lördag 26 juni 2021

Amnesty kräver att Iran stoppar avrättning av ung man arresterad som 17-åring

 


Amnesty kräver att Iran stoppar avrättning av ung man arresterad som 17-åring

https://www.amnesty.org


Amnesty kräver att iranska regimen stoppar avrättningen av 20-årige Hossein Shahbazi som är planerad för den 28 juni.

 har tidigare rapporterat om avrättning av minderåriga i Iran. Regimen avrättade minst fem ungdomsbrottslingar under förra året.

FN:s särskilde rapportör för Iran har också i flera rapporter uttryckt oro för ökade användning av dödsstraff mot minderåriga i landet.

Hossein arresterades och dömdes till döden när han var 17 år anklagad för mord.

Dödsdomen var delvis baserad på bekännelser som regimens så kallade rättsväsende tvingade fram under tortyr, enligt Amnesty.

”Att använda dödsstraff mot någon som var barn vid tidpunkten för brottet är förbjudet enligt internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter och bryter mot Irans internationella skyldigheter. Att verkställa denna avrättning vore ett avskyvärt angrepp på barns rättigheter och ett absolut hån mot rättvisan.”, skriver Amnesty in en brådskande kampanj för att rädda Hosseins liv och tillägger.

”Vi uppmanar det internationella samfundet, däribland ansvariga FN-organ och EU och dess medlemsstater, att snarast ingripa för att rädda den här unge mannens liv.”

Iran: Stoppa det överhängande avrättandet av den unga mannen som arresterades och torterades 17

21 juni 2021, 16:08 UTC

Som svar på de iranska myndigheternas planer den 28 juni att avrätta den 20-årige Hossein Shahbazi, som dömdes för ett mord som ägde rum när han bara var 17 år gammal, delvis baserat på "bekännelser" som erhållits genom tortyr, biträdande Regiondirektör för Mellanöstern och Nordafrika vid Amnesty International, Diana Eltahawy, sa:


”Irans myndigheter måste omedelbart stoppa avrättningen av Hossein Shahbazi som planeras till den 28 juni. Att använda dödsstraff mot någon som var barn vid tidpunkten för brottet är förbjuden enligt internationell mänsklig rättighet och bryter mot Irans internationella skyldigheter. Att fortsätta med detta avrättande skulle vara ett avskyvärt angrepp på barns rättigheter och skulle göra ett absolut hån mot rättvisan.


”De iranska myndigheterna måste upphäva Hossein Shahbazis övertygelse och straff och bevilja honom en rättvis ny prövning i full överensstämmelse med principerna för ungdomsrättvisa, exklusive tvingade” bekännelser ”och utan att använda dödsstraff. Vi uppmanar också det internationella samfundet, inklusive FN-organ och EU och dess medlemsstater, att snarast ingripa för att rädda den här unge mannens liv. "


Användning av dödsstraff mot någon som var barn vid tidpunkten för brottet är förbjuden enligt internationell mänsklig rättighet och bryter mot Irans internationella skyldigheter

Diana Eltahawy, Amnesty International

Hossein Shahbazi arresterades den 30 december 2018 och dömdes till döds den 13 januari 2020 efter en grov orättvis rättegång inför Branch Court 3 of the Fars-provinsen. Efter arresteringen nekades han tillgång till en advokat och hans familj i 11 dagar medan han fängslades och förhördes i utredningsenheten för Irans polis (Agahi) i Shiraz, provinsen Fars.


Han överfördes sedan till en förvaringsanläggning för ungdomar men nekades tillgång till sin familj i flera dagar, varefter han fick besök av sin mor. Enligt källor med kännedom om hans fall hade han blåmärken i ansiktet och verkade gå ner i vikt. Han är för närvarande fängslad i Adelabad-fängelset i Shiraz.


Han dömdes delvis på grund av ”bekännelser” som han sade att han gjorde efter att ha utsatts för tortyr och annan mishandling vid Agahis interneringscenter.


Hans dom bekräftades av högsta domstolen den 16 juni 2020. I domen, granskad av Amnesty International, erkände de rättsliga myndigheterna att han var under 18 vid tidpunkten för brottet, men uppgav att han hade uppnått mental tillväxt och mognad enligt till en undersökning utförd av Legal Medicine Organization, ett statligt rättsmedicinskt institut.


Iran fortsätter att använda dödsstraff för brott begått av personer under 18 år, i strid med sina skyldigheter enligt Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och konventionen om barnets rättigheter. Myndigheterna avrättade minst tre personer som var under 18 vid tiden för det påstådda brottet 2020, och många andra kvarstår på dödsraden. År 2020 genomförde Iran minst 246 avrättningar som säkerställde den skamliga platsen för den andra bödeln över hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar