söndag 31 maj 2020

Mejl avslöjar ministrarnas dubbelspel om testningen



Mejl avslöjar ministrarnas dubbelspel om testningen.
Expressen kan nu avslöja okända mejl som visar spelet bakom kulisserna på regeringskansliet.
Internt kommuniceras att det inte finns något behov att utöka testerna.

Tusentals döda, en skenande arbetslöshet och ett mål att testa 100 000 i veckan har startat ett politiskt storbråk mellan regeringen, oppositionen och regionerna.
Stefan Löfven och Lena Hallengren har utåt krävt att provtagningarna ska öka – men samtidigt har regeringen fått presenterat för sig att det behovet inte finns.
Det visar ett tidigare okänt mejl från den 4 maj som Expressen tagit del av. Mejlet har skickats från inrikesminister Mikael Dambergs statssekreterare Elisabeth Backteman till statsministerns och socialministerns respektive statssekreterare, Nils Vikmång och Maja Fjaestad.
I mejlet presenteras en analys från MSB, som ansvarar för att peka ut de prioriterade testgrupperna.
Enligt analysen finns inget behov att testa den så kallade ”prioriteringsgrupp 3”, personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.
”Detta bedöms dock inte vara aktuellt nu då det inte är några stora personalbortfall inom samhällsviktig verksamhet”, skrivs det bland annat i det interna mejlet.
Den informationen fick regeringskansliet redan i början av maj, direkt från generaldirektören Dan Eliasson, kan Expressen nu berätta. Trots det har Lena Hallengren fortsatt trycka på mot regionerna om att testa de mindre prioriterade grupperna.
Expressen har varit i kontakt med ministrarnas pressekreterare som inte svarat på frågor om ministrarnas kännedom och varför regionerna skulle testa fler trots MSB:s analys. Stefan Löfvens pressekreterare Maria Soläng skriver i ett sms att de hänvisar till Socialdepartementet.

Kristersson går mot MSB

Samtidigt växer oppositionens krav på att Sveriges strategi ska ändras. En majoritet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna, är överens om att en kommission ska tillsättas före sommaren.
Vänsterpartiet har öppnat för att stötta förslaget.
Kravet om en snabb särskild coronakommission kommer från M-ledaren Ulf Kristersson som riktat hård kritik mot regeringen och positionerat sig som en förespråkare för utökad testning. Hans huvudargument – som han lyft flera gånger – är att ”rätt människor” kan komma tillbaka till sina arbeten och återstarta ekonomin om fler får testas.
Partiledarens många uttalanden går därmed direkt emot MSB:s analys, eftersom det enligt den inte varit någon stor frånvaro av personal.

Testningsbråket

Att Sverige inte når det utlovade testmålet förklaras också på andra sätt – och de senaste veckorna har ett bråk mellan Sveriges Kommuner och Regioner och Lena Hallengren blossat upp. Enligt Hallengren finns det labbkapacitet att testa 100 000 i veckan. Emma Spak, sektionschef på SKR, har skjutit tillbaka med att det också måste finnas en logistik runt att testa så många personer.
Men redan i början av maj erbjöd MSB att hjälpa till med logistiken.
När det gäller arbetet med att skala upp provtagningen till 100 000 prov per vecka så påminde MSB om att de kan bistå med logistiklösningar för att stötta FoHM.”, står det i mejlet som Expressen tagit del av.

Regionernas kritik

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer från den 5 maj ska regionerna testa i de första två prioriteringsgrupperna.
Regioner, med Stockholms finansregionråd Iréne Svenonius (M) i spetsen, har hävdat att de aldrig fått uppdraget att testa i ”prioriteringsgrupp 3”. Regionerna pekar på stöd i följande formulering från ett dokument från Folkhälsomyndigheten:
”Provtagning och laboratorieanalys inom denna grupp behöver hanteras utanför respektive regions sjukvårdsuppdrag. Nya aktörer för provtagning, logistik, dataöverföring och provanalys behöver etableras”, skriver myndigheten enligt Ekot.
Lena Hallengren har varit av motsatt åsikt. Hon hävdar att ansvaret för smittskydd och smittspårning ligger på regionerna och att ett ansvar för smittspårning inte går att ha utan testning.
Regionerna tog i veckan på sig att skala upp och testa även prioriteringsgrupp tre.
– Det viktiga är att det sker en provtagning som är ändamålsenlig och som svarar upp mot de behov vi har i olika faser av pandemin, säger Emma Spak i ett pressmeddelande.

MSB:S PRIORITERINGSGRUPPER

MSB har identifierat fyra prioriteringsgrupper. Grupp ett och två har testats under hela coronapandemin. Den 26:e maj meddelade Lena Hallengren att även prioriteringsgrupp tre ska testas. 

Grupp 1: Patienter som är i behov av inneliggande vård.
Grupp 2: Personal inom sjukvård och omsorg. 
Grupp 3: Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.
Grupp 4: Övriga relevanta delar av samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar