lördag 14 maj 2022

Det står i denna hemsidan dagensps Här tänkte man släppa atombomber, mer risk i stora städerna man ska utifrån stor städer

 




Det står i denna hemsidan dagensps Här tänkte man släppa atombomber, mer risk i stora städerna man ska utifrån stor städer .

Översatt till svenska förhållanden är det Stockholm, Göteborg och Malmö som man i första hand skall hålla sig borta ifrån. Det som överraskar är att målen tycks ha ignorerat civila. Det fanns till exempel 68 mål i storstaden Berlin. Det lär ha tagit kål på merparten av invånarna om planen fullföljts. (Foto: Pixabay)

Med kriget i Ukraina och Rysslands vapenskrammel har det osannolika hotet om atombomber plötsligt blivit en realitet. Det går inte att helt bortse från Putins förtäckta varningar. Risken för ett kärnvapenkrig är inte längre noll.


Den naturliga frågan infinner sig då vilka platser man bör undvika.


Målen under kalla kriget

Svaret är storstäder och flygplatser. Det var i alla fall målen för atombomberna under kalla kriget. Det är nu offentliga amerikanska dokument Strategic Air Command Declassifies Nuclear Target List from 1950s (gwu.edu) som visar destinationen för amerikanska atombomber.


Och man kan väl anta att Sovjetunionen hade ungefär samma urvalskriterier för sina mål. De amerikanska kärnvapenmålen framgår av kartan nedan.


Notera att det är 1959 då Polen och Östberlin ingick i Sovjetunionen.

https://fn.se/vi-gor


Källa: The National Security Archive

Stockholm ligger illa till

Översatt till svenska förhållanden är det alltså Stockholm, Göteborg och Malmö som man i första hand skall hålla sig borta ifrån.


Likaså är närhet till militärsflygfält och andra stora flygplatser som Arlanda etc. miljöer som skall undvikas.


Ingen hänsyn till civila

Det som överraskar är att målen tycks ha ignorerat civila. Det fanns till exempel 68 mål i Östberlin. Det lär ha tagit kål på merparten av invånarna om planen fullföljts.


ANNONS


Likaså målen i Moskva och St. Petersburg. Intressant är att även en atombomb över Peking låg i amerikanarnas planer.


På den tiden var Kina inte någon militär stormakt men kommunismen bedömdes uppenbarligen som farlig varthän den än fanns.


Relaterade artiklar:

Ryska stridsflygplan har fasttejpade GPSer. Dagens PS


Taggar: KärnvapenKrigRysslandUkraina

Investerardygnet

Investerardygnet

Investerardygnet.se är en digital nyhets- och analystidning som lyfter fram intressanta nyheter och placeringstips. Sedan mars 2020 är Investerardygnet en del av Dagens PS

https://www.dagensps.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar