tisdag 5 maj 2020

Gurun Anders Tegnell gillar inte smittspårningsappen.


Gurun Anders Tegnell gillar inte smittspårningsappen. Han tar upp resursaspekten som får förstås att det blir dyrt. Han menar även att använda tekniken kan vara integritetskränkande; "tekniken rymmer väldigt många legala problem som måste lösas så att den till exempel inte stör den personliga integriteten. Anders Tegnell säger absolut ingeting om hur denna teknik som ett hjälpmedel bland alla andra kan hjälpa eller inte hjälpa oss på vägen att bli bättra på att förebygga och därmed minska smittspridningen. Han antyder dock att av kostnadsskäl kan detta bli aktuellt vid ett senare tillfälle.
Tidigare menade Anders Tegnell att jobba hemifrån kan komma att underminera jämlikheten.
Vad säger dessa uttalanden om Anders Tegnell ställning?
Han har mer och mer tagit politikerroll och har blivit regeringens talesperson som han rimligtvis inte har mandat till. Regeringen kan i och för sig delegera sina uppgifter till myndigheter men för detta finns ju vissa principer och delegeringsordning som nödvändigtvis inte täcker detta fall. Huruvida det är på detta viss låter oklart, det finns inte en uttalad delegering i detta fall som regeringen har informerat allmänheten om.
Ska myndighetens experter i sakfrågor (tjänstemän) vara politiserad på detta sätt Anders Tegnell ger utryck för? Ska inte vetenskapen egentligen stå fri från politiska influenser? Anders Tegnells uttalande på det sätt han ger utryck för är problematisk och regeringen skyddar sig i skuggan av Anders Tegnells och hans experterkollegors uttalande. Men i slutändan är det regeringen som är ansvarig. Till råga på allt är Anders Tegnell, möjligtvis på grund av dessa typer av uttalanden, populär hos vänstern och S-ledd regeringsanhängare. Tänka bara om han uttalade sig annorlunda!
från advokat nima rostami

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar