torsdag 30 maj 2019

SOCIONOMEN: Så skyddar du dina barn mot pedofiler


SOCIONOMEN: Så skyddar du dina barn mot pedofiler.

Pedofilerna finns där barn finns. Som föräldrar måste vi våga ställa de obekväma frågorna till förskola, skola och idrottsföreningar för att få svar på hur de arbetar för en trygg miljö där barn inte riskerar att utsättas för sexuella övergrepp, menar Ann Fagerberg Embretsén, socionom.
Retorikern och författaren Elaine Eksvärds nyutkomna bok Medan han leverhandlar om de sexuella övergrepp som hon utsattes för som barn. Boken ger anledning att återigen sätta denna viktiga fråga i fokus. Hur kan vi gemensamt undvika att barn utsätts för sexuella övergrepp?
Nedan följer några rekommendationer:
>> Ställ krav på att förskolan inte låter vikarier byta blöjor eller följa med på toaletten eller att man som förskolepersonal inte är själv under barnens vila.
>> Be personalen prata om barnens privata delar och om bra och dåliga hemligheter.
>> Ställ krav på cheferna att personalen får relevant utbildning. Ett första steg kan vara att all personal får var sitt exemplar av Rädda barnens publikationer Stopp! Min kropp!Detta borde alla veta om sexuella övergrepp mot barn och #nätsmart . Önska att förskolan eller skolan köper in barnböcker som tar upp detta svåra ämne på ett bra sätt.
Skolan bör prata integritet, lära ut om barns rättigheter, lära ut att ett nej alltid är ett nej, prata med barnen om sociala medier och hur man kan skydda sig där, lära ut om jämställdhet, vikten av en bra känsla i kroppen när man har sex och vad sex på lika villkor innebär.
Idrottsföreningar och arbetsgivare inom vården bör precis som förskola och skola be om utdrag ur belastningsregistret och alla arbetsplatser där barn finns bör ha en levande diskussion kring hur man arbetar förebyggande mot sexuella övergrepp.
Som föräldrar behöver vi lära våra barn om personliga gränser. Prata med dem om bra och dåliga hemligheter. Lär barnen att vara artiga men tvinga dem inte att krama och pussa släkt och vänner bara för att inte göra någon vuxen ledsen. När barnen börjar vara ute på nätet behöver vi föräldrar vara nyfikna och intressera oss för och lära oss om de olika apparna barnen använder. Vi måste också våga diskutera nackdelarna med internet med våra barn och prata om de sexuella övergrepp som kan ske där.
Alla vi vuxna behöver visa att vi hör och ser barnen. Om ett barn berättar om utsatthet, ta det på allvar och våga agera. Om det behövs: våga anmäl din oro till socialtjänsten. För personal inom förskola, skola och vård är det en skyldighet att anmäla oro, men även som privatperson är det viktigt att våga anmäla. Du behöver inte ha bevis, en misstanke räcker! Kom ihåg Elaine Eksvärds ord: tystnaden är pedofilens bästa vän.
Vi måste alla hjälpas åt att bryta tystnaden för barnens skull.
Ann Fagerberg Embretsén, Falun
Socionom
Läs fler debattinlägg från Ann Fagerberg Embretsén:
https://www.vlt.se/artikel/socionomen-sa-skyddar-du-dina-barn-mot-pedofiler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar