måndag 18 mars 2019

Vad kommer hända med Syrien nu som isis är besägrade? Finns stor risk med ökade konflikter.



Vad kommer hända med Syrien nu som isis är besägrade? Finns stor risk med ökade konflikter.
Jag själv är väldig orolig, vill inte se flera områden som Afrin. Vill heller inte se iranska regimen behålla eller förstärka sin makt i landet.


Jag är ingen fan av Assad, men tror det är dags att erkänna honom som vinnare. Om han är vinnaren, tycker jag det bästa vore om PYD lämna över Rojava till syriska regimen. USA borde i så fall avväpna SDF/YPJ/YPG, så de inte återigen springer Turkiets ärenden såsom i Afrin, och såsom de gjorde tidigare i år - efter Trump sa han skulle skicka hem alla amerikanska trupper. Med PYD sin politik kommer Rojava bli turkisk provins inom 24 månader, jag önskar inte det.
Om man kan utropa Assad som segrare, är det även dags för Ryssland och Iran att slänga ut Turkiet från landet, även från Afrin, med slänga ut Turkiet menar jag FSA, HTS och andra turkiska proxy armér.
Alternativet om man inte önskar utropa Assad som segrare, är att USA behåller sina trupper där, PYD/sdf behåller sina vapen, mot att de hjälper USA/väst att hålla Turkiet och Iran i chack i regionen. Men så långt har vi inte sätt nån önskan från PYD sin sida för en sådan strategi.
I sammanhanget ska man komma ihåg att väst stödjer inte PKK ideologisk, utan stödet består av militär stöd mot militant islamism. Och det är i mina ögon för en gångs skull korrekt beslut av väst - det beror på att så gott som alla demokratiska rörelser i MENA är socialistiska och eller marxistiska. Man kan inte bekämpa islamismen utan hjälp från vänstern i tex Iran och Syrien.
PKK kämpar för sig själva, inte för Kurdistan eller kurder - tex i går fira dem Saddams folkmord på kurder i hela världen, i Rojava ville folk minnes kurdiska upproret mot Assad 2004 knappt en vecka sen - och PKK tillät dem inte göra det, utan slog ner fredliga demonstrationer med kraftig våld.
Världen är skyldig PKK ett stort tack, de ska ha all respekt och heder för att ha besägrad isis i Syrien. Men att stödja dem ideologisk kommer leda till att Erdogan får ökad makt och inflytande i Syrien, det tror jag ingen av oss önskar.
michael 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar