lördag 1 februari 2020

Expressen skrev igår Coronaviruset bekräftat i Jönköping



Expressen skrev igår Coronaviruset bekräftat i Jönköping






Första svenska fallet av coronaviruset bekräftat
00:00
01:59

På fredagen bekräftades att en kvinna i Jönköping smittats av coronaviruset.

Coronaviruset upptäcktes i Kina.Foto: CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sergio Brusin expert på EU:s smittskyddsmyndighet. Han var med när beredskapen i Sverige presenterades av Folkhälsomyndigheten.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har det första bekräftade fallet av coronavirus upptäckts i Sverige – en person är smittad i Jönköping.
Det bekräftar Folkhälsomyndigheten. 
Myndigheten vill nu klassificera smittan som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. 
Antalet bekräftade fall av det nya coronaviruset fortsätter att stiga kraftigt i Kina, samtidigt som få personer friskförklaras, rapporterar BBC.
Och på fredagen bekräftade Folkhälsomyndigheten att en person i Sverige är smittad – det är det hittills första fallet av viruset i landet. Personen ska finnas i Jönköping och även i England har två personer upptäckts vara smittade. 
Över 9 800 personer, varav 129 utanför Kina i 21 andra länder, har insjuknat sedan i december, enligt Reuters.

Smittad i Jönköping

Den insjuknade kvinnan i Jönköping har besökt Wuhanområdet i Kina och började få symtom i form av hosta efter att hon återvänt till Sverige den 24 januari.  Enligt TT befinner sig 15 svenskar i Wuhan, där viruset först upptäcktes.
Samtliga svenskar som reser hem kommer att kontrolleras. Totalt har 213 personer dött av Coronaviruset hittills – endast 171 personer har friskförklarats. 
– Det är inte oväntat med ett eller enstaka fall med tanke på att vi reser mycket och det ingick i våra bedömningar att det skulle kunna hända. Liknande fall har också identifierats i ett flertal andra länder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
I anslutning till att viruset påträffades i Sverige, hölls en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) och Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. 
– Vi har en stark smittskyddsorganisation som är van att hantera sånt här, sa Johan Carlson, vid Folkhälsomyndigheten. 

WHO utlyser larm

Världshälsoorganisationen WHO hade på torsdagen ett krismöte och meddelade efteråt att man utlyser ett globalt nödläge.
Det är sjätte gången i historien som detta görs. 
Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, förklarar vad det innebär: 
– Det är ett internationellt hot, inte ett internationellt nödläge. Nödläget är i Kina, men hotet är internationellt, säger han.
Totalt finns bekräftade smittfall i 22 länder, inklusive Kina, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Finland, Sydkorea, Japan, Tibet, Singapore, Australien, Nepal, Vietnam, Taiwan, Kambodja, USA, Kanada, Förenade arabemiraten och Sri Lanka.
Och nu alltså Sverige. 
– Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Kungsbacka håller elever borta

Under fredagen rapporterade GT att Kungsbacka kommun meddelat att två elever i kommunen, och en lärare, har varit i samma stad som en Coronasmittad person.
Detta var i Finland. Eleverna och läraren kommer nu att hållas borta från skolan i Kungsbacka i två veckor. 
– Vi har precis fått beskedet om att turisten inte bott på samma hotell, säger Hannah Tengelin, rektor på skolan, till GT. 

DETTA ÄR CORONAVIRUSET

Det finns ett stort antal virus som tillhör familjen coronavirus. De flesta finns hos olika djurarter och endast ett fåtal typer kan smitta mellan djur och människor.
•••
Sju coronavirus kan smitta människor och ger varierande symtom, vissa av dessa virus är mycket vanliga och orsakar vanlig förkylning.
•••
2003–2004 bröt en epidemi ut av ett nytt coronavirus som kallas sars. 8 000 människor smittades, varav över 750 dog.
•••
2012 upptäcktes på arabiska halvön en ny variant av coronavirus som kallas mers. 2 000 drabbades, 700 dog.
•••
Nya coronaviruset som kallas n2019-CoV har kopplats till en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan och upptäcktes i slutet av december.

Här är allt du behöver veta om Coronaviruset:



Det här behöver du veta om coronaviruset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar