måndag 15 april 2024

Vad är samvete? Samvete är en medfödd sak och har ingenting med religion att göra.

 


Vad är samvete? Samvete är en medfödd sak och har ingenting med religion att göra.

Det är en helt skild handling från religion och religion, tvärtom, religion och religion alienerar de flesta människor från sin existens, och religiösa människor är människor som saknar samvete.

Enligt mina erfarenheter och undersökningar flera av dem som anställda via socialtjänsten saknas samvete .

Samvete är en social och beteendemässig process i enlighet med omgivningen.

Vilken typ av människor umgås du med och är du vän med och din relation med sådana människor som påverkar ditt samvete och samvete?

vad är samvete och vad betyder samvetet?

Om man utför en tillåten eller påbjuden handling eller om man väljer att avstå från att utföra en förbjuden handling följer ett gott samvete. Samvetet ger en konkret vägledning i en bestämd situation, tänkt eller verklig.

Vad menas med samvete?

Samvete, rättskänsla, förmåga att avgöra vad som är rätt och fel, sinne för värderingar och förmåga till skuldkänslor, delvis medfött och delvis inlärt.

Vad betyder att ha dåligt samvete?

Dåligt samvete betyder att något inte står rätt till. Kanske är det du som har feltolkat en situation, eller så är det något i situationen som är galet. Du kan ha gjort något dumt, eller så är det situationen som är omöjlig.

Är samvete medfött?

Enligt det naturrättsliga synsättet är samvetet en mänsklig egenskap, en medfödd förmåga. Enligt det sociala synsättet är samvetet en produkt av den omgivande miljön, social interaktion.

Varför har man ett samvete?

Skuldkänslor och dåligt samvete är normala mänskliga känslor. Att göra misstag är en naturlig del av livet. Känslor av skuld kan fungera som en påminnelse om våra värderingar och hjälpa oss att navigera i sociala interaktioner.

Hur slutar man ha dåligt samvete?

För att bli av med överdriven skuldkänsla måst man bearbeta sina egna känslor av värdelöshet, oduglighet och skam. Då hjälper det att man identifierar och erkänner sina egna känslor, är empatisk och förlåtande mot sig själv. Det är viktigt att lära sig att avstå från strävan efter överdrivet ansvar och fullkomlighet.

Hur känns dåligt samvete?

Vi vet att vi inte får slå, våldta, säga elaka saker, eller ta andras saker. När vi, avsiktligt eller oavsiktligt, gör oss skyldiga till något som vi vet är fel, så känner vi skuld om vi reagerar sunt. Vi får dåligt samvete. Det är en insikt om att det vi gjorde var fel.

Vad är Samvetsstress?

Vad är samvetsstress? Om vi i jobbet slits mellan människors behov, krav och möjligheterna att räcka till kan vi bli stressade. Det här kallar forskarna för samvetsstress. Att se sitt samvete som en tillgång, liksom stöd från chefer och kollegor, kan dämpa stressen.

Varför skäms jag över mig själv?

Skam | Mind

Känslan motiverar oss att måna om vår plats och tillhörighet i en grupp och hjälper oss att vara inkännande och uppmärksamma mot andra, som en sorts social och empatisk kompass. Men ibland kommer skammen utan anledning. Det kan vara att någon annan beter sig illa mot dig, och du skäms fastän det inte är ditt fel.

Vad är det för skillnad på skuld och skam?

Till skillnad från skam, som handlar om hur du känner dig och vem du är som person handlar skuld om vad du gör. Skuld ger en signal om att du gjort något som du själv eller människor i din omgivning skulle uppfatta som fel eller dåligt.

Hur blir man av med skuld och skam?

Du kan alltid vara den första som ber om ursäkt, rätta det du sade eller försöka göra något för att laga situationen. Att ta tillbaka sina ord, laga skadan eller göra om det du gjorde på ett dåligt sätt kan på ett konstruktivt vis hjälpa dig att hantera skuld och skam och även komma över det.

Hur blir man av med skamkänslor?

Här kan du läsa psykologens bästa tips för att jobba med dina egna skamkänslor.

Utforska och närma dig känslan. För att kunna hantera din skamkänsla är det först viktigt för dig att förstå dig på den. ...

Öva på acceptans och självmedkänsla. ...

Skilj mellan person och handling.

Varför får jag dåligt samvete för allt?

Både dåligt samvete och skuldkänsla hänger ihop med värderingar och normer om vad som är rätt och riktigt, vad som är gott och ont. Våra värderingar och normer får vi inpräntade genom vår uppväxt och den kultur vi lever i. Skuld och skam har både en sund och en destruktiv sida.

Vad ska man göra när man mår psykiskt dåligt?

samvete

samvete (ordagrann översättning av grekiska syneidesis , förmågan att uppfatta (moraliskt) gott och ont, rätt och orätt.Samvetet reagerar genom att skapa.

Allmän medvetenhet 🔰


vad är samvete

Vad är filosofernas syn på samvete?

Vad är förhållandet mellan samvete och sinnesfrid?


Introduktion _

Människor förlitar sig på visdom och förnuft, de tror att endast intelligens är det enda medlet för all lycka och sorg, och källan till alla mänskliga framsteg, de tror att endast genom mentala uppfinningar, välfärd och mental trygghet för individen och samhället är det säkert, oavsett effekterna av mänskligt samvete


Men det här är ett stort misstag, för det är sant att den intellektuella innovationen har gjort mycket stort arbete, men om vi tittar på det moderna sinnet ser vi vilket elände för det mänskliga samhället, och vad är individens mentala trygghet.


Människor har glömt en mycket viktig fråga, som är källan till mental trygghet hos individer och det mänskliga samhället, vilket är samvetet.


Vad är samvete och var kommer det ifrån? _


Samvetet är människans väsen, det mått med vilket mänsklighetens nivå mäts, människans kraft och förmåga, att skilja mellan rätt och bra och fel och dåligt, mellan rätt och fel, mellan gott och ont Da


🔸 Samvete är ett kärnverktyg som finns djupt i människors hjärtan genom att se eller göra goda gärningar som tillfredsställer personens hjärta och stabiliserar det fridfulla sinnet


🔸 Samvete för personens dåliga handlingar orsakar inre straff och skapar en känsla av ånger och smärta för personen, när han känner att det han har gjort är oförenligt med värdet av att vara människa


Filosofernas åsikter om samvete? _


Rusoo tror att samvetet är en dold kraft som finns i det mänskliga hjärtats hjärtan och styr mänskligt liv. Därför gjorde han allt för att återföra mänskligheten till naturliga principer


Många andra vetenskapsmän och filosofer har påpekat samvetets roll och betydelse, såsom Kant och Descartes, och många andra antika och samtida filosofer


- Samvetets effekt på sinnesfriden?


Det intressanta är att vi ofta gör något, även om vi vet att detta inte är bra, men på grund av våra egna intressen, eller på grund av ett instinktivt motiv, eller på grund av ett socialt motiv, utvecklar vi en mental plan för det kommer att göra det, kanske Och socialt får vi något, men sedan ser vi att vi inte är nöjda med det, men det orsakar obehag och smärta i våra sinnen och hjärtan. Detta är anledningen till att samvetet påverkar våra hjärtan och handlingar.

Ett rent samvete

Lev så att ni alltid kan ha ett gott samvete.” (1 PETRUS 3:16)


1, 2. Varför behöver man ibland hjälp att hitta rätt? Vad har Jehova gett oss?


 TÄNK dig att du ska gå genom en enorm öken. Starka vindar gör att landskapet hela tiden förändras, så det är lätt att gå vilse. Hur ska du kunna hitta rätt? Du behöver någon eller något som visar vägen. Det skulle kunna vara en kompass, en karta, en gps, solens och stjärnornas position eller en guide. I en sådan situation kan den hjälpen vara livsviktig.


 2 Alla hamnar i svåra situationer, och ibland kan man känna sig lite vilsen. Men Jehova har gett oss en vägvisare, nämligen vårt samvete. (Jakob 1:17) Vi ska ta reda på vad samvetet egentligen är och hur det fungerar. Sedan ska vi se hur vi kan forma vårt samvete, varför vi ska bry oss om andras samveten och varför vi får ett bättre liv när vi har ett rent samvete.


VAD ÄR SAMVETET OCH HUR FUNGERAR DET?

3. Vad är samvetet?


3 Samvetet är en gåva från Jehova. Det är en känsla för vad som är rätt och fel. Det grekiska ord som i Bibeln används för samvete betyder att man har ”kunskap om sig själv”. Om man har ett samvete som fungerar bra kan man alltså få reda på vem man är innerst inne. Det kan hjälpa oss att erkänna för oss själva vad vi egentligen tycker och tänker. Det hjälper oss också att göra det som är rätt och undvika det som är fel. När vi gör rätt känns det bra, och när vi gör fel får vi skuldkänslor. (Se slutnot 5.)


4, 5. a) Vad ledde det till när Adam och Eva ignorerade sitt samvete? b) Vilka exempel i Bibeln visar hur samvetet fungerar?


4 Vi kan välja om vi vill lyssna på vårt samvete eller inte. Adam och Eva valde att gå emot samvetet, och det ledde till att de syndade. Efteråt hade de skuldkänslor, men då var det för sent. De hade redan brutit mot Guds  lag. (1 Moseboken 3:7, 8) De valde att ignorera samvetet, trots att de var fullkomliga och visste att det var fel att göra uppror mot Gud.


5 Men många människor har valt att lyssna på sitt samvete, trots att de är ofullkomliga. Job är ett exempel på det. Han gjorde många bra val och kunde säga: ”Mitt hjärta ska inte fördöma mig så länge jag lever.” (Job 27:6) Här syftar Job på sitt samvete, sin inre känsla för rätt och fel. David valde däremot att ignorera sitt samvete vid några tillfällen och gjorde sådant han visste att Jehova inte tyckte om. ”Men efteråt fick David dåligt samvete”, sägs det i Bibeln. (1 Samuelsboken 24:5) Davids samvete sa ifrån och gav honom skuldkänslor. Och eftersom han lyssnade på sitt samvete kunde han undvika att göra samma misstag igen.

6. Varför kan man säga att samvetet är en gåva från Jehova till alla människor?


6 Även människor som inte känner Jehova brukar ha en känsla för vad som är rätt och fel. Bibeln säger att ”deras egna tankar antingen anklagar eller frikänner dem”. (Romarna 2:14, 15) De flesta tycker till exempel att det är fel att mörda och stjäla. Det är deras samvete som talar, det vill säga känslan för rätt och fel som Jehova har gett alla. De följer de principer som Jehova har gett oss för att vi ska kunna göra bra val, även om de inte inser det själva.


7. Varför har vårt samvete fel ibland?

7 Ibland kan vårt samvete ha fel. Det kan ha påverkats av våra ofullkomliga tankar och känslor och därför ge fel signaler. Ett väl fungerande samvete kommer inte av sig självt. (1 Moseboken 39:1, 2, 7–12) Det behöver formas. Jehova hjälper oss med det genom sin heliga ande och principerna i Bibeln. (Romarna 9:1) Vi ska se hur man kan forma samvetet.


HUR FORMAR MAN SAMVETET?

8. a) Hur skulle våra känslor kunna påverka samvetet? b) Vad måste vi tänka på innan vi tar ett beslut?


8 En del tror att man lyssnar på sitt samvete när man följer sina känslor. De tror att de kan göra vad de vill så länge det känns bra. Men vi är ofullkomliga, och det är våra känslor också. Känslorna kan lura oss och vara så starka att de påverkar samvetet. Bibeln säger: ”Hjärtat är mer bedrägligt än något annat, och det är desperat. Vem kan förstå det?” (Jeremia 17:9) Man skulle alltså kunna tycka att något är rätt fast det egentligen är fel. Innan Paulus blev kristen förföljde han Guds folk. Han trodde att han gjorde det som var rätt, och han hade ett rent samvete. Men senare sa han: ”Den som bedömer mig är Jehova.” (1 Korinthierna 4:4; Apostlagärningarna 23:1; 2 Timoteus 1:3) Så när Paulus insåg vad Jehova tyckte om det han gjorde, förstod han att  han måste ändra sig. Vi måste alltså fundera på vad Jehova vill innan vi tar beslut.


9. Vad innebär det att ha djup respekt för Jehova?


9 När man älskar någon vill man inte göra honom eller henne ledsen och besviken. Eftersom vi älskar Jehova vill vi inte göra honom besviken. Den känslan måste vara stark och påverka det vi gör. Nehemja var en person som ”hade djup respekt för Gud”. (Nehemja 5:15) Därför vägrade han att utnyttja sin position för att bli rik. Han ville alltså inte göra något som Jehova inte tyckte om. Det vill inte vi heller. Om vi har djup respekt för Jehova vill vi inte göra något som är fel så att han blir besviken. Och vi kan få reda på vad Jehova tycker om och inte tycker om genom att läsa Bibeln. (Se slutnot 6.)


10, 11. Vilka principer kan hjälpa dig att bestämma om du ska dricka alkohol eller inte?


10 Du kanske funderar på om du ska dricka alkohol eller inte. Vilka principer kan hjälpa dig att ta ett bra beslut? Vi ska se på några av dem. Bibeln förbjuder inte alkohol, utan det står att vin är en gåva från Jehova. (Psalm 104:14, 15) Men Jesus varnade sina efterföljare för ”omåttligt ätande och drickande”. (Lukas 21:34) Och Paulus sa att vi måste undvika ”vilda fester och supande”. (Romarna 13:13) De som dricker för mycket ”ska inte ärva Guds rike”. (1 Korinthierna 6:9, 10)


 11 Så du kan fråga dig själv: ”Hur viktigt är det för mig att dricka alkohol? Måste jag dricka för att koppla av eller för att få bättre självförtroende? Har jag kontroll på hur mycket och hur ofta jag dricker? * Kan jag ha kul utan alkohol?” Be Jehova hjälpa dig att fatta ett bra beslut. (Läs Psalm 139:23, 24.) På det här sättet kan du ställa in samvetet efter Bibelns principer. Men det finns fler faktorer att väga in.


TA HÄNSYN TILL ANDRAS SAMVETE

12, 13. Varför kan våra samveten vara olika? Hur kan man hantera det?


12 Våra samveten kan vara olika. Det ditt samvete tillåter kanske någon annans inte tillåter. Du kanske tycker att det är okej att dricka alkohol, medan någon annan inte tycker att det är okej. Vad är det som gör att vi kan känna så olika?


En broder funderar på om han ska dricka alkohol.

Samvetet kan hjälpa oss att bestämma om vi ska dricka alkohol eller inte.


13 Vad vi tycker påverkas av flera saker, bland annat vår uppväxt, familjens åsikter och våra egna erfarenheter. Så någon som tidigare haft problem med alkohol kanske väljer att helt avstå från det. (1 Kungaboken 8:38, 39) Låt säga att du vill bjuda någon på ett glas vin. Hur reagerar du om han eller hon tackar nej? Tar du illa upp? Tjatar du? Måste du veta varför han eller hon tackar nej? Nej, självklart inte. Det är viktigt att respektera andras samvete.

14, 15. Vilken situation uppstod på Paulus tid? Vilket råd gav han?


 14 På Paulus tid uppstod en situation som visade att samveten kan vara olika. En del av köttet som såldes på marknaden hade använts i falsk tillbedjan och offrats åt falska gudar. (1 Korinthierna 10:25) Paulus såg inget fel med att äta det. Han ansåg att all mat kom från Jehova. Men det fanns en del i församlingen som kände annorlunda. De hade tidigare tillbett falska gudar och tyckte att det var fel att äta sådant kött. Men tänkte Paulus: ”Det går inte emot mitt samvete, och jag får väl äta vad jag vill”?


15 Nej, så tänkte han inte. Han tyckte att deras känslor var viktiga och avstod gärna från kött för att de inte skulle ta illa upp. Paulus gav rådet att vi ”inte bara [ska] tänka på oss själva”. Han sa också: ”Kristus tänkte ju inte på sig själv.” (Romarna 15:1, 3) Paulus gjorde alltså som Jesus och tänkte mer på andra än på sig själv. (Läs 1 Korinthierna 8:13; 10:23, 24, 31–33.)


16. Varför får vi inte döma andra?


16 Men hur är det om man tycker att någons samvete är för slappt? Vi måste vara försiktiga så att vi inte blir kritiska och tror att vi alltid har rätt. (Läs Romarna 14:10.) Jehova gav oss ett samvete för att döma oss själva, inte andra. (Matteus 7:1) En samvetssak får aldrig bli orsak till konflikter i församlingen. I stället gör vi allt vi kan för att det  ska vara en bra atmosfär och för att alla ska trivas. (Romarna 14:19)


NYTTAN MED ETT RENT SAMVETE

17. Vad kan hända med samvetet?


17 Petrus skrev: ”Lev så att ni alltid kan ha ett gott samvete.” (1 Petrus 3:16) Men samvetet kan sluta fungera om man gång på gång ignorerar Jehovas principer. Paulus beskrev det som att sådana samveten ”blivit märkta som med ett brännjärn”. (1 Timoteus 4:2) Har du bränt dig rejält  någon gång? När man bränner sig ärras huden och man tappar känseln där. En person som gång på gång gör fel ”brännmärker” sitt samvete, och med tiden blir det okänsligt och slutar fungera.


En kvinna har dåligt samvete på en fest; när hon kommer med i sanningen får hon bra umgänge.

Ett väl fungerande samvete leder oss rätt och får oss att må bra.


18, 19. a) Varför kan skuldkänslor vara bra? b) Varför behöver du inte ha skuldkänslor för sådant du har ångrat?


18 När man drabbas av skuldkänslor kan det vara samvetet som säger att man har gjort något fel. Det är bra, för då kan vi fundera på vad det är vi har gjort och inte göra om det. Vi kan alltså lära oss av våra misstag. Så var det för kung David. Han fick dåligt samvete och ångrade sig. Han förstod att det han hade gjort var fel och  bestämde sig för att alltid göra Jehovas vilja från och med då. David fick själv uppleva att Jehova ”är god och förlåter villigt”. (Psalm 51:1–19; 86:5; se slutnot 7.)


19 Ibland kan man brottas med skuldkänslor trots att man ångrat sig för länge sedan. Det kan vara oerhört jobbigt och få en att känna sig värdelös. Känner du så ibland? Kom ihåg att du inte kan ändra det som redan har hänt. Oavsett om du insåg att det du gjorde var fel eller inte, så har Jehova förlåtit dig och lagt det bakom sig. Nu gör du det som är rätt, och Jehova godkänner dig. Ditt hjärta, eller samvete, kanske dömer dig hårt, men Bibeln säger: ”Gud är större än vårt hjärta.”  (Läs 1 Johannes 3:19, 20.) Jehovas kärlek och förlåtelse är alltså starkare än vår skuld och skam. Du kan vara övertygad om att Jehova har förlåtit dig. Så du kan ha ett rent samvete och vara glad när du tjänar Jehova. (1 Korinthierna 6:11; Hebréerna 10:22)

20, 21. a) Vad är tanken med den här boken? b) Vilket förtroende har Jehova gett oss? Vad får det dig att vilja göra?


20 Tanken med den här boken är att den ska hjälpa dig att forma ditt samvete. Vi lever i de sista dagarna, och vi behöver ett samvete som kan varna och skydda oss. Du kommer också att få hjälp att se hur du kan tillämpa Bibelns principer i olika situationer. Det innebär förstås inte att du får en lista med regler för varje tänkbar situation. Vi lever efter ”Kristus lag”, och den grundar sig på Guds principer. (Galaterna 6:2) Så vi skulle aldrig leta efter kryphål för att få göra sådant som är fel. (2 Korinthierna 4:1, 2; Hebréerna 4:13; 1 Petrus 2:16) Vi har fått förtroendet att fatta egna beslut, och vi vill ta varje möjlighet att visa Jehova att vi älskar honom.


21 Vi vill lära oss att använda vår tankeförmåga på ett bra sätt och tänka som Jehova gör. (Hebréerna 5:14) Det kan vi göra genom att stanna upp och fundera på hur vi kan tillämpa principerna i Bibeln. Då kan vi få ett väl fungerande samvete som vägleder oss i livet och hjälper oss att leva på ett sätt som Gud tycker om.


^ De flesta läkare rekommenderar att alkoholister helt avstår från alkohol eftersom de har svårt att kontrollera sitt intag.


BIBLISKA PRINCIPER

1 SAMVETET ÄR EN GÅVA FRÅN GUD

”Deras egna tankar antingen anklagar eller frikänner dem.” (Romarna 2:14, 15)


Hur kan ditt samvete hjälpa dig?


Psalm 139:23, 24


Samvetet är en inre känsla för rätt och fel. Det kan hjälpa oss att erkänna för oss själva vad vi egentligen tycker och tänker.


1 Samuelsboken 24:5; Job 27:6


Samvetet kan hjälpa oss att göra rätt och undvika att göra fel. Vi får dåligt samvete när vi har gjort något dumt, och vi kan ha gott samvete när vi har gjort något bra.


2 SAMVETET MÅSTE FORMAS

”Hjärtat är mer bedrägligt än något annat, och det är desperat.” (Jeremia 17:9)


Vad har Jehova gett oss för att forma vårt samvete?


Romarna 9:1; 1 Korinthierna 4:4


Vårt samvete är ofullkomligt och kan ha fel. Vi måste låta samvetet påverkas av helig ande och inte bara lita på hur vi känner.


Hebréerna 5:14; 1 Petrus 3:16


När vi läser Bibeln kan vi lära oss hur Jehova tänker. Det formar vårt samvete och hjälper oss att skilja mellan rätt och fel.


3 ALLAS SAMVETEN ÄR OLIKA

”Sök inte ert eget bästa, utan tänk på vad som är bäst för andra.” (1 Korinthierna 10:23, 24)


Hur kan vi visa att vi respekterar andras samveten?


Romarna 15:1, 3


Våra samveten fungerar olika. Det ditt samvete tillåter kanske någon annans inte tillåter.


1 Korinthierna 10:31–33


Paulus brydde sig mer om sina bröder och systrar än om sig själv. Han höll inte på sina rättigheter, utan tog hänsyn till deras känslor.


Romarna 14:10, 19


Jehova har gett oss ett samvete för att vi ska döma oss själva, inte andra. Vi måste vara försiktiga så att vi inte börjar tro att vi alltid har rätt.


4 JEHOVA KAN HJÄLPA OSS ATT HA ETT RENT SAMVETE

”Vi ska övertyga vårt hjärta om att Gud älskar oss, ... för Gud är större än vårt hjärta och vet allt.” (1 Johannes 3:19, 20)


Varför behöver man inte må dåligt för något man har gjort tidigare?


Psalm 86:5; 1 Korinthierna 6:11


Ibland kan man brottas med skuldkänslor över något man har gjort för länge sedan. Det kan vara oerhört jobbigt och kan göra att man känner sig värdelös. Men man kan inte ändra det förflutna. Jehova har förlåtit och lagt det bakom sig. Han godkänner dig.


Galaterna 6:2; 1 Petrus 2:16


Kristus lag är grundad på bibliska principer och inte på lagar. Vi skulle aldrig försöka hitta en ursäkt att göra något som är fel bara för att det inte finns någon specifik lag.

https://www.jw.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar