttryck för finns helt naturligt i många människor. Men det är inte så enkelt att det kan beskrivas med bara ett ord eller en kort mening.


Många tror att konservativa bara säger nej till allting. Konservatismen är emot mycket av det som liberalismen och socialismen står för, men inte bara för att vara emot. 

Konservatismen vill i en annan utvecklingsriktning än både liberalismen och socialismen, och liberaler och socialister säger nej lika mycket till konservativa förslag som de konservativa säger nej till liberalernas och socialisternas förslag.


Konservatismen bygger mer än andra ideologier på värden istället för på idéer – värden som skapar mening i människors liv och som inte bara handlar om pengar.

 I olika länder har människor olika uppfattningar om vad som är mer eller mindre värdefullt och meningsfullt. Konservatismen vill skydda och utveckla sådana värden, och för det behövs både att människor agerar moraliskt och tar personligt ansvar, och att det finns en stark men liten stat som upprätthåller ordningen i samhället. Sammanhängande med detta är de konservativa för att det egna landet ska ha ett starkt militärt försvar och en effektiv polismakt, och en skola som uppfostrar alla till att bli självständiga människor.



Ett fritt samhälle med trygghet och kultur


Alla människor är olika enligt konservatismen, och detta ser man som någonting bra och fint. Konservatismen anser också att det inte finns någon människa som är perfekt, och att vi alla är en blandning av gott och ont inom oss. Men alla människor har också alltid möjligheten att välja mellan gott och ont. Mobbaren, liksom brottslingen, är enligt konservatismen en sämre människa än offret därför att han/hon väljer det onda samtidigt som han/hon ofta vet precis vad som är gott och ont och varför man borde välja det goda.


För de konservativa är det också väldigt viktigt med samhällsgemenskap. 

Välfungerande familjer och grannskap där folk bryr sig om varandra är minst lika viktigt som att alla talar samma språk och har vissa högtider och traditioner som den absoluta merparten i samhället firar och uppmärksammar. Konservativa tror att genom att ha en gemenskap tillsammans där alla har ungefär samma uppfattning om vad som är gott och ont, rätt och fel, kan vi alla leva i fred och frihet och hjälpas åt att göra samhället bättre tillsammans.


Konservatismen eftersträvar ett samhälle där människor kan leva i frihet tillsammans, utan att staten behöver styra. Och där hederliga, ansvarstagande medborgare vet att de skyddas och att de ohederliga och oansvariga hålls tillbaka, samtidigt som de som är duktigare och som tar ett större ansvar än andra blir belönade. I ett konservativt samhälle är alla medborgare lika inför lagen, och män och kvinnor får lön utifrån hur duktiga och framgångsrika de är – inte baserat på vilket kön man har.


Konservatismen vill ha ett socialt skyddsnät – d.v.s. en skattefinansierad välfärdsstat – men inte för alla utan bara för de svagaste. Konservatismen vill också ha låga skatter för alla företag och arbetstagare. Det ska löna sig att arbeta och göra rätt.

Konservativa vill ha ett stort civilsamhälle, med starka familjer och där människor är medlemmar i föreningar, startar band ihop, och har tid att lära sig baka farmors bullrecept. På det viset lever och blomstrar kulturen i samhället, och skapar gemenskap över generationerna. Det bästa från varje tidsålder lever vidare och inspirerar framtida generationer och skapar mening i deras liv. Detta ger en förståelse för att allt inte bara handlar om pengar. Farmors bullar är förmodligen bättre än den bästa och dyraste bullen du kan hitta ute på stan. Hur kan det vara så? Det är sådana saker som de konservativa bryr sig om, och det är möjligheten att låta en del av det gamla få leva vidare i det nya som de konservativa försvarar.


Varför ändra på det som funnits länge?


Ingenting är bra bara därför att det är nytt, tänker den konservative – och är samtidigt glad över vissa gamla saker som finns hemma och som man kan besöka på andra håll. Den konservative försvarar inte bara sin egen kultur utan alla folks rätt till sin kultur och till rätten att vara stolt över vem man är och var man kommer ifrån.


Varför ändra på någonting som fungerar bra? Eller någonting som har funnits ganska länge? Det undrar den konservative. Att ta bort eller förstöra någonting bara för att det är gammalt tycker de konservativa är fel. Tvärtom anser de konservativa att det som har funnits länge förmodligen är värt att bevara av just det skälet. Det värdefullaste som finns, enligt de konservativa, är det som finns kvar sedan många generationer tillbaka. Att bygga vidare vårt gemensamma samhälle på det som har blivit bestående och se samhällsutvecklingen som ett kretslopp, samt att vara försiktig när man ändrar och påverkar andra människor, är konservatismens väg till en bättre framtid.

وڵاتانی کۆنەپەرستی ئایدۆلۆژیا دەیانەوێت پەیوەندییەکی نزیک لەگەڵ ئیسلامییەکان بەدەستبهێنن:

سۆسیالیزم ناتوانێت وەک کۆنەپەرستی لە نێو کەوانەدا بێت، بەڵام لە ئێستادا دوای شەڕی سارد سۆسیالیزم ڕوو لە کۆنەپەرستی دەکات، ئەگەر بگەڕێیتەوە دواوە سیاسەتمەدارانی سویدی کە سەفەریان بۆ ئێران کردووە ئەوا دەتوانیت بزانیت کە سیاسەتمەدارانی سویدی گاڵتەجاڕی کۆنەپەرستییەکی ڕاستەقینەی سیاسی لە ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاستدا بە تایبەت لەگەڵ... ئایەتوڵڵاکان .

سوید دوای سوتاندنی قورئان و کاردانەوەکانی جیهان بەرامبەر سوید، لێکۆڵینەوەی کردووە و سیاسەتمەدارانی سوید ڕوویان لە ڕۆڵگێڕانی سیاسی کۆنەپەرستی کۆنەپەرستی بەریتانیا کردووە.

وە هەر لەو کاتەدا کە سویدییەکان بە تەواوی یارییەکانی ڕۆڵی سیاسی خۆیان گۆڕی کە دژی ئیسلامییەکان و توندڕەوەکان بوون، لە ئێستادا سوید دەیەوێت پەیوەندی دۆستانە لەگەڵ ئیسلامییەکانی وەک داعش و قاعیدە و حزبوڵڵا و ڕادیکاڵەکانی دیکەی موسڵمانی شیعە بەدەستبهێنێت

کۆنەپەرستی چییە؟

سێ ئایدۆلۆژیای سیاسی سەرەکی هەن: کۆنەپەرستی، لیبرالیزم و سۆسیالیزم.

  ناوی کۆنەپەرستی بە نزیکەیی بەو مانایەیە کە "ئایدۆلۆژیای سیاسی پاراستنە". هەمان وشەی can ە. بەڵام ئەوەی کە کۆنەپەرستی دەیەوێت بیپارێزێت، مانای ئەوە نییە کە دژی گۆڕانکارییە. پارێزگاران بە توندی باوەڕیان بە گەشەپێدان هەیە - بەڵام پێیان وایە گەشەپێدان دەبێت لەسەر ئەو شتانە بنیات بنرێت کە لە ڕابردوودا بە باشی کاریان کردووە. گۆڕانکاری تەنها لە پێناو گۆڕانکاریدا هەمان شت نییە لەگەڵ بنیاتنانی لەسەر. کۆنەپەرستی دەیەوێت بە سەیرکردنی ناوبەناو لە ئاوێنەی دواوەدا بەرەو پێشەوە بڕوات.

کۆنەپەرستی بەریتانی لە ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست و هاوکاری لەگەڵ ئیسلامییەکان و ڕادیکاڵە ئیسلامییە ڕێکخراوەکان بۆ بەرژەوەندییە سیاسییەکانیان لەو ناوچەیە.

کۆنەپەرستی لە دژایەتی شۆڕشی فەرەنسا لە ساڵی ١٧٨٩ و شەڕەکانی ناپلیۆنی دواتر لە ئەوروپا سەریهەڵدا. دامەزرێنەری کۆنەپەرستی ئێدمۆند بێرکە. بەڵام بورک خۆی کۆنەپەرستی داهێناوە، بەڵکو فەلسەفەی هەردوو سەدەکانی ناوەڕاست و یۆنانی کۆن پارچە پارچە کردووە. ڕەنگە هەمیشە کۆنەپەرست هەبووبێت – تەنانەت ئەگەر خۆیان هەمیشە نەزانن کە کۆنەپەرستن، یان بۆ ئەو مەسەلەیە بیستبێتیان لە ئێدمۆند بێرک. هەڵوێستی کۆنەپەرستانە و ئەو جۆرە تێڕوانینە کۆنەپەرستانەی کە بورک دەربڕینی پێدا، بە شێوەیەکی تەواو سروشتی لە زۆر کەسدا دەبینرێت. بەڵام ئەوەندە سادە نییە کە تەنیا بە یەک وشە یان بە ڕستەیەکی کورت وەسف بکرێت.


زۆر کەس پێیان وایە کۆنەپەرستان تەنها بە هەموو شتێک دەڵێن نەخێر. کۆنەپەرستی دژی زۆرێک لەو شتانەیە کە لیبرالیزم و سۆسیالیزم لەسەری وەستاون، بەڵام نەک تەنها لە پێناوی دژایەتیدا.

کۆنەپەرستی دەیەوێت بە ئاراستەیەکی جیاواز لە گەشەکردندا بێت لە هەردوو لیبرالیزم و سۆسیالیزم و لیبراڵ و سۆسیالیستەکان بە ئەندازەی کۆنەپەرستان دەڵێن نەخێر بۆ پێشنیارەکانی کۆنەپەرستانە.


زیاتر لە ئایدۆلۆژیاکانی تر، کۆنەپەرستی لەبری بیرۆکە لەسەر بەهاکان دامەزراوە – بەهاکان کە مانا لە ژیانی مرۆڤەکاندا دروست دەکەن و تەنها پەیوەندی بە پارەوە نییە.

  لە وڵاتە جیاوازەکاندا مرۆڤەکان بیرۆکەی جیاوازیان هەیە سەبارەت بەوەی کە کەم تا زۆر بەنرخ و مانادار چییە. کۆنەپەرستی دەیەوێت ئەم جۆرە بەهایانە بپارێزێت و پەرەی پێبدات و بۆ ئەوەش پێویستە هەم مرۆڤەکان بە ئەخلاقی مامەڵە بکەن و بەرپرسیارێتی کەسی لە ئەستۆ بگرن، هەمیش دەوڵەتێکی بەهێز بەڵام بچووک هەبێت کە ڕێکوپێکی لە کۆمەڵگادا بپارێزێت. پەیوەست بەمەوە، کۆنەپەرستان دەیانەوێت وڵاتەکەی خۆیان بەرگرییەکی سەربازی بەهێز و هێزێکی پۆلیسی کاریگەریان هەبێت، هەروەها قوتابخانەیەک کە هەمووان پەروەردە بکات بۆ ئەوەی ببنە مرۆڤی سەربەخۆ.



کۆمەڵگایەکی ئازاد بە ئاسایش و ڕۆشنبیری


هەموو مرۆڤەکان بەپێی کۆنەپەرستی جیاوازن و ئەمەش وەک شتێکی باش و ورد سەیر دەکرێت. هەروەها کۆنەپەرستی پێی وایە هیچ مرۆڤێک کامڵ نییە، و هەموومان تێکەڵەیەک لە چاکە و خراپەین لەناو خۆماندا. بەڵام هەموو مرۆڤەکانیش هەمیشە دەرفەتیان هەیە لە نێوان چاکە و خراپەدا هەڵبژێرن. چەقۆکێش وەک تاوانبار، بەپێی کۆنەپەرستی کەسێکی خراپترە لە قوربانییەکە، چونکە لە هەمان کاتدا خراپە هەڵدەبژێرێت وەک چۆن زۆرجار بە تەواوی دەزانێت چی باشە و چی خراپە و بۆچی مرۆڤ دەبێت چاکە هەڵبژێرێت.


بۆ کۆنەپەرستانیش کۆمەڵگە زۆر گرنگە.

خێزان و گەڕەکە باشەکان کە خەڵک گرنگی بە یەکتری دەدەن، لانیکەم بەقەد ئەوەی هەمووان بە یەک زمان قسە بکەن و هەندێک جەژن و نەریتی دیاریکراویان هەبێت کە زۆرینەی ڕەهای کۆمەڵگا ئاهەنگیان بۆ دەگێڕن و گرنگی پێدەدەن، گرنگن. پارێزگاران پێیان وایە بە هەبوونی کۆمەڵگەیەک پێکەوە کە هەمووان بە نزیکەیی هەمان بیرۆکەیان هەبێت کە چی باشە و خراپە، چی ڕاست و هەڵەیە، هەموومان دەتوانین بە ئاشتی و ئازادی بژین و یارمەتیدەر بین بۆ باشترکردنی کۆمەڵگا پێکەوە.


کۆنەپەرستی هەوڵ دەدات بۆ کۆمەڵگایەک کە مرۆڤەکان پێکەوە بە ئازادی بژین، بەبێ ئەوەی دەوڵەت پێویستی بە حوکمڕانی هەبێت. وە لەو شوێنانەی کە هاوڵاتی ڕاستگۆ و بەرپرسیار دەزانن کە خۆیان پارێزراون و ناپاک و نابەرپرسەکان ڕاگیراون، لە کاتێکدا ئەوانەی بەهرەمەندترن و بەرپرسیارێتییەکی گەورەتر لەوانی تر هەڵدەگرن پاداشت دەکرێن. لە کۆمەڵگەیەکی کۆنەپەرستدا، هەموو هاوڵاتیان لەبەردەم یاسادا یەکسانن، ژن و پیاویش بەپێی ئەوەی چەندە بەهرەمەند و سەرکەوتوون - نەک بەپێی ڕەگەزەکەیان مووچەیان پێدەدرێت.


کۆنەپەرستی تۆڕێکی سەلامەتی کۆمەڵایەتی دەوێت – واتە. دەوڵەتێکی ئاسوودەژیانی کە بە باج پارەی بۆ دابین دەکرێت – بەڵام بۆ هەموو کەسێک نا بەڵکو تەنها بۆ لاوازترینەکان. هەروەها کۆنەپەرستی دەیەوێت باجی کەم بۆ هەموو بازرگانان و کرێکاران دابنرێت. پێویستە پارە بدات بۆ کارکردن و ئەنجامدانی کارێکی دروست.

پارێزگاران کۆمەڵگایەکی مەدەنی گەورەیان دەوێت، خێزانێکی بەهێزی هەبێت و خەڵک ئەندامی کۆمەڵەکان بن، پێکەوە تیپەکان دەستپێبکەن، و کاتیان هەبێت بۆ فێربوونی ڕێچکەی نانەواخانەکانی داپیرە. بەم شێوەیە کولتوور لە کۆمەڵگادا دەژی و گەشە دەکات، و کۆمەڵگە لە نێوان نەوەکاندا دروست دەکات. باشترینەکانی هەر سەردەمێک بەردەوام دەژین و ئیلهامبەخشن بۆ نەوەکانی داهاتوو و مانا لە ژیانیاندا دروست دەکات. ئەمەش تێگەیشتنێک دەدات کە هەموو شتێک تەنها پەیوەندی بە پارەوە نییە. ڕەنگە نانەواکانی داپیرە باشتر بن لە باشترین و گرانترین نانەوا کە دەتوانیت لە شارەکەدا بزانیت. چۆن دەکرێت وا بێت؟ ئەمانە ئەو شتانەن کە کۆنەپەرستان گرنگییان پێدەدەن و ئەوە ئەگەری ڕێگەدان بە هەندێک لە کۆنەکان لە نوێدا بژین کە کۆنەپەرستان بەرگری لێدەکەن.


بۆچی ئەوەی لە مێژە هەبووە بگۆڕدرێت؟


هیچ شتێک باش نییە تەنها لەبەر ئەوەی نوێیە، کۆنەپەرستەکە بیردەکاتەوە - و لە هەمان کاتدا دڵخۆشە بە هەندێک شتی کۆن کە لە ماڵەوەیە و دەتوانیت سەردانی شوێنێکی تر بکەیت. کۆنەپەرست نەک هەر بەرگری لە کولتوری خۆی دەکات بەڵکو بەرگری لە مافی هەموو گەلان دەکات بۆ کولتوورەکەیان و مافی شانازیکردن بەوەی کە کێن و لە کوێوە هاتوون.


بۆچی شتێک بگۆڕین کە بە باشی کار بکات؟ یان شتێک کە ماوەیەکی زۆرە لە ئارادایە؟ ئەوەش وا لە کۆنەپەرستان دەکات سەرسام بن. لابردنی یان لەناوبردنی شتێک تەنها لەبەر ئەوەی کۆن بووە، کۆنەپەرستان پێیان وایە هەڵەیە. بە پێچەوانەوە، کۆنەپەرستان پێیان وایە ئەوەی کە ماوەیەکی زۆرە لە ئارادایە، ڕەنگە هەر لەبەر ئەو هۆکارە شایانی پاراستن بێت. بەنرخترین ئەو شتانەی کە بوونیان هەیە، بە بڕوای کۆنەپەرستان، ئەو شتانەن کە چەندین نەوەیە. بنیاتنانی کۆمەڵگای هاوبەشمان لەسەر ئەوەی کە بووەتە هەمیشەیی و بینینی گەشەسەندنی کۆمەڵایەتی وەک خولگەیەک، هەروەها وریابوون لە کاتی گۆڕانکاری و کاریگەری لەسەر مرۆڤەکانی دیکە، ڕێگای کۆنەپەرستییە بۆ داهاتوویەکی باشتر.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar