fredag 19 april 2024

Idag ska berätta om haloeffekt eller personer som lider av haloeffekt, Vad betyder Halo effekt? många genom socialtjänsten har starka halo effekten

 

här advokat linus förklarar på bästa sätt

Idag ska berätta om haloeffekt eller personer som lider av haloeffekt, Vad betyder Halo effekt? denna halo effekten har sett väl mycket från personen som jobbar genom socialtjänsten, också andra myndigheter. många genom socialtjänsten har starka halo effekten.

Halo-effekten är ett psykologiskt fenomen som kan beskrivas som en form av bedömarfel där en bedömares generella intryck av någon eller någonting påverkar hur mer specifika egenskaper eller förmågor hos den eller det bedömda uppfattas.


Enligt mina erfarenheter  dem som jobbar som socinom i Sverige också en del av EU länder lider av starka halo effekt, dem har sett via filmen eller liknande som person har begått för brott och personen som dem bemötas har liknande ansikte eller  dem kan påpekas personens bakgrund från vilket land har kommit utseende personsn färg, religion, nationaliteter kan påverka dem så att med kallas osanningens misstänkt att personen kan vara kriminella. 

utländska agenter som lyckades att bli anbställda via olika myndigheter kan utnyttja  halo effekt, och försöka att ge dålig bild av personen som kanske på grund av rasistiska, de kan vara ha olika nationaliteter.

Halo-effekten och den subjektiva bedömningen av ett utannonserat arbete,.

alo-effekten är ett psykologiskt fenomen som kan beskrivas som en form av bedömarfel där en bedömares generella intryck av någon eller någonting påverkar hur mer specifika egenskaper eller förmågor hos den eller det bedömda uppfattas. Syftet med den aktuella studien var att undersöka huruvida Halo-effekten påverkar bedömningen av ett utannonserat arbete samt att undersöka om det fanns några skillnader i påverkan av Halo-effekten mellan olika typer av arbetsgivare. I studien deltog totalt 106 personer varav 41 män och 65 kvinnor, samtliga deltagare var studenter vid Lunds Universitet. Undersökningsdeltagarna fick läsa 1 av totalt 4 versioner av en platsannons för att därefter fylla i ett frågeformulär om hur olika aspekter av arbetet uppfattades. Halo-effekten beräknades genom mellankategori-korrelationsmetoden till .212 vilket ska sättas i relation till att korrelationen mellan specifika aspekter av det utannonserade arbetet varierade mellan .416 och .528. En envägs oberoende variansanalys genomfördes för att undersöka huruvida det fanns några skillnader i påverkan av Halo-effekten mellan olika typer av arbetsgivare. I 1 av totalt 6 specifika aspekter av det utannonserade arbetet uppnåddes en signifikant skillnad mellan grupperna, dock ansågs detta inte vara tillräckligt för att med säkerhet kunna förkasta nollhypotesen.

Vad är haloeffekten?



Under kursen arbets- och organisations psykolog har vi, som jag tidigare varit inne på, skrivit om haloeffekten. Men vad är då haloeffekten? Jo, haloeffekten är en term för ett bedömningsfel och skapas när ett intryck av en enskild egenskap eller ett enskilt karaktärsdrag hos en person påverkar bedömningen av denna individ i faktorer som egentligen är orelaterade. Detta kan ta sig i uttryck såväl positiv som negativ men gemensamt är att det sker vid ett tidigt möte innan en känner individen i fråga. Ett exempel på en positiv haloeffekt är om en individ som du tycker är attraktiv även får andra positiva egenskaper – så som trevlig, pålitlig, kunnig och smart. Det motsatta gäller för en negativ haloeffekt, då en negativ egenskap eller ett negativt karaktärsdrag ger kopplingar och förutfattade meningar om negativa orelaterade saker. En anledning till att haloeffekten finns är då vi matas av extremt mycket information omkring oss och därför tar kognitiva genvägar och felaktiga snabba lösningar för att spara på våra mentala krafter.

Haloeffekten är ett brett område som är såväl spännande som skrämmande. Inte minst med den vinkeln som vi valde att jobba med haloeffekten. Vi jobbade nämligen med haloeffekten kring fysiskt utseende, kläder, röst och kroppsspråk. Vi riktade dessutom in oss på rekrytering och fokuserade på hur ett första intryck av ovanstående faktorer vid en rekrytering kan ge förhastade slutsatser och därmed också göra en felbedömning om vem som bör ha ett visst jobb. Så vad har vi fått fram? Jo (tyvärr) ger det första intrycket och haloeffekten att vi drar slutsatser som inte finns. Om vi fortsätter lära känna individen kan detta ändras – men just i rekrytering är det ofta ett första intryck som väger in. Och det känns faktiskt lite tråkigt att en sån sak som ett handslag eller en klädstil kan påverka att så pass stort beslut som vem som får ett visst jobb. Speciellt när varken handslaget eller kläderna har något med jobbet i sig att göra.

Så hur ska vi undvika att påverkas av haloeffekten då? Det bästa sättet att kunna förbise haloeffekten tror vi först och främst är att medvetandegöra och belysa fenomenet. Att med kunskap och medvetenhet kunna backa och bli varse om att magkänslan kanske inte alltid är hundra rätt även om det känns så. Dessutom tror vi att en expert på området ska ta hand om en rekrytering. Nog för att en chef är expert på sitt jobb – men gällande rekrytering kanske någon annan har bättre kunskap? Om en inhyrd konsult inte tas till hjälp skulle vi säga att det är viktigt att tänka på följande:



* Lita inte på magkänslan – tåls att nämnas igen!
* Skippa bild på CV:t – vad säger det egentligen?
* Tänk på ordningsföljden inom rekryteringsprocessen – vad skapar ditt första intryck?
* Tänk på vilken typ av intervju som genomförs – en strukturerad är högre korrelerad med hur arbetsprestationen faktiskt kommer att vara jämfört med en ostrukturerad.
kanske en person har konstiga ansikte, eller har lite hårda utseende  då personen utssende kan skaffa halo effekt hos den som ser personen, bedömer på utseende är fel och personen som bedömer andra på grund av utseende det kallas bedömer på fel sätt. 
alo effekt genom den turkiska regimen även turkarna. till exempel sitter en kurd inför en åklagare eller en domare i Turkiet i den turkiska domstolen när en domare inte ser att personen som sitter framför honom är en människa, då kan han eller han få ett hårdare straff p.g.a. han eller hon är kurd.

när personens nationalitet påverkar fler domare i Iran, Irak och Turkiet, till och med Syrien än vad de tror att de får rättvisa mot en person, är haloeffekten mycket stark i Mellanöstern även i Europa.

Idag, i Mellanöstern, ser alla som har lite skägg och bär åtsittande religiösa kläder, om han är en tjuv eller kriminell, på honom med en annan syn på att hans rättigheter respekteras mer än andra. Men om du är professor och vetenskapsman, bär vanliga kläder och rakat skägg, så ser de på dig med en kriminell syn och fokuserar aldrig på förnuftet på detta område.

Människor som lider av haloeffekten är i grunden arroganta och vansinnigt narcissistiska och förväntar sig att  de ska lyda andra dem och knäböja inför dem.

De flesta av dessa människor har gått igenom en period av aggression och är på toppen av aggressivitet, förväntan och tvångsmässig narcissism. dem kan ljuga så lätt de kan påpeka vem som helst  på grund av utseende, huvudetfärg, eller nationalisteter.religionen, men utseende alltid en sak som man kan få fördöm av andra, En felaktig bedömning kan göras var som helst och överallt, men ryktet har sin egen effekt.

till exempel i en svensk domstol dem skulle ha rättegång mot en person med invandrare bakgrund, då i första ögn kontakter dömare försöker så att  staffa personen med högre straff därför att medierna i Sverige pratar mycket om invandrare  så medier rykte  kan påverka en åklagare en dömare så kallas halo effekt..till exempel i en svensk domstol dem skulle ha rättegång mot en person med invandrare bakgrund, då i första ögn kontakter dömare försöker så att  staffa personen med högre straff därför att medierna i Sverige pratar mycket om invandrare  så medier rykte  kan påverka en åklagare en dömare så kallas halo effekt.
Gordana har aldrig träffat mig hon har aldrig pratat med mig  det betyder att hon har fått felaktig information från andra eller hon har starka halo effekt. Till exempel enligt en socialsekreterare som har jobbat genom socialtjänsten och vi träffade henne, den som skulle orosanmäla mot en familj som har barn, socialsekreterare kan få mellan 20000 och 25000 kronor, så man kan se orosanmälan man bli en affärs.

Socialtjänsten när gillar inte någon försöker så att lämna felaktiga information till myndigheten för att kunna vinna mot personen, man kan titta på gordana brev som ni kan se här utan bevis hon polisanmälde mig under tiden 2023, men efter att polisen utrede  händlese kunde inte få något fel eller som dem kallas hot från oss, därför att vi publicerades alla samtalet alla brevväxlar mellan oss och dem via en webbblogg. Då man kan tolkas hur gordana lide av starka halo effekt under tiden när man lider av halo effekt kan ljuga hur som helst. 
med vänlig hälsningar s t

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar